TALIBANI UHAPSILI BIVŠEG PREDSEDNIKA AVGANISTANA! Trebalo je da sa njima učestvuje u vlasti, ali onda su mu UPALI U KUĆU!

Autor: Republika

Svet

26.08.2021

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest da je uhapšen Hamid Karzai i da mu je oduzeto sve što ima, uključujući i oružje i lično obezbeđenje, došla je samo dan nakon što je saopšteno kako će on učestvovati u prelaznoj vladi pomirenja u Avganistanu.

Foto: Tanjug/AP

Hamidu Karzaiju, koji je trenutno u kućnom pritvoru, sve je oduzeto 

Čitav svet u šoku je dočekao vest da su u avganistanskoj prestonici Kabulu talibani uhapsili bivšeg predsednika te zemlje.

I dok su mnogi najpre pomislili da je reč o Ašrafu Ganiju, koji je prethodne nedelje pobegao iz države neposredno pre nego što su talibani probili u Kabul i proglasili da su čitav Avganistan vratili u svoje ruke, ubrzo je pojašnjeno da je reč o lideru koji je bio na čelu zemlje pre Ganija.

Reč je o Hamidu Karzaiju, čoveku koji je nakon povratka talibana pregovarao s pripadnicima te organizacije i trebalo je da čak učestvuje u novoj vladi kao član dvanaestočlanog veća. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Talibani su upali u kuću bivšeg lidera Avganistana i zaplenili mu sve 

Veruje se da su pregovori očigledno u nekom trenutku pošli u pogrešnom smeru, pa su tako talibanski militanti upali u Karzaijevu kuću, ali i u dom nekadašnjeg avganistanskog premijera Abdulaha Abdulaha. Osim što su im zaplenili sve stvari i oduzeli im lično obezbeđenje, vozila i oružje talibani su im odredili kućni pritvor, pa je njihova sudbina zasad nepoznata. 

Abdulah je, inače, zvanično na čelu Visokog saveta za nacionalno pomirenje.

Podsetimo, u utorak je avganistanska televizija "Arijana njuz" objavila kako će se bivši predsednik Avganistana Hamid Karzai, šef Visokog državnog saveta za nacionalno pomirenje Abdulah Abdulah i lider Islamske partije Gulbudin Hekmatijar pridružiti savetu za upravljanje Avganistanom koji talibani nameravaju da uspostave. 

Pre toga su pomenuta trojica lidera održala niz sastanaka sa pripadnicima talibana o formiranju novih vladinih agencija, uključujući i kabineta koji će predstavljati celokupno avganistansko društvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading