ZAŠTO ZAPAD ĆUTI? MEDVEDEV RAZOTKRIO SVO LICEMERJE: MILION Palestinaca treba da se iseli iz Gaze, šta bi bilo kad bi Rusija tražila da se evakuiše neki grad u Ukrajini?

Autor:

Svet

13.10.2023

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapadne zemlje stidljivo ćute na zahtev Izraela da evakuiše više od milion stanovnika Gaze na jug, izjavio je zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

ZAŠTO ZAPAD ĆUTI? MEDVEDEV RAZOTKRIO SVO LICEMERJE:  MILION Palestinaca treba da se iseli iz Gaze, šta bi bilo kad bi Rusija tražila da se evakuiše neki grad u Ukrajini?

Foto: Tanjug/AP

"Više od milion stanovnika Gaze mora hitno da se evakuiše na jug pojasa na zahtev izraelske vojske. Svi "zapadni partneri" stidljivo ćute. Pitam se kakva bi bila njihova reakcija na sličan zahtev kijevskom režimu da se evakuiše jedan od većih gradova?" – napisao je na svom telegram kanalu.

Ranije su izraelske odbrambene snage pozvale civile da evakuišu grad Gazu na jugu. Vojska je obećala da će stanovnici grada Gaze moći da se vrate svojim kućama i o tome će biti saopšteno. Izraelska vojska je istakla da stanovnici ne bi trebalo da se približavaju zoni bezbednosne ograde na granici sa Izraelom. U saopštenju se takođe tvrdi da se borci Hamasa kriju u tunelima ispod kuća i unutar zgrada u gradu Gaza.

Republika

Foto: Tanjug/AP Hassan Eslaiah

 

 

Ujutro 7. oktobra, Izrael je bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz pojasa Gaze u okviru operacije Al-Aksa poplava, koju je najavilo vojno krilo palestinskog pokreta Hamas. Pored toga, nakon masivnih raketnih napada, borci organizacije prodrli su u granične oblasti u južnom Izraelu. Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Nekoliko dana nakon napada, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući civile, u pojasu. Izrael je takođe najavio potpunu blokadu pojasa Gaze: obustavljeno je snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom.

Broj civilnih žrtava na svakoj strani premašio je hiljadu, a nekoliko hiljada Izraelaca i Palestinaca je povređeno. Uključujući, prijavljeno je i nekoliko mrtvih i nestalih Rusa, kao i državljana drugih zemalja. Prema različitim izvorima, oko 150 Izraelaca bi moglo biti zarobljeno od strane Hamasa.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane da prekinu neprijateljstva. Prema stavu ruskog predsednika Vladimira Putina , rešenje bliskoistočne krize moguće je samo na osnovu formule „dve države” koju je odobrio Savet bezbednosti UN , a koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u okviru 1967 graniči sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu .

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i sukoba u regionu. Odluka UN uz aktivnu ulogu SSSR -a 1947. godine odredila je stvaranje dve države - Izraela i Palestine , ali je stvorena samo izraelska. Izrael, iako je proglasio sporazum sa principom dve države, nije u potpunosti oslobodio palestinske teritorije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading