SUZE, CVEĆE I SVEĆE ZA STRADALU DECU I ČUVARA U "RIBNIKARU"! Ulica Kralja Milutina danas je ULICA TIŠINE (FOTO, VIDEO)

Autor:

Hronika

03.05.2024

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je tačno godinu dana od masakra u osnovnoj školi

SUZE, CVEĆE I SVEĆE ZA STRADALU DECU I ČUVARA U "RIBNIKARU"! Ulica Kralja Milutina danas je ULICA TIŠINE (FOTO, VIDEO)

Foto: Republika

Kosta Kecmanović (14) prošlog 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" počinio je stravičan masakr usmrtivši devetoro đaka i čuvara škole. Od tog dana više ništa nije bilo isto.

Upravo danas, obeležava se godišnjica masovnog ubistva i ona će biti obeležena programom "Buđenje". Ono što je posebno tužno jeste da je Ulica kralja Milutina zatvorena i da je nazvana "Ulicom tišine".

Ekipa Republike nalazi se na licu mesta, gde već od ranog jutra građani dolaze da zapale sveću, ostave cveće, ali i puste suzu za nastradalom dečicom i čuvarom škole kojima je dečak-ubica oduzeo pravo na život.

Deo Ulice kralja Milutina, od Njegoševe do Krunske, nazvan Prostor tišine, biće zatvoren za saobraćaj od 8.40 do 19.30 časova za građane koji žele da odaju počast žrtvama.

Zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uslova, delimično je izmenjen program obeležavanja prve godišnjice zločina i komemoracije žrtava masovnog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Kako se navodi u 8 i 40 časova u ulici Kralja Milutina 10, gde se dogodilo masovno ubistvo, okupiće se porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji žele da iskažu solidarnost i empatiju. Tokom celog dana biće moguće ostaviti cveće, zapaliti sveću i upisati se u knjigu sećanja u prostorima određenim za to.

Prostorno-likovna instalacija u ulici Kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.U 8.41 časova mediji u Srbiji će prekidom programa obeležiti minut ćutanja kao sećanje na žrtve, kao i 4. maja 2024. u 22.32 kao sećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.
Od 9.00 do 19.00 u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading