MOŽE LI SRBIJA DO MEDALJE? "Orlove" su svi već OTPISALI - tada smo NAJOPASNIJI!

Autor:

Sport

25.07.2023

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Našu reprezentaciju čeka trnovit put do uspeha.

MOŽE LI SRBIJA DO MEDALJE? "Orlove" su svi već OTPISALI - tada smo NAJOPASNIJI!

Foto: Starsport

Svetislav Pešić i Bogdan Bogdanović

Svetislav Pešić, selektor reprezentacije Srbije, objavio je spisak od 20 košarkaša na koje računa tokom priprema za Svetsko prvenstvo u košarci.

On će se 24. avgusta smanjiti na 12 igrača, pa će se dan pred početak Mundobasketa znati koji košarkaši će predstavljati našu selekciju na najvećoj svetskoj smotri. Ipak, već je jasno da to neće biti naš najjači tim.

Učešće na prvenstvu sveta su otkazali Nikola Jokić, Nikola Kalinić, Vasilije Micić, zbog povrede neće biti ni Vladimira Lučića, pa je jasno da našem timu neće biti ni malo lako da stigne do odličja. Ipak, kada god su nas svi unapred otpisali, mi smo odmah pokazivali da se Srbija u košarci nikada ne može uzeti "zdravo za gotovo".

Zlato na SP 1998. godine

Tadašnja Jugoslavija je na prvenstvo u Grčkoj otišla u oslabljenom sastavu. Već u okviru druge faze smo igrali meč odluke, pošto nas je u četvrtfinalu, u slučaju poraza od domaće selekcije, čekala Amerika.

Ipak, pobedili smo Grčku, a ostalo je istorija. U četvrtfinalu je pala Argentina, u polufinalu ponovo domaća selekcija, posle pravog trilera, koji je rešen u produžetku, a finale je donelo istorijsku utakmicu sa Rusijom, i pobedu naše selekcije, rezultatom 64:62, za zlatno na ovom prvenstvu sveta.

Srebro na EP 2009. godine

Nije se puno očekivalo od Srbije na tom prvenstvu. Ipak, mlada ekipa, predvođena Dudom Ivkovićem, napravila je čudo u Poljskoj.

Da će turnir biti dobar po nas nagovestila je već prva utakmica, kada smo šokirali sve, pobedivši Španiju, najvećeg favorita za zlato. U drugom kolu je usledilo prizemljenje, poraz od Slovenije, ali ni to nije pokolebalo naše momke.

U četvrtfinalu, najbitnijoj utakmici svakog prvenstva, pala je Rusija, a Uroš Tripković je sa 18 poena predvodio "orlove" do velike pobede. Polufinale je donelo utakmicu za istoriju, a posle produžetaka i velikog preokreta, savladana je moćna Slovenija sa 96:92, uz nestvarnu partiju Miloša Teodosića, koji je zabeležio 32 poena.

Nažalost, u finalu se protiv prejake Španije nije moglo, sve je već do poluvremena bilo gotovo, pa je Pau Gasol odveo svoju naciju do zlata. Ipak, srebro sa tog prvenstva je bilo ravno senzaciji.

Srebro na SP 2014. godine

Prvenstvo koje će svaki srpski navijač doživotno pamtiti. Izabranici Saleta Đorđevića su na ovaj Mundobasket otišli bez prevelikih očekivanja, a rasplet grupne faze nije obećavao previše - imali smo dve pobede i tri poraza.

Osmina finala nam je donela Grčku, ekipu koja je grupu završila sa skorom 5-0, a od tog trenutka je započela naša rapsodija. Grci su savladani sa skoro 20 razlike, a Brazil u četvrtfinalu sa nestvarnih 28 razlike.

Polufinale sa Francuskom, drama, nestvarni Nikolas Batum, ali tada niko nije mogao protiv Srbije. Marko Simonović je ubacio dva penala, za ogromno slavlje u Srbiji. U finalu se, naravno, nije moglo protiv prejakog drim-tima Amerike, ali će svako pamtiti bravure Bogdanovića, Kalinića, Teodosića i ostalih sa ovog prvenstva u Španiji.

Srebro na EP 2017. godine

Te godine je Srbija poslala jedan od najslabijih sastava u istoriji, pa se nije mnogo očekivalo od naših momaka.

Ipak, dobro odrađena grupna faza je ulila poverenje u ove momke, a i žreb nam je bio naklonjen, pa smo u osmini finala savladali Mađarsku. Četvrtfinale smo bez problema rešili, Italija je "pregažena" sa gotovo 20 razlike, a ni Rusi, predvođeni Aleksejom Švedom, nam nisu mogli ništa u polufinalu. 

Nažalost, ponovo smo ostali bez zlata, a tada smo bili najbliži smo upravo tada bili. Velika borba u finalu protiv Slovenije, ali su Bogdanović i družina poklekli u finišu, pa smo ponovo morali da se zadovoljimo srebrom.

Čini se da su sada ponovo svi, pre vremena, otpisali naš tim. Iako nam fali nekoliko igrača, i dalje je ovo jak sastav, predvođen Bogdanom Bogdanovićem, uz nekoliko već dokazanih igrača pored sebe (Milutinov, Gudurić, Nedović...), kao i mladih momaka, željnih dokazivanja (Jović, Smailagić, Pokuševski ako bude zdrav...). 

Ono što nam ostaje jeste da verujemo u ove momke, ne nabijamo im pritisak, a rezultat će tada možda i doći, baš kao u nabrojanim slučajevima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading