PROTEKLO JE ŠEST DECENIJA: Dan kada se u Beogradu provukao londonski velikan! (FOTO GALERIJA)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

26.04.2023

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da se vrate slavni dani prošlosti...

PROTEKLO JE ŠEST DECENIJA: Dan kada se u Beogradu provukao londonski velikan! (FOTO GALERIJA)

Foto: OFK Beograd

OFK Beograd svakako spada u red najvećih srpskih fudbalskih kolektiva. Nakon Crvene zvezde i Partizana, "romantičari" predstavljju najtrofejniji sprski fudbalki kolektiv koji je pet puta stizao do šampionske titule, a isto toliko puta je bio i osvajač trofeja u nacionalnom kup takmičenju.

 

Pored navedenog, plavo-beli su, ne računajući evropsku i svetsku šampionsku titulu kluba sa "beogradske Marakane" i finala KEŠ-a ekipe Partizana, ostvarili i najveći uspeh na međunarodnoj sceni. U sezoni 1962/63 OFK Beograd je stigao do polufinala tadašnjeg Kupa pobednika kupova gde se sastao sa londonskim Totenhemom.

Navedene sezone ekipa sa Omladinskog stadiona je nakon istočnonemačkog Halea (2:0, 3:3), severnoirskog Portdauna (5:1, 2:3), i italijnskog Napolija (2:0, 1:3) stigla do direktne borbe za veliko finale renomiranog UEFA takmičenja

Prvi polufinalni duel protiv Totenhema odigran je 24. aprila 1963. godine na tadašnjem stadionu "Jugoslovenske narodne armije", a klub iz Londona je nakon velike borbe slavio rezultatom 2:1.

Gosti su do prednosti stigli u 27. minutu pogotkom Džona Vajta, da bi devet minuta kasnije iz jedanaesterca izjednačio Milorad Popov. Ipak, u nastavku susreta gosti stižu do još jednog pogotka i trijumfa. Mrežu golmana Blagoja Vidinića zatresao je u 72. minutu Teri Dajson.

 

- Kup pobednika kupova, polufinale-prva utakmica:

OFK Beograd (Beograd) - Totenhem (London) 1:2 (1:1)

Stadion: JNA

Sudija: Lajoš Aranjoši (Mađarska)

OFK Beograd: Vidinić, Krivojuća, Gavrić, Gugleta, Marić, Milovanović, Popov, Banović, Samardžić, Skoblar, Antić.

Totenhem: Braun, Norman, Henri, Bejker, MekKej, Vajt, Marči, Dajson, Grivs, Smit, Džons.

Nedelju dana kasnije Na "Vajt Hart Lejnu" popularni "pevci" su slavili rezultatom 3:1 (pogodak za OFK Beograd postigao je Josip Skoblar) čime su obezbedili plasman u veliko finale u kojem su sa ubedljivih 5:1 savladali madridski Atletiko.

U ovom momentu OFK Beograd se takmiči u trećem stepenu srpskog klupskog fudbala, ali svakako slavna klupska istorija ne može da izbledi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading