"NEMA NEREŠIVIH PROBLEMA IZMEĐU ANKARE I ATINE" Održan sastanak Erdogana i Micotakisa

Autor:

Svet

13.05.2024

23:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Erdogan je ponovio rešenost Ankare da nastavi svoje diplomatske kontakte kako bi primorala Izrael da postigne prekid vatre u Gazi

"NEMA NEREŠIVIH PROBLEMA IZMEĐU ANKARE I ATINE" Održan sastanak Erdogana i Micotakisa

Foto: Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, nakon sastanka sa grčkim premijerom, Kirijakosom Micotakisom, izjavio je da nema nerešivih problema između Atine i Ankare.

- Imali smo konstruktivan i pozitivan sastanak i razgovarali o problemima u odnosima Turske i Grčke. Probleme ćemo rešavati kroz dijalog - rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Micotakisom.

On je naveo da je sa Micotakisom imao "veoma produktivan, iskren i konstruktivan sastanak". Dodao je da je glavna tema sastanka bila borba protiv terorizma, uključujući teroriste Gulenističke terorističke grupe (FETO), PKK i Revolucionarne narodnooslobodilačke partije/Front DHKP-C, prenosi Dejli sabah.

- Saradnja Ankare i Atine u borbi protiv terorizma jača iz dana u dan. Saglasili smo se oko činjenice da postoji nije budućnost za terorističke grupe u budućnosti regiona. Erdogan je takođe rekao da bi korak ka rešenju situacije u vezi sa Kiprom ojačao regionalni mir i stabilnost. Važno je pronaći pravično i trajno rešenje za kiparski problem na osnovu činjenica na tom ostrvu. Takav korak će ojačati stabilnost i mir našeg regiona - rekao je.

On je ponovio rešenost Ankare da nastavi svoje diplomatske kontakte kako bi primorala Izrael da postigne prekid vatre u Gazi i obezbedi međunarodno priznanje palestinskog suvereniteta.

- Međunarodna zajednica, posebno zapadne zemlje, treba da dignu svoj glas protiv masakra preko 35.000 nedužnih palestinskih civila - rekao je turski predsednik, pozivajući na akciju protiv izraelskih zločina u Gazi.

Erdogan je potvrdio stav Turske da je palestinska grupa Hamas "organizacija otpora", a ne teroristička grupa.

- Hamas je organizacija otpora zemalja koje su bile okupirane od 1947. godine i koja je štitila te zemlje nakon okupacije. Ja ne vidim Hamas kao terorističku organizaciju, naprotiv, ja vidim Hamas kao ljude koji se bore da zaštite svoju zemlju i svoj narod - istakao je Erdogan.

On je naveo da se više od 1.000 pripadnika Hamasa leči u bolnicama širom Turske.

Micotakis je ocenio da unapređenje bilateralnih odnosa sa Turskom daje konkretne i pozitivne rezultate, napominjući da su se dve strane dogovorile o nastavku političkog dijaloga i merama za izgradnju poverenja.

- Verujem da je to pozitivan razvoj u teškom vremenu za međunarodni mir, ali i za širu stabilnost u našem regionu - zaključio je grčki lider.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading