OZBILJAN PROBLEM! Posle Novaka - POTOP! Srbija se TRESE, preti KATASTROFA!

Autor:

Sport

20.04.2023

13:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deluje da naš tenis čekaju sušne godine pune poteškoća.

OZBILJAN PROBLEM! Posle Novaka - POTOP! Srbija se TRESE, preti KATASTROFA!

Foto: www.profimedia.rs

Novak Đoković u Monte Karlu

Novak Đoković godinama unazad važi za jednog od najboljih tenisera na planeti.

Nole je u top deset na svetu prvi put ušao davne 2007. kada je bio tek golobradi 20-godišnjak, a već u januaru 2008. osvojio je i prvi grend slem trofej u Australiji.

Od tada, pa do danas, Đoković se zadržao u samom vrhu i postao je jedan od najboljih tenisera u istoriji ove igre. Pored njega, u zlatnoj generaciji srpskog tenisa koja je donela mnogo radosti našem narodu, stasavali su i Janko Tipsarević, Viktor Troicki, ali i malo mlađi Dušan Lajović, Filip Krajinović i mnogi drugi.

Republika

Foto: Starsport

Slavlje posle osvojenog Dejvis kupa

 

Ipak, veliko pitanje je šta će se desiti sa srpskim tenisom kada Novak Đoković završi karijeru. Osim Novaka, u top sto na svetu Srbija ima još četiri tenisera - 33. je Miomir Kecmanović, 70. Dušan Lajović, 74. Filip Krajinović, a 78. Laslo Đere. U 500 najboljih su još samo Hamad Međedović (212.), Miljan Zekić (258.) i Nikola Milojević (312.), a samo je Međedović i dalje tinejdžer i to još samo nekoliko meseci (20. rođendan slavi 18. jula).

Kada se sagleda Novakov učinak na početku karijere i kada se on uporedi sa uspesima koje prave ostali mlađi srpski igrači, jasno je da su teški dani pred srpskim tenisom.

Republika

Foto: Starsport

Novak Đoković

 

Tako nešto smatra i legendarni Nikola Pilić.

- To je veoma komplikovano pitanje. U svakom sportu i svakoj zemlji postoje generacije koje su svetske klase. Posle toga sve pada, pa neko opet dođe i tako dalje. Jasna je stvar da posle Đokovića, koji je sve razmazio, javnost ne prihvata da neko bude 37. ili 53. već teži najboljem. Uz Novaka zlatnu generaciju činili su i igrači poput Tipsarevića i Troickog, kao i Lajović, Krajinović, Kecmanović, Đere... Da li će neko od mlađih ući u sam vrh tenisa ostaje da se vidi. Tu je Međedović koji ima fin potencijal, ali je teško govoriti i proceniti šta će biti sa njim. Teško je da će se ponoviti ista generacija, ali moramo sačekati nekoliko godina da vidimo šta će se dogoditi posle Novaka - rekao je Nikola Pilić za naš portal.

Republika

Foto: Starsport

Novak Đoković i Nikola Pilić

 

Dakle, nema sumnje da je Novak Đoković sportista koji se rađa "jednom u milion godina", ali je jasno da će nešto hitno morati da se preduzme da srpski muški tenis ne doživi sudbinu ženskog. Ana Ivanović i Jelena Janković dugo su bile u svetskom vrhu, a sada Srbija nema teniserku među najboljih 100 što je zaista tragedija. Trenutno je najbolja Aleksandra Krunić koja je 127. igračica planete. O ovom problemu govorio je i Novak i to posle pobede protiv 18-godišnjeg Luke van Eša na Srpska openu.

Normalno je očekivati da će da niknu novi, mladi igrači. Smena generacija je normalna stvar u sportu. Imam dosta poštovanja za njega i zaista se divim se njegovoj borbenosti, ali nisam želeo da izgubim od nekoga ko ima 18 godina. On zaista ima svetlu budućnost, ali to je svojstveno Francuskoj koja proizvodi sjajne igrače već tradicionalno. Nadam se da će to postati tradicija i sa Srbijom i zemljama regiona jer moramo da razmišljamo unapred. Tenis ovde nema veliku tradiciju i mi nismo imali jak uticaj do ove naše zlatne generacije, ali ne možemo se osloniti samo na ovu generaciju. Odgovornost svih nas je da postavimo dobre platforme za buduće generacije. Moramo više da se pozabavimo na nacionalnom nivou tenisom i iskreno, uopšte mi se ne dopada kako izgleda stanje srpskog tenisa - rekao je Nole.

Evo i kako trenutno stoje srpski teniseri na ATP listi.

1. Novak Đoković (22.05.1987.)
33. Miomir Kecmanović (31.08.1999.)
70. Dušan Lajović (30.06.1990.)
74. Filip Krajinović (27.02.1992.)
78. Laslo Đere (02.06.1995.)
212. Hamad Međedović (18.07.2003.)
258. Miljan Zekić (12.07.1988.)
312. Nikola Milojević (19.06.1995.)

* pozicija, ime i prezime, datum rođenja

Šta vi mislite, da li srpski tenis čeka potop kada Novak Đoković završi karijeru?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading