ILIJA S.(24) REKAO IMENA MUČITELJA I ŠTA SU MU SVE RADILI : Završeno suđenje klanu Veljka Belivuka za danas, nastavak užasnog svedočenja o silovanju već sutra

Autor:

Hronika

18.09.2023

16:57 >> 19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i njihovom kriminalnom klanu danas je nastavljeno svedočenjem njihove preživele žrtve nakon što se sudija izborila sa svim njihovim mahinacijama u nameri da prekinu pretres.

ILIJA S.(24) REKAO IMENA MUČITELJA I ŠTA SU MU SVE RADILI : Završeno suđenje klanu Veljka Belivuka za danas, nastavak užasnog svedočenja o silovanju već sutra

Foto: Ilustracija: republika.rs, Tanjug/R.Prelic, E/stock

Veljko Belivuk i Marko Miljković

Miljković preti da će da padne: Sudija zove hitnu pomoć

Punomoćje otkazuju još Budmir Miloš, Budmir Marko, Grek Vladimir i Andrić Marko.

- Ajmo ako ste svi naumili da otkažete javite se, nemojte periodično - smireno kaže sudija. Javio se i okrivljeni Tešić Dejan.  

Miljković Marko traži pregled kod lekara. 

- Ja bih želeo da me pregleda doktor zuji mi u ušima. Dobro, ako padnem...
Sudija poziva hitnu pomoć i MIljković kaže da u boksu ima još njih kojima nije dobro. 

-Dođite recite šta vam fali -  poziva sudija, a Budimir Marko kaže da i njemu zuji u ušima. 

Nastavićemo suđenje kad vas pregleda lekar i opet poziva kome nije dobro, a da protiv njih nije razdvojen postupak.

Belivuk čini sve da se silovani mladić spreči da govori

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i njihovom više nego tridesetočlanom kriminalnom klanu nastavilo se danas od 14, 30 sati. 


U toku prozivke stranaka Veljko Belivuk se javio i insistira da se sasluša Katarina Stanković vanbračna žena ubijenog Gorana Mihajlovića koja je prethodno sud obavestila da odustaje od svedočenja.  


Tužilac je kazao da tužilaštvo predlaže da se razdvoji postupak Nemanje Đurića i sudija je razdvojila. 
 
Pre nego je za govornicu izašao da svedoči oštećeni Ilija S. (20) iz okoline Požarevca kojeg je po optužnici klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića danima mučki zlostavljao  i silovao u "bunkeru" na stadionu Partizana; Belivuk se opet javlja sa novim opstrukcijama suđenja. 

- Moj predlog za danas odnosno saopštenje pošto nam niko nije odgovorio na nezakonite radnje ovog suda, osim suvišnih odgovora, je da prema zahtevu svih nas, postupak vratimo na početak da se odbace sve nezakonitosti i da krenemo opet lepo.


Sudija je zabranila da Marko Miljković izađe za govornicu rekavši da zna da će isto da kaže, a onda je Belivuk pozvao optužene da se jave sa zahtevom za otkazivanje punomoćja braniocima.


"Evo nek se javi ko hoće da otkaže punpomoćje"-pozvala je sudija.


Najkasnije optuženi Mitrović Dragan i Senad Rešović su otkazali punomoćje advokatima.  Sudija je razdvojila postupak i protiv njih. 

 


 Belivuk ljut kao zver:  Naredio "vojnicima" da vrše opstrukciju suđenja Prestravljen od svedočenja žrtve klana


Pošto je sud našao mehanizam da se suđenje ipak nastavi, klan u dogovoru sa braniocima poseže za novim mahinacijama. Javljaju se sa zahtevima za otkazivanje svojim advokatima Aleksa Šejić i takođe optuženi Aleksa Stošić da bi silovani mladić bio sprečen da izađe sa optužbama pred sudom i govori o mučenju u bunkeru Partizana jer su njih dvojica direktno optuženi prvi za otmicu i silovanje mladića, a drugi za njegovu otmicu. Belivuk pokazuje glavom i rukama ko da izađe i otkaže punomoćje braniocima. 
- Podnosim zahtev za izuzeće postupajućih tužilaca jer su pristrasni i poverovali su okrivljenim svedocima - rekao je Marko Mioljković pošto mu je sudija dala reč videvši da ne odustaje da se obarti sudu . Dodao je da traži izuzeće i Mladena Nenadića i Zagorke Dolovac. 


Tužilac je rekao da bi sud trebalo da odmah odbije Miljkovićeve zahteve jer je i ranije to tražio pa je odbijeno. 


Sudija odredila 15 - ominutnu pauzu radi donošenja odluke. Sve su prilike da ne postoji mehanizam da se danas nastavi suđenje budući da su otmičari i silovatelj mladića Ilije S. ostali bez advokata i da žrtva ne može po zakonu svedočiti o zločinu na njihovu štetu sve dok ne budu imali branioce. 


Zlikovci ne odustaju, njihovi advokati se pozivaju na tačke zakona: Sudija čvrsta kao stena



Sudija Vinka Beraha Nikićević posle duže pauze obavestila je da se odbacuje zahtev Marka Miljkovića za izeće tužilaca jer se radi o ponovljenim zahtevima, te da zahtev za izuzeće Zagorke Dolovac nije obrazložen niti celishodan.


-U odnosu na Aleksu Šejića i Aleksu Stošića razdvaja se postupak- obavestila je sudija.
Budmir Marko se javlja i govori : "Želim da otkažem punomoćje advokatu".
Isto je tražio i Vladimir Grek, koji je optužen između ostalog i za otmicu Ilije S..
 
Advokati Nikola Jerković i Dragan Malović tražili su da se izuzme postupajuće sudija kao i predsednika postupajućeg suda i predsednika Apelacionog  suda. 


- Jedan kroz jedan je nezakonito postupanje tužilaštva. Ističem zahtev za izuzeće tužilaca jer su odustali od krivičnog gonjenja Nikole Spasojevića - dodao je Miljković. 
 
Ovo nisu razlozi koji obrazlažu zahteve za izuzeće - izričit je tužilac. 
Sudija je odbacila kao neosnovane zahteve za izuzuće predsednika sudova i prema svima koji su i u nastavku otkazali punomoćje advokatima donela je rešenje o razdvajanju postupka. 


 

Belivuk vuče očajnički potez: Suše mi se usta, trnu mi ruke, ne mogu dalje


Sudija gleda po sudnici svesna da optuženi ne odustaju od namere da se otkaže današnji nastavak glavnog pretresa.Konstatuje da se Miljković sa smeškom žalio da mu nije dobro.Videla je da se javlja i prvi vođa klana.


- Belivuku nije dobro. Dođite, zašto vam je pozlilo-pita sudija, a Belivuk odgovara. 
- Osušila su mi se usta, ruke su mi utrnule. Već smo zvali doktora- 
Sudija smireno opet konstatuje da namertava da nastavi suđenje kada Hitna pomoć pregleda optužene. 


 - Nastavićemo posle pregleda optuženih kada dođe hitna pomoć i budu pregledani - rekla je sudija Vinka Beraha Nikićević i odredila polučasovnu pauzu dodavši da svi protiv kojih je doneto danas rešenje o razdvajanju postupka mogu da odu iz sudnice i u pritvorskoj jedinici kod svog budu pregledani.
 

Hitna stigla u Specijalni sud

Ekipa Hitne pomoći stigla je u Specijalni sud kako bi pregledala i pružila pomoć optuženima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću koji su se žalili da im nije dobro. 

 

 

Suđenje je za sada prekinuto, a kako je sudija Vinka Beraha Nikićević rekla, suđenje će se nastaviti nakon što optuženi budu pregledani.

''Principi'' na suđenju, preko stakla slali poruke Belivukovom klanu

Na današnjem suđenju su se pojavile i pristalice ''Principa'', sedeli su u publici i sve vreme kucali u staklo kako bi komunicirali sa više optuženih. Kako nezvanično saznajemo, jedan od prisutnih je tražio papir i olovku da napiše poruku jednom od braće Budimir, a onda je papir sa nekoliko reči napisanih velikim slovima podigao i pokazao.

Publika koja prati suđenje kaže da je nervoza u klanu velika, kao i da o tome ko bi trebalo da se javi i traži izuzeće advokata pored Belivuka sugeriše, odnosno naređuje i Marko Miljković i to bez skrivanja .

Hitna pomoć je i dalje u zgradi suda u prostoriji sa optuženima koji se žale na brojne slabosti i lekari ih pregledaju shodno proceduri. U timu su muškarac i žena, pored lekara koji je sve vreme sa optuženima. 

Lekari presekli, Belivuk i njegovi vojnici sposobni za glavni pretres

Nakon pregleda optuženih koji su se žalili da im nije dobro, sudsko veće se vratilo u sudnicu, a sudija je nakon pauze od skoro sat vremena, obavestila sve prisutne u sudnici da su svi okrivljeni koji su se žalili na zdravstvene tegobe pregledani i da su njihovi lekari obavestili sud da su sposobni da prate suđenje.

- Dostavljen je lekarski iskaz dr  Selene Strijović u kojem kaže da su Milovan   Tadić, Aleksandar Vučeljić, Nemanja Lakićević i Nebojša Janković u stanju da prisustvuju ročištu. Takođe, zatvorski lekar doktor Stevanovic je isto kazao za pregledane Miljkovića, Belivuka i Draganića -  rekla je sudija. 

Sudija isključila javnost - u Specijalnom sudu svedoči Ilija S. silovanju i mučenju koje je preživeo od strane klana Veljka Belivuka

Zbog osetljivosti slučaja sudija je odlučila sa svojim većem da isključi javnost tokom saslušanja Ilije S. 

U medija centru odakle novinari uglavnom prate pretres ugasio se ekran i suđenje je nastavljeno u tajnosti. 

IZA ZATVORENIH VRATA ILIJA HRABRO SVEDOČIO O SVOJOJ TORTURI

Silovani i mučeni Ilija S. ispričao je gledajući sudiju i njeno veće, kako je mučen i ponovio je sve što je ranije kazao u svim fazama postupka. Zbog zakonskog prava da svedoči mimo očiju javnosti, Ilijinom davanju iskaza pred sudom nisu prisustvovali novinari, a izvor Republike kaže da je žrtva klana vrlo staloženo govorila o svom paklenom doživljaju. 

- Nije izgledalo da je prošao pakao u  bunkeru i da je kao što je već Republika pisala preživeo izuzetno težak i traumatičan višemesečni period nakon toga. Vidno oporavljen, ali na mahove uplašen, Ilija S. je prozvao poimence sve koji su učestvovali u njegovom mučenju. Optuženi imaju taktiku da govore da je Ilija psihički labilna ličnost kako bi ga dikreditovali kao svedoka - istakao je izvor Republike. 

Nadalje, isti izvor prepričava dešavanja iza zatvorenih vrata i kaže da tužilac nije imao dodatna pitanja za oštećenog, ali da je sudija tražila da joj nekoliko situacija razjasni.

- Ilija je rekao da je silovan bilijarskim štapom zato što su navijači, odnosno Belivukovi i Miljkovićevi ljudi mislili da ih špijunira za suparnike, a priznao je da su mu povremeno davali neki novac, na primer 1.000 dinara da bi se prehranio u Beogradu kad dolazi na utakmice ili da ima za autobus - rekao je naš sagovornik. 

Tokom Ilijinog svedočenja koje je prekinuto o 18.30 sati zbog završetka radnog vremena suda i teške tematike, iz dela sudnice za publiku su u startu otpraćeni navijači koji su, kako se pronelo nezvanično i došli da ga vide i čuju.

Zbog svega toga i da bi Iliji S. kao žrtvi monstruoznog klana bila zagarantovana bezbednost, on je boravio u službenim prostorijama suda tokom svih pauza, a policija ga je po završetku ročišta odmah vratila kući u njegovo mesto nadomak Požarevca.

Na isti način, policijskim vozilom silovani mladić će i sutra biti doveden na nastavak glavnog pretresa u popodnevnom terminu od 14.30 sati kada će istupiti za govornicu na "megdan" optuženima koji će biti u prilici  da mu postave pitanja kao i njihovi branioci. 

Inače, tokom Ilijinog svedočenja vladao je muk u sudnici. 

POLICIJA DOVEZLA ILIJU

Ilija S. (24) iz okoline Požarevca kojeg je klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića danima mučki zlostavljao  i silovao u "bunkeru" na stadionu Partizana na putu je ka Beogradu, saznaje Republika.

- Po Iliju je došla policija jer je tražio da ga oni sprovedu i time obezbede njegovo prisustvo u sudu. On je i dalje uplašen iako se oporavio u dobroj meri od užasa koji je preživeo. Strepi od klana j javnosti i toga što će klanu u lice sasuti istinu pred sudom- otkriva izvor Republike. 

Advokat, tj. punomoćnik oštećenog momka Nada Mitrović Rakić potvrdila je naša saznanja i otkrila da će Ilija ostati pri svemu što je kazao u policiji i tužiocima, kao i u slučaju maloletnika koji je već osudjen za učešće u zlodelu sa ovim klanom.

Brutalno iživljavanje u prostorijama na stadionu Partizana koje su koristili pripadnici kriminalne grupe nastale iz navijačke, Ilija S. je detajno opisao. On tvrdi  da mu se život pretvorio u pakao sredinom oktobra 2020. kada došao u Beograd da prošeta i da se fotografiše na Kalemegdanu, na grobu Milorada Mandića Mande i pored stadiona crno- belih.

Objasnio je da su ga "navijači" prepoznali jer je voleo da ide i na utakmice i da su ga optužili da je došao da uhodi Belivuka i Miljković za njiihove protivnike.. Poimence je navodio ko mu je šta uradio nažao.

To jutro sam došao na Stadion Partizana i u momentu kada sam napravio selfi, savatali su me oni sa južne tribine – Mijat Simeunović (32), Aleksa Šejić (31) i Miloš Lukić Selak (31) i pitali me: „Požarevac, šta radiš tu?" Rekli su mi da pođem sa njima. Udarili su mi šamar i tukli me, a onda spustili niz stepenice stadiona. Tu su se skupili, a među njima je bio jedan kojeg su zvali Krivi. Nešto su se domunđavali, a onda mi je Šejić uzeo telefon i gledao slike, a nisam znao o čemu se radi. Nakon zatišja, ponovo su došli, tukli me pesnicama, a ja sam bio vezan. Stavili su mi izolir traku i vezali ruke. Tukli su me, unosili su mi se u facu i govorili: „Šta je bilo, došao si da cinkariš, došao si da pratiš Velju...", nakon čega sam im odgovorio da nisam i da sam došao da se slikam. Tukao me Šejić, Aleksa Dunjić, Mijat, Selak i Krivi i govorili: „Je l', Požarevac, je l' ti lepo?" Nastavili su da me biju, a onda su izvadili držalju od sekire, a Šejić i Selak su me udarali velikim štapom. Udarali su me po prstima i rukama. Posle su me maltretirali celo veče – ispričao je Ilija S.

Naveo je da ga je Šejić silovao jedno veče u sobi.

Rekao mi je: „Žao mi je da te ostavljam tu da mi usmrdiš krevet." Legao sam i skinuo trenerku. Ostao sam u majici i gaćama, a onda sam primetio da neko leži pored mene. Zamolio sam Aleksu da me pokrije, a on mi je digao nogu i napastvovao me štapom za bilijar me je silovao. Imao sam povrede, traume od nespavanja – potresno se prisećao Ilija na svedočenju.

Očekuje se da danas sve isto ponovi u Specijalnom sudu pred zlikovcima koji su ga prema optužnici ugnjetavali zverski.

Belivuk mu vikao raskolačenoh očiju 

Treći dan, u bunker su došli i Belivuk i Marko Miljković.

- Želeo bih to da izbacim iz glave, pakao je bio. Došli su Belivuk i Miljković, tukli su me držaljom od sekire, od udaraca nisam mogao na nogama da stojim. Posle toga su me terali da se skidam i udarali su me po nogama, glavi. Belivuk mi je ponavaljao "kaži za koga cinkariš, pi..o ciganska, cinkaroška, klošaru". I Marko Miljković me je tukao, opkolili su me, ja sam ih molio da me puste, Marko je čak slikao i moju ličnu kartu, uvukli su me unutra u separe i nastavljali da me udaraju - detaljno je opisala jedina preživela žrtva klana iz optužnice.

Svedoči žena "ljutog kavčana" , Zvicerove desne ruke

Kao svedoci osim Ilije S. pozvana je da na sudjenju klanu svedoči Aleksandra Živković supruga Radoja Živkovića brata Radoja Zvicera . Živković je u Turskoj uhapšen peoßle jeseni zbog ubistva "škaljarskog vodje" Jovana Vukotića.

Aleksandra će svedočiti povodom navoda da je klan na njenom placu kod vikendice u Surduku zapalio Gorana Mihajlovića. Takodje, za svedoka su pozvani i komšinica Źivkovića iz Surduka koja je razgovarala sa Belivukom i Miljkovićem u toku paljenja ali nije primetila da čine zločin. Vezano za ubistvo Mihajlovića pozvan je i njegov drug Aleksandar Nuždić da ispriča svoja saznanja pred sudom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading