VUČIĆ NAKON SASTANAKA U PARIZU: Za Srbiju je trenutno najvažnija tema Kosovo i Metohija

Autor:

Vesti

10.11.2023

21:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, boravio je večeras u Parizu gde je imao dug i iscrpan razgovor sa belgijskim premijerom, Aleksandrom de Kroom.

VUČIĆ NAKON SASTANAKA U PARIZU:  Za Srbiju je trenutno najvažnija tema Kosovo i Metohija

Foto: TV Pink/printscreen

Jedna od glavnih tema razgovora bila je situacija na Kosovu i Metohiji. Vučić je nakon sastanka za TV Hepi izjavio da su takvi forumi veoma važni za Srbiju, jer omogućavaju razgovor o njenim interesima.

Kako je predsednik istakao, tema koja dominira u Parizu je izraelsko-palestinski sukob, a ponegde se spominje i ukrajinska kriza. Međutim, Vučić je istakao da su mnogi govornici na forumu govorili o stradanju dece na tom području, stavljajući u fokus život i humanost.

Razgovarajući sa belgijskim premijerom, Vučić je naglasio važnost evropskih integracija za Srbiju. Ipak, kako je istakao, to zavisi od raspoloženja u Evropskoj uniji. Francuska, kao jedna od članica EU, ima drugačije stavove o odnosima unutar Unije, što utiče na proces pristupanja Srbije.

Vučić je podsetio i na nedavnu posetu predsednice Evropske komisije, Ursule von der Lajen, koja je donela Plan rasta za Zapadni Balkan vredan šest milijardi evra, od čega bi više od dve milijarde trebalo da pripadne Srbiji. Osim toga, predsednik je istakao važnost stvaranja jedinstvenog ekonomskog tržišta, što bi značajno smanjilo troškove srpskim kompanijama.

Ipak, Vučić je naglasio da je za Srbiju trenutno najvažnija tema Kosovo i Metohija, te da je ona jedina zemlja sa posebnim poglavljem 35 u procesu pristupanja EU. Takođe, on je istakao da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu politiku, ali da se, u skladu sa svojim interesima, prilagođava spoljnoj politici EU. Vučić je naglasio da je važno da Srbija uvek čuva svoje nacionalne interese i tradicionalne prijatelje, ali da istovremeno ne ugrožava svoju državu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (44)

Loading
Sanja

10.11.2023 22:14

Vučić ne odustaje od borbe za bolju Srbiju i zato je svaki sastanak u Parizu važan

Marija

10.11.2023 22:14

Najvažniji nam je naš narod na KiM, nikada ih nećemo ostaviti, uvek uz njih.

Sanja

10.11.2023 22:17

Vučić radi punom parom i brani interese Srbije na svakom sastanku!

Mira

10.11.2023 22:20

Vucic nikada nece pristati na nezavisnost KIM