"SAMO JE ČOVEK SLIKA I PRILIKA BOŽIJA" Patrijarh Porfirije održao liturgiju povodom današnjeg praznika!

Autor:

Vesti

12.05.2024

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarhu Porfiriju je sasluživao arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kacelarije kao i više sveštenika i đakona Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke

"SAMO JE ČOVEK SLIKA I PRILIKA BOŽIJA" Patrijarh Porfirije održao liturgiju povodom današnjeg praznika!

Foto: Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služio je danas na praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu posvećenom ovom svetitelju u naselju Bežanijska Kosa u Beogradu.

- Vaistinu, život je pobedio smrt i Vaistinu Gospod je nama darovao život, i Vaistinu potvrdila se Njegova predvečna ljubav u odnosu na stvorenje svoje, u odnosu na nas ljude i na njegov predvečni plan, a to je da je čovek ikona Božija i da je stvoren za život, ne za smrt - istakao je u besedi patrijarh Porfirije.

Patrijarhu Porfiriju je sasluživao arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kacelarije kao i više sveštenika i đakona Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, a kao i svake godine na dan Svetog Vasilija, crkva je bila ispunjena vernim narodom, objavljeno je na sajtu TV Hram.

Posle Liturgije, patrijarh je prelomio slavski kolač i osvetio slavske darove. U besedi je patrijarh naglasio da biološku egizstenciju može imati bilo ko, ima je i čitav animalni svet, ali da je slika i prilika Božija to je samo čovek.

- Naravno Gospod nadzire čitavu svoju tvorevinu i svaka tvar ima svoj smisao, naznačenje, svoj cilj, ali sve je tako Gospod ustrojio da sve što je stvoreno, čitava tvorevina ide ka cilju koji je Gospod naznačio a to je večnost čoveka i kroz čoveka. Zato će i reći apostol Pavle da čitava tvar uzdiše, uzdiše za autentičnim ljudima, autentičnim čovekom, a taj je autentični čovek otkriven je nama u ličnosti bogočoveka Hrista i evo on, autentični čovek zajedno sa logosom Božijim, Sinom Božijim razorio je okove smrti i otvorio vrata i put u Carstvo Nebesko svakome od nas. Taj put ima svoj koren i svoj početak, ovde i sada i njime ovde i sada živimo. Ne po svojim silama i snagama, nego po Ljubavi Božijoj i blagodati Njegovoj - poučio je Patrijarh Porfirije.

On je rekao da se ne bi trebalo toliko udaljiti od Crkve da joj se ne možemo vratiti.

- Jer kao što se javio dvanestorici, tj. javio Crkvi i tu jeste u vekove vekova i do kraja sveta, tako i sada. Ma koliko se udaljili, baš kao i apostol Toma, vratimo se. Isto kao i apostol Petar, koji se odrekao, ali se nije odrekao tako da je apsolutizovao jedanput za svagda proglasio svoje odrečenje ili nije se jedanput za svagda udaljio apostol Toma, jedanput za svagda osta veran svojoj sumnji, nego izgovarajući reči Jevanđeljeske, reči 'Verujem Gospode, pomozi mome neverju', ostao je i ostali su u Crkvi - rekao je patrijarh.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading