HAMAS OPTUŽIO ZAPAD ZA RAT PROTIV CIVILA: U bolnici u Gazi stradala 471 osoba; BAJDEN: SAD su uz Izrael, za slobodu, pravdu i mir; PUTIN: Niko ne želi veliki sukob

Autor:

Svet

18.10.2023

06:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvanaesti dan strašnih sukoba na Bliskom istoku obeležavaju unakrsne optužbe za gađanje bolnice u pojasu Gaze. Razvoj situacije pratite iz minuta u minut na portalu Republika.rs.

HAMAS OPTUŽIO ZAPAD ZA RAT PROTIV CIVILA: U bolnici u Gazi stradala 471 osoba; BAJDEN: SAD su uz Izrael, za slobodu, pravdu i mir; PUTIN: Niko ne želi veliki sukob

Foto: Tanjug/AP

Fidan: U pregovorima Turske sa Hamasom o oslobađanju talaca zasad nema rezultata

U pregovorima Turske sa Hamasom o oslobađanju talaca, koje je ta militantna palestinska grupa zarobila u Izraelu i odvela u Gazu, trenutno nema konkretnih rezultata, izjavio je danas turski šef diplomatije Hakan Fidan. Fidan je istakao da su i druge zemlje, odnosno Katar angažovane u pregovorima sa liderima Hamasa koji se trenutno nalaze u toj zemlji.

Predstavnici SAD i Nemačke preneli su zahteve u vezi sa oslobađanjem sopstvenih građana, naveo je Fidan. Fidan je u utorak rekao da Ankara razgovara o oslobađanju stranaca, civila i dece koje drži Hamas, navodeći da su "mnoge zemlje" zatražile pomoć Turske u oslobađanju svojih građana, preneo je Rojters.

Šef diplomatije Libana:Nastavak agresije na Gazu može da izazove sukob u regionu

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib izjavio je danas da bi nastavak agresije Izraela na Gazu mogao da izazove sukob u celom regionu. Bu Habib je, na sastanku Organizacije islamske saradnje (OIC) u Džedi u Saudijskoj Arabiji, upozorio da ne treba izazivati tenzije koje bi mogle da dovedu do neobuzdane eskalacije sukoba, preneo je Rojters.

Izrael je ponovo pokrenuo snabdevanje vodom delova Gaze poslednjih dana, nakon što je vojska upozorila stanovnike severnog dela palestinske enklave da se evakuišu na jug usred očekivane kopnene ofanzive.

Posrednici se angažuju da se civilima, humanitarnim organizacijama i bolnicama omogući dostavljanje humanitarne pomoći, navodi agencija. Sa povećanjem humanitarne krize, raste i zabrinutost zbog mogućeg širenja sukoba izvan granica Gaze, preneo je "Tajms ov Izrael".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Šolc: Pomoć za Gazu mogla bi uskoro biti dostavljena

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da bi pomoć mogla da bude dostavljena u Gazu ubrzo nakon njegovih razgovora sa liderima Izraela, Jordana i Egipta.

''Svi smo blisko povezani tako da imam osećaj da bi se to uskoro moglo dogoditi'', rekao je Šolc nakon sastanka sa egipatskom predsednikom Abdelom Fatahom El-Sisijem u Kairu, prenosi Rojters. Govoreći o eksploziji u bolnici Al Ahli u Pojasu Gaze u kojoj je poginulo gotovo 500 ljudi, Šolc je ranije danas rekao da je bio užasnut prizorima eksplozije i pozvao na detaljnu istragu incidenta.

"Nevini civili su povređeni i ubijeni. Naše misli su sa porodicama žrtava", napisao je Šolc na platformi Iks.

Meloni: Italija radi na brzom rešenju sukoba između Izraela i Hamasa

Italijanska vlada radi na zaštiti civila, urgentnim humanitarnim pitanjima i brzom rešenju sukoba Izraela i Hamasa, rekla je danas italijanska premijerka Đođia Meloni. Meloni je istakla da je duboko ožalošćena zbog napada na bolnicu u Gazi, kada je poginulo na stotine ljudi, preneo je Rojters.

Dodala je da njena vlada čeka konačno pojašnjenje o granatiranju bolnice. Hamas, palestinska militantna grupa koja kontroliše Gazu, za eksploziju u bolnici okrivio je Izrael. S druge strane, Izrael kaže da je to rezultat neuspešnog lansiranja rakete palestinskog Islamskog džihada, druge militantne grupe u enklavi.

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

Hamas: SAD i zapadne zemlje odgovorne za rat protiv civila u Gazi

Predstavnik palestinske militantne grupe Hamas u Libanu Osama Hamdan rekao je danas da Sjedinjene Države i sve zapadne zemlje koje podržavaju Izrael "snose punu odgovornost za rat protiv civila u Gazi". Hamas je optužio Izrael za napad na bolnicu u Gazi u kojoj je, prema tvrdnjama palestinske militantne grupe, stradalo skoro 500 ljudi, uz stotine ranjenih. Sa druge strane, Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je za eksploziju odgovorna raketa koju je ispalila militantna grupa Palestinski islamski džihad.

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

Hamas tvrdi da je u eksploziji u bolnici poginula 471 osoba

Portparol ministarstva zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas tvrdi da je 471 osoba poginula u eksploziji i požaru u bolnici Al Ahli u centralnoj Gazi, dok je još 28 osoba u kritičnom stanju.

Slike sa lica mesta prikazuju automobile na parkingu koji su izgoreli i oštećeni od gelera u okolnim zgradama, ali malo ruševina, a čini se da su strukture ostale netaknute.

Ministarstvo kaže da je 3.478 ljudi ubijeno otkako je Izrael počeo da bombarduje pojas 7. oktobra, kao reakcija na napad Hamasa u kojem je masakrirano oko 1.400 Izraelaca.

Palestinski ministar tvrdi da je Izrael namerno napao bolnicu
 

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

Ministar spoljnih poslova Palestinske uprave Riad Malki optužuje Izrael za „namerno“ bombardovanje bolnice Al Ahli u Gazi i kaže da su stanovnici Pojasa izloženi genocidu. Malki, koji je govorio u Saudijskoj Arabiji tokom sastanka Organizacije islamske saradnje od 57 zemalja, kaže da je izraelska vojska dva dana ranije napala istu bolnicu i upozorila tamošnje lekare.

Malki dodaje da misli da međunarodna zajednica dozvoljava Izraelu da ubija pod „slogom samoodbrane“. Malki tvrdi da je izraelsko bombardovanje ubilo 1.300 dece u pojasu Gaze u poslednjih 11 dana.

U Beer-Ševi se oglasi raketni alarm

Sirene se oglašavaju u Beršebi i zajednicama bliže Gazi, dok se čini da teroristi pojačavaju raketnu vatru nakon što su uglavnom držali povodac prilikom lansiranja poslednjih nekoliko sati.

Iran se zalaže za embargo na naftu Izraelu
 

Iranski najviši diplomata pozvao je muslimanske nacije da proteraju svoje izraelske ambasadore i pokrenu naftni embargo na Izrael nakon eksplozije u bolnici u Pojasu Gaze.

Komentari ministra inostranih poslova Hoseina Amirabdolahijana označavaju prvi put da se govori o naftnom embargu dok Izrael ratuje protiv Hamasa u Pojasu Gaze nakon što je teroristička grupa 7. oktobra poklala oko 1.300 Izraelaca, većinom civila.

„Očekujemo da islamske zemlje koje imaju diplomatske odnose sa cionističkim režimom odmah prekinu svoje odnose i proteraju izraelskog ambasadora iz svoje zemlje“, rekao je Amirabdolahian u snimku koji je emitovala državna televizija u Iranu. „Drugo, izvoz nafte u zemlju Izrael i svaki projekat koji postoji između bilo koje Islamske države i Izraela moraju biti odmah zaustavljeni.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

IDF: Porast neuspešnih lansiranja iz Gaze

Izraelske odbrambene snage kažu da su zabeležile porast neuspešnih lansiranja raketa iz pojasa Gaze od strane terorističkih grupa Hamasa i palestinskog Islamskog džihada.

Vojska je objavila grafikon koji tvrdi da je juče 12,71 odsto raketa lansiranih iz Gaze palo u Pojasu. Takođe prilaže mapu koja prikazuje približne lokacije udara neuspešnih raketa.

Vojska takođe optužuje Hamas i Islamski džihad da lansiraju svoje rakete iz urbanih područja, uključujući „bolnice, škole UN-a, džamije, restorane, diplomatske zgrade i hotele“.

„Terorističke organizacije Hamas i Islamski džihad ispaljuju rakete neselektivno na izraelske civile, te rakete takođe nanose štetu civilima u Pojasu Gaze“, navodi ID.

Bajden: SAD su uz Izrael za slobodu, pravdu i mir

U kratkoj izjavi pre sastanka sa izraelskim ratnim kabinetom, Bajden naglašava da će SAD „nastaviti da vam štite leđa“. Bajden je pohvalio vladu što „stoji čvrsto i ujedinjeno“ i podsetio da su osnivači Izraela rekli da će nacija biti zasnovana na „slobodi, pravdi i miru“.

„SAD stoje uz vas u odbrani te slobode, u potrazi za tom pravdom i u podršci tom miru, danas, sutra i uvek, obećavamo vam. Ništa se ne menja u Vašingtonu“, rekao je Bajden

Hezbolah: Pogođen izraelski tenk "merkava", ubijeni i ranjeni članovi posade

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je danas odgovornost za napad na izraelski tenk "merkava", na granici između Izraela i Libana. Kako se navodi u saopštenju Hezbolaha, zabeležen je direktan pogodak na tenk koji je ubio pojedine članove posade, dok su ostali ranjeni, prenosi CNN. Iz militantne grupe su saopštili da je pet njihovih boraca ubijeno, ali se ne navodi broj izraelskih žrtava.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Putin: Niko ne želi da se razbukta sukob Izraela i Hamasa

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da zemlje Bliskog istoka ne žele da sukob između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas eskalira i preraste u rat velikih razmera.

"Moj utisak je, nakon razgovora sa pet lidera regiona, da niko ne želi da se sukob nastavi, razvije ili da se pogorša situacija", rekao je Putin na konferenciji za medije u Pekingu, prenosi RIA.

Prema njegovim rečima, "praktično nema" onih koji bi želeli da sukob preraste u rat velikih razmera. Putin je napad na bolnicu Al Ahli u Pojasu Gaze nazvao tragedijom i humanitarnom katastrofom, ocenjujući da bi to trebalo da bude signal da je potrebno okončati sukob.

"To su strašni događaji. Stotine mrtvih i stotine ranjenih. Nadamo se da će to biti signal za to da sukob mora da se okonča i da se započne neka vrsta pregovora", rekao je predsednik Rusije. 

 

Netanijahu: Izrael nastoji da minimizira civilne žrtve, Hamas da ih maksimizira

 

Dok Izrael nastoji da minimizira civilne žrtve, Hamas nastoji da maksimizira civilne žrtve, istakao je u saopštenju za javnost izraelski premijer Benjamin Netanijahu uoči sastanka sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. Hamas želi da ubije što je moguće više Izraelaca i ne obazire se na živote Palestinaca, istakao je on, preneo je "Tajms of Izrael".

"Svakodnevno čine dvostruki ratni zločin - gađaju naše civile, dok se kriju iza svojih civila, skrivaju se među civilnim stanovništvom i koriste ih kao živi štit", naveo je Netanijahu.

Prema njegovim rečima, Hamas je odgovoran i treba da odgovara za sve civilne žrtve.

"Juče smo videli cenu ovog užasnog ratnog zločina, kada je raketa koju je ispalio palestinski terorista pogrešno ispaljena i pala na palestinsku bolnicu. Ceo svet je s pravom bio ogorčen, ali gnev treba da bude usmeren ne na Izrael, već na teroriste", poručio je Netanijahu.

Netanjahu je obećao da će Izrael nastaviti da vodi računa o civilnom stanovništvu i da će sarađivati sa SAD na tome. Put do pobede će biti dug i težak, zaključio je Netanijahu i dodao da će "ujedinjen u cilju i sa dubokim osećajem za pravdu... Izrael pobediti".

Sastanak između Bajdena i Netanijahua traje duže od sat vremena

Sastanak izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i predsednika SAD Džozefa Bajdena traje duže od sat vremena, dvostruko duže od očekivanog, izjavio je Netanijahuov portparol. Portparoli redovno saopštavaju da sastanci koji se održavaju jedan na jedan između lidera, koji traju dugo jesu znak pozitivnog odnosa između njih, preneo je "Tajms of Izrael".

U hotelu u Tel Avivu gde su se sastali Netanijahu i Bajden pred njihov susret održan je sastanak ratnog kabineta. Planirano je da ratni kabinet ugosti Bajdena kada završi sastanak sa Netanijahuom, koji je takođe, deo ratnog kabineta koji upravlja kampanjom Izraela u Gazi. Predsednik SAD izjavio je ranije danas da eksploziju u kojoj je poginulo na stotine ljudi u bolnici u Pojasu Gaze izgleda nije izazvao Izrael.

Zapadna obala: Proglašen generalni štrajk nakon eksplozije u bolnici u Gazi

Generalni štrajk proglašen je širom Zapadne obale u znak protesta protiv izraelske ofanzive na Hamas, nakon eksplozije u bolnici u Gazi u u kojoj su, prema zdravstvenim vlastima Hamasa, poginule stotine Palestinaca. Generalni štrajk pokrenule su islamističke snage na severu Zapadne obale, a sprovodi se na celoj teritoriji, javila je palestinska novinska agencija Vafa, navodeći da su zatvorene prodavnice, banke i univerziteti. Hamas je za eksploziju u bolnici u Gazi okrivio izraelske snage, ali je izraelska vojska pružila dokaze koji pokazuju da je eksploziju izazvala neispaljena raketa Islamskog džihada.

 

El-Sisi: Prisilno raseljavanje Palestinaca na Sinaj ne može se sprovesti

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi izjavio je danas da će Egipat odbaciti prinudno raseljavanje miliona Palestinaca na Sinaj, ističući da bi takav potez pretvorio to egipatsko poluostrvo u bazu za napade protiv Izraela. El-Sisi je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kairu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, rekao da je Pojas Gaze efektivno pod kontrolom Izraela i da bi Palestinci mogli biti preseljeni u izraelsku pustinju Negev, dok se izraelska vojska "ne obračuna sa militantima".

Na granici između Sinajskog poluostrva u Egiptu i Pojasa Gaze nalazi se jedini kopneni prelaz sa palestinske teritorije koji nije pod kontrolom Izraela, preneo je Rojters. Izraelsko bombardovanje i opsada Gaze izazvali su bojazan da bi njenih 2,3 miliona stanovnika moglo biti prisiljeno da se raseli prema jugu, na Sinaj. El-Sisi je rekao da će egipatski narod izaći i protestovati u milionskom broju, ukoliko se pozove na prisilno raseljavanje stanovnika Gaze na Sinaj.

Ministarstvo zdravlja prijavilo više od 3,3 hiljade mrtvih u izraelskim udarima na Gazu

Broj poginulih u izraelskim udarima na pojas Gaze premašio je 3,3 hiljade, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

„Više od 3.300 ljudi je poginulo od posledica izraelske agresije na Gazu“, navodi se u saopštenju ministarstva.

 

Bajden: Eksploziju u bolnici u Gazi izgleda nije izazvao Izrael

 Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da eksploziju u kojoj je poginulo na stotine ljudi u bolnici u Pojasu Gaze izgleda nije izazvao Izrael. "Na osnovu onoga što sam video, čini se da je to uradio 'drugi tim', a ne vi", rekao je Bajden izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu tokom sastanka, preneo je AP. On je dodao, da, međutim, ima mnogo ljudi koji nisu sigurni šta je izazvalo eksploziju. Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da je bolnica pogođena u izraelskom vazdušnom napadu.

 

IDF objavile snimak presretnutog telefonskog razgovora o napadu na bolnicu u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) su objavile snimak presretnutog telefonskog razgovora između dvojice operativaca Hamasa koji razgovaraju o neuspelom lansiranju rakete Islamskog džihada koja je pala na bolnicu u Gazi. Portparol IDF-a Danijel Hagari, optužuje medije da su objavili broj poginulih koji je saopštio Hamas, iako ta militantna grupa nije mogla da izbroji oko 500 mrtvih tako brzo nakon eksplozije, preneo je "Tajms of Izrael". "Mnogi mediji su odmah preneli neproverene tvrdnje Hamasa, laži Hamasa", rekao je on.

IDF:Ubijena dva komandanta militanata Hamasa, locirani radom Šin Beta

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je ubila još dva komandanta militanata Hamasa, među desetinama drugih ciljeva pogođenih u Pojasu Gaze tokom proteklog dana. Prema IDF-u, Muhamed Avdalah, koji je rukovodio lanserima protivtenkovskih vođenih raketa ju jedinicama Hamasa u Gradskoj brigadi Gaze, i Akram Hijazi, komandant Hamasovih pomorskih snaga, ciljani su nakon obaveštajnog rada bezbednosne agencije Šin Bet i Vojne obaveštajne uprave.  Izraelska vojska objavljuje snimke nedavnih napada, navodi Tajms of Izrael.

IDF je takođe saopštio da je pogodio komandne centre Hamasa, poligone, mesta za lansiranje protivtenkovskih vođenih raketa i raketa, kao i vojnu infrastrukturu, od kojih je neka sadržala tunele.

Najveća bolnica u Gazi kaže da joj ponestaje goriva
 

Bolnica Šifa, u koju su prevezene žrtve eksplozije u bolnici Al Ahli, u sredu će ostati bez goriva osim ako više zaliha ne uđe u pojas Gaze, rekao je generalni direktor bolnice. Bolnica, najveća u Gazi, je daleko iznad svojih kapaciteta nakon eksplozije Al Ahlija, kaže Mohamed Abu Selmija, dodajući da zdravstveni radnici i dalje leče teško ranjene pacijente.

„Svi su u strašnoj situaciji“, kaže on za Asošijeted pres. „Mlada žena čiji su udovi amputirani, dete čije su creva izašle, mnogi drugi su imali amputacije udova, krvarenje u mozgu, krvarenje u jetri i slezini".

On je ranije rekao da lekari obavljaju operacije na podu bez anestezije i da je hitna nestašica neophodnih medicinskih sredstava. Ako bolnica ostane bez goriva, mogla bi biti prinuđena na potpuno gašenje službi, kaže on, dodajući da će lekari „ostati sa bolesnima i ranjenima“.

Izraelska vojska objavila snimak napada na bolnicu

"Ovo je tragičan rezultat ispaljivanja raketa iz gusto naseljenih naselja", navedeno je uz snimak objavljen na zvaničnom Tviter nalogu izraelska vojske.

 

Izraelske odbrambene snage objavile su snimke drona za koje kažu da dokazuju da smrtonosna eksplozija u baptističkoj bolnici Al-Ahli u Pojasu Gaze nije bila izazvana njihovim ubojitim sredstvima, za koje kažu da bi ostavila krater, a ne zapaljeni parking i izbijena gelerima krovova, navodi Tajms of Izrael.

Na snimku su prikazane slike bolničkog parkinga. Na snimcima se vidi da je u tom području izazvan veliki požar kao posledica eksplozije, ali nema kratera. Izraelski udari uglavnom ostavljaju velike rupe u zemlji, kaže vojska.

 

Snimci dronom takođe ukazuju na gelere koji su pali na krovove obližnjih zgrada, koje su uglavnom ostale netaknute.

 

Izrael je odbacio optužbe da je eksploziju izazvao jedan od njegovih vazdušnih napada i umesto toga okrivio je neuspelu raketu koju je lansirala palestinska teroristička grupa Islamski džihad. Čini se da drugi snimci, uključujući prenos uživo Al Džazire, dodatno podržavaju tvrdnju Izraela da je eksploziju izazvala neuspela raketa u Gazi.

Jordan otkazao samit jer se „rat ne može zaustaviti“

Jordan kaže da je otkazao planirani samit sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem i jordanskim kraljem Abdulahom Drugim jer „za sada ne bi mogao da zaustavi rat“, optužujući Izrael da je izvršio "masakr."

Abas: Gađanje bolnice u Gazi užasan ratni masakr koji ne može biti tolerisan

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je jutros da je gađanje bolnice Al-Ahli u Gazi "užasan ratni masakr" koji ne može biti tolerisan, dodajući da su razgovori o bilo čemu drugom osim o zaustavljanju rata neprihvatljivi.

"Izrael je prešao sve crvene linije... Nećemo otići ni dozvoliti bilo kome da nas protera odatle", rekao je Abas, prenosi Rojters.

 

Jedan mrtav, mnogo ranjenih u sukobima širom okupiranih palestinskih teritorija

Jedna osoba je poginula, a više desetina povređeno tokom noći u sukobima sa izraelskim vojnicima širom okupiranih palestinskih teritorija, nakon pogibije stotina ljudi u bolnicfi u Gazi, javlja agencija VAFA. Medicinski izvori rekli su da su vojnici otvorili vatru na Palestince u selu Nabi Saleh, severozapadno od Ramale, ranivši dvoje, od kojih je jedan preminuo kasnije u bolnici.

Ubijeni je identifikovan kao Ahmad Muen Rimavi (28). U međuvremenu, Crveni polumesec je saopštio da je nekoliko ljudi povređeno mecima tokom sukoba na različitim lokacijama na okupiranim teritorijama.

Gutereš poziva na trenutni humanitarni prekid vatre i oslobađanje talaca

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas na "trenutni humanitarni prekid vatre" u ratu između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas. Govoreći na forumu Pojas i put u Pekingu, on je ponovio ono što je nazvao "dva hitna humanitarna poziva", prenosi "Gardijan".

Gutereš je takođe pozvao Hamas na "trenutno i bezuslovno oslobađanje talaca" i Izrael da "odmah dozvoli neograničen pristup humanitarnoj pomoći kako bi se odgovorilo na najosnovnije potrebe naroda Gaze, od kojih su ogromna većina žene i deca. Prema njegovim rečima, sudbina čitavog regiona visi o koncu.

Posledice u bolnici u Gazi su neopisive

Situacija nakon smrtonosne eksplozije u bolnici u Gazi je bez premca i neopisiva, rekao je dr Ašraf Al-Kudra, portparol palestinskog Ministarstva zdravlja. On je rekao da je u eksploziji poginulo stotine ljudi, a ekipe hitne pomoći i dalje uklanjaju delove tela. Većina žrtava su žene i deca.

Takođe je napomenuo da je broj žrtava i povređenih prevazišao mogućnosti medicinskih timova i hitnih službi.

- Lekari su obavljali operacije na zemlji i hodnicima, neki od njih bez anestezije, a veliki broj povrijeđenih još čeka na operacije dok medicinski timovi pokušavaju da im spasu živote na intenzivnoj nezi - rekao je Al-Kudra.

Hezbolah je pozvao na "dan gneva" 

Libanski Hezbolah pozvao je u sredu na "dane besa" zbog napada i "masakra" na pojas Gaze za koji optužuje Izrael. „Neka sreda bude dan gneva protiv neprijatelja“, pozvao je Hezbolah, saveznik palestinskog Hamasa, u saopštenju, osuđujući „masakr“ i „brutalni zločin“.

Prema ministarstvu zdravlja u Gazi, enklavi kojom upravljaju militanti Hamasa koji se bore protiv Izraela, najmanje 200 ljudi je ubijeno tokom izraelskog napada na bolnicu u koju su se sklonila raseljena lica.

Međutim, izraelska vojska je negirala bilo kakvu odgovornost, pripisujući napad palestinskoj organizaciji Islamski džihad.

Izrael: Imamo dokaze da nismo gađali bolnicu

Izraelska vojska potvrdila je "nakon pažljive provere sistema za nadzor" da nije izraelska vatra već rakete Islamskog džihada pogodile bolnicu u Gazi u utorak uveče, ubivši stotine ljudi. „Sada imamo dovoljno informacija, trebalo je vremena, ali moramo da kažemo istinu, bolnica nije pogođena izraelskim udarima“, rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari tokom večerašnjeg brifinga za novinare.

U narednim satima pružićemo dokaze za naše tvrdnje“, dodao je on.

- U vreme pucnjave nismo izvodili nikakve vazdušne operacije u blizini bolnice i rakete koje su pogodile zgradu nisu odgovarale našim - rekao je on, dodajući da će vojska takođe objaviti „razgovore na arapskom koji pokazuju da je islamski džihad."

 

 

Islamski džihad: Ovo je laž i izmišljotina, potpuno je laž

Daud Šehab, portparol Islamskog džihada, rekao je Rojtersu: "Ovo je laž i izmišljotina, potpuno je laž. Oni pokušavaju da prikriju užasan zločin i masakr koji su počinili nad civilima."

Napad na bolnicu u koju su se sklonili mnogi stanovnici Gaze bežeći od izraelskog bombardovanja izazvao je burne reakcije širom sveta, posebno širom arapskog sveta, a protesti su organizovani ispred izraelskih ambasada u Turskoj i Jordanu i kod američke ambasade u Libanu. godine, gde su snage bezbednosti ispalile suzavac na demonstrante.

Stotine žrtava i dalje su u ruševinama Ahli arapske bolnice u centralnoj Gazi, gde je poginulo 200 do 300 ljudi“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske teritorije pod kontrolom Hamasa, koje je okrivilo Izrael za pucnjavu.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, koji upravlja palestinskom teritorijom na Zapadnoj obali, nazvao je eksploziju u bolnici Al Ahli "strašnim ratnim masakrom".

„Izrael je prešao sve crvene linije“, rekao je on. Eksplozija u bolnici je najkrvaviji pojedinačni incident u Gazi otkako je Izrael pokrenuo seriju bombaških napada u znak odmazde za napad Hamasa na južne izraelske zajednice 7. oktobra u kojem je poginulo 1.300 ljudi.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading