Ispovest Dee Đurđević o posledicama saobraćajne nesreće: Doživela sam kliničku smrt, imam postraumatski sindrom!

Autor: Irena KARIĆ

Zabava

28.04.2020

03:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitno lice televizije Pink voditeljka "Novog jutra" Dea Đurđević zauvek će pamtiti 7. februar 2019, kada je doživela saobraćajnu nesreću u kojoj joj je autobus otkinuo ruku nakon proklizavanja putničkog automobila koji je učestvovao u sudaru

RepublikaFoto: instagram.com/deadjurdjevic
Dea Đurđević

 Lekari su joj se dugo borili za život, a iz ove bitke izašla je kao pobednik. Nakon 14 meseci teške borbe za Srpski telegraf otkriva kakve posledice i danas trpi njen organizam, da li će se uskoro ostvariti u ulozi majke, ali i supruge novinara Mladena Mijatovića, koji joj je bio najveća podrška u teškim trenucima koji su bili veliki test za njihovu ljubav. Dea i dalje ide na terapije, a pozitivnom energijom trudi se da se izbori sa traumom koja svedoči o borbi elokventne, vredne i požrtvovane mlade devojke koja ni u najtežim trenucima ne skida osmeh.

* Rekli ste da ste imali mnogo vremena da razmišljate o svom životu dok ste ležali sami u bolničkoj sobi. Kakve misli su vam prolazile kroz glavu i koji je bio vaš najveći strah nakon saobraćajne nesreće?

- Stalno sam razmišljala o tome šta nisam rekla, a trebalo je. I koliko sam uzimala zdravo za gotovo neke naizgled sitnice u životu. Da li se ikada iko zapitao koliko je srećan što se probudio bez bola? Što može nekoga da zagrli? Što može da sam obavi osnovne životne potrebe? O tome niko ne razmišlja i smatra to normalnim i datim. Kada sam ležala nepokretna, bilo mi je žao što se i tome nisam radovala jer tada nisam bila sigurna da ću ikada ponovo moći to da uradim. Takođe, dosta sam vremena provodila sa psihijatrom kako bih kontrolisala posttraumatski sindrom, ali i zamišljala sam često kako ću opet hodati, grliti, raditi...

 Dea: Invaliditet mi je bitno promenio život. Najteže mi je što ne mogu sama da se okupam, jedem i obučem

RepublikaFoto: e-stock agency
Dea

* Koje životne navike ste promenili otkako ste imali operaciju ruke i ponovo uspeli da stanete na noge?

- Više se smejem (ako je to uopšte moguće) i mnogo se manje nerviram. Shvatam da je većina nezgodnih situacija rešiva, tako da nema potrebe za bilo kakvim stresom. Mada, moj invaliditet je bitno promenio moj život. Naime, dan počinjem lekovima, trudim se da bol smanjim na minimum i naučila sam da živim s njim. Svaki dan imam terapije i vežbam, sada kod kuće onlajn sa fizoterapeutom Milanom iz mog Fizio tima, kako bih povređene delove tela dovela bar do približnog stanja kao pre saobraćajne nezgode, naravno, to se najviše odnosi na ruku i pravilan hod.


* Šta vam je najteže nakon nesreće?
- Moram da priznam da mi najteže pada to što ne mogu sama da se okupam, obučem i jedem. Ali kad je najteže, ja sam najjača i radim na tome da što skorije sama i to uradim.


* Imali ste otkinutu ruku, kontuziju srca i pluća, slomljenu karlicu na dva mesta, slomljenu kičmu, paralizu obe noge i s desne strane duž celog tela. Oporavak je za vas sigurno bio iscrpljujući. Kako je vaša majka sve to podnela?
- Sa desne strane duž celog tela sam imala ogroman hematom i psihička posledica je PTS (posttraumatski sindrom), da budemo precizni. Naravno, mnogo je tu još bilo hematoma i nagnječenja, ali ovo su bile velike povrede. Doktori sa VMA su ih okarakterisali kao ratne. Majka je bila mnogo loše, često govorim da je njoj bilo psihički teže nego meni jer je vrlo teško gledati svoje dete u tom stanju. Stalno sam bila na ivici da umrem, imala sam više puta kliničku smrt, bila na respiratoru, na raznim aparatima za održavanje života, često u operacionoj sali... ali opet smo imale snage da se
Foto: e-stock

Mladen i ja se čuvamo od korone


* Vaš izabranik Mladen Mijatović jedan je od najiskusnijih novinara na Pinku i konstantno je na terenu, odakle izveštava gledaoce o situaciji sa virusom KOVID-19. Kako vi to podnosite i da li kao par imate bojazan od koronavirusa?


- Kada smo počeli da se zabavljamo, znala sam sa kim ulazim u vezu i bila sam spremna na to da kakva god da bude vanredna situacija, vanredno stanje ili šta god da se dešava u državi, on će biti na terenu. Mnogo vodimo računa o zaštiti. Stalno nosimo maske i rukavice, on i naočare ili vizir, stalno se prskamo alkoholom i asepsolom. Nekada prošetamo, ali sa punom opremom i najviše vremena smo kod kuće. Malo nas to i raduje jer napokon imamo vremena za nas mimo odmora, ali nam ipak nedostaju prijatelji.

Foto: e-stock agency

Svadba i majčinstvo će doći na red


* Da li nakon stabilizacije pandemije korone možemo očekivati i vašu svadbu? Planirate li da se ostvarite kao majka?


- Znate šta, nisam ja jedna od onih devojaka koja je ceo život zamišljala svoju svadbu. Što se tiče tih ljubavnih odnosa, želela sam nekoga sa kim ću biti kompatibilna i ko će mi biti, prvenstveno, najbolji prijatelj, pa onda i ljubav. Kad bude bilo vreme, biću i supruga i majka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading