8.40 - SRBIJA JE ZAVIJENA U CRNO! ''JA SAM PSIHOPATA...'' Ovim rečima Kosta Kecmanović se pre tačno godinu dana predao nakon KRVOPROLIĆA u ''Ribnikaru'', dan posle kog više ništa nije isto!

Autor:

Hronika

03.05.2024

08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosta Kecmanović je pre tačno godinu dana usmrtio devetoro svojih vršnjaka i čuvara škole.

8.40 - SRBIJA JE ZAVIJENA U CRNO! ''JA SAM PSIHOPATA...'' Ovim rečima Kosta Kecmanović se pre tačno godinu dana predao nakon KRVOPROLIĆA u ''Ribnikaru'', dan posle kog više ništa nije isto!

Foto: Republika

Kosta Kecmanović ubio devet učenika i čuvara

Kosta Kecmanović, najmlađi masovni ubica na svetu, sa svega trinaest godina je 3. maja pre tačno godinu dana izvršio masakr u Osnovnoj školi ''Vladislav Ribnikar'' koju je i sam pohađao.

Ukrao je vatreno oružje iz sefa svog oca i sa spiskom koji je napravio uleteo u školu i otvorio vatru na svoje vršnjake. Najpre je u hodniku upucao čuvara Dragana Vlahovića, i dve učenice koje su bile dežurne u tog jutra, kao i sedmakinju koja je izašla iz toaleta, a onda je ušao u kabinet za istoriju gde je njegovo odeljenje imalo čas i zapucao.

U rafalnoj paljbi, Kecmanović je usmrtio šestoro dece iz odeljenja i teško ranio nastavnicu istorije Tatjanu Stevanović, dok je šestoro vršnjaka ranio, a nažalost, jedna devojčica je nakon 12 dana teške borbe podlegla ranama.

Republika

Foto: B. Jovanovic

Kosta Kecmanović usmrtio devetoro dece i čuvara škole

Istragom je utvrđeno da je Kosta nacrtao čitav plan škole, a ono što je dodatno šokiralo sve jeste činjenica da je imao spisak sa imenima dece koja su mu bila meta. Takođe, Kecmanović je znao da neće krivično odgovarati jer je u trenutku izvršenja zločina imao manje od 14 godina.

Kosta je sačekao policiju koja ga je odmah privela i od 3. maja se nalazi u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu. Njegov otac, poznati beogradski radiolog, Vladimir Kecmanović je istog dana uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru, a sudi mu se zato što je svom detetu učinio dostupnim vatreno oružje kojim je ubio desetoro nedužnih ljudi. Takođe, protiv njegove majke Miljane Kecmanović se vodi postupak jer je njen DNK nađen na jednoj od čaura.

08.35 - Kosta seo na zidić ispred škole

Kosti je od stana u Ulici Narodnog fronta do škole trebalo tačno osam minuta. Kada je stigao do ulaznih vrata, najpre je seo na zidić ispred škole, a onda krenuo u krvavi pohod.

- Sedeo je ispred jedno pet-šest minuta, ko zna šta mu se vrzmalo po glavi, verovatno je razmišljao da li da počini ono što je i naumio ili je čekao pravi trenutak - ispričao je posle masakra izvor portala Republika.rs.

Republika

Foto: Republika, TikTok

Zidić isred škole na koji je seo Kosta Kecmanović

Nakon što ga je čuvar Dragan Vlahović upitao da li ulazi, žurnim korakom je ušao u hodnik, otkopčao ranac i izvadio očevo oružje.

08.40 - Zapucao u hodniku

Čika Dragan je bio omiljena osoba svih đaka i zaposlenih u ovoj školi, ali u ujedno prva prepreka Kosti koji je prvo pucao u njega. Vlahović je pokušao da spreči dečaka-ubicu u s

Omiljena osoba svih đaka i zaposlenih čika Dragan, radnik obezbeđenja Dragan Vlahović, bio je prva prepreka ubici, te je prvo pucao u njega. Vlahović je pokušao da spreči dečaka-ubicu u njegovoj nameri, ali nažalost, nije uspeo u tome.

Republika

Foto: Republika, TikTok

Ulazna vrata OŠ ''Vladislav Ribnikar''

Posle Dragana, Kecmanović je upucao decu na dežurstvu i ispalio hice u 11-godišnje devojčice Anu Božović i Bojanu Asović, a kada je ugledao drugaricu Sofiju Negić koja je izašla iz toaleta kada je začula pucnje, usmerio je pištolj ka njoj i usmrtio je.

08.42 - Student iskače kroz prozor

Kecmanović je zatim uleteo u kabinet istorije, u svoje odeljenje gde su mu i bile glavne mete i pomahnitalo počeo da puca. Na času je bio i student istorije Dragan P. koji je kada je Kosta zapucao u nastavnicu i učenike, izleteo iz učionice kroz prozor, a za njim su krenuli i pojedini učenici, dok su neke devojčice krenule ka vratima.

- Moja ćerka je potrčala ka vratima. On je gledao u nju dok je nišanio ka deci koja su se sakrila ispod stolova. Uspela je da pobegne - ispričao je Milan Milošević za portal Republika.rs na dan masakra.

Republika

Foto: Republika, TikTok

Kabinet za istoriju

08.46 - Rafal u učionici

U momentu kada je Kosta pucao po svom odeljenju, na času je bilo 23 učenika. Kecmanović je inače prebačen u 7/2, a sva ova deca su ga prihvatila kao da je otpočetka sa njima.

Pucao je hladnokrvno, ne obazirući se na vrisku i vapaje za pomoć, deca su padala kao pokošena, a on je nastavljao sa rafalnom paljbom kao da svaki dan to radi.

08.47 - ''Ja sam psihopata...''

Nakon masakra, izašao je u školsko dvorište i sam pozvao policiju koja je već bila na putuka školi i prijavio šta je uradi. Navodno je rekao: ''Ja sam psihopata...'' i sačekao patrolu, a pripadnici policije su ga odmah priveli.

Republika

Foto: Republika, TikTok

Kosta Kecmanović odlaže pištolje u školskom dvorištu

Odložio je pištolje i okvire s municijom i mirno sačekao inspektore. Na zidiću pored Kecmanovića našli su češku zbrojevku, ruger i šest okvira s municijom, u koje je 1. maja stavio 92 metka. U školi je ispalio 45 kuršuma.

08.55 - Sa kapuljačom na glavi sproveden

Vest da se dogodila pucnjava uzdrmala je čitavu javnost, a roditelji dece su jurili ka mestu zločina, ne znajući šta im je sa decom. Zvali su jedni druge, tražili svoje mališane, dok je policija evakuisala školu.

Republika

Foto: Republika, TikTok

Kosta Kecmanović izveden iz škole sa kapuljačom na glavi

Od ekipa Hitne pomoći su stigle prve informacije da ima mnogo ranjenih i mrtvih. Deca koja su evakuisana trče u zagrljaj očevima i majkama. "Da li si video moje dete...", pitanje je koje odzvanja ulicom.

Policija uhapšenog Kecmanovića izvela je na drugi izlaz iz škole i s kapuljačom preko glave sprovela ubicu do kola policije.

Dan pakla

To pakleno jutro, taj 3. maj zavio je Srbiju u crno. Iako je ubica uhvaćen, agonija za roditelje nije završena. Oni čija su deca stigla do svojih roditelja sa njima su i otišli svojim domovima, ostalo je samo nekoliko njih koji su u suzama čekali da im deca polete u zagrljaj iz škole. To se nije dogodilo... Tada je bilo jasno, ostali su samo oni roditelji čija su deca nastradala od zle ruke dečaka monstruma.

Za te porodice život se promenio iz korena, ostali su bez najmilijih, a pakao, dani tuge i bola, tek su usledili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading