REVOLUCIJA U FUDBALU: Ukida se PRAVILO ofsajda?

Autor:

Sport

25.03.2021

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni holandski fudbaler Marko van Basten želi da promeni fudbal iz korena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Detalj sa meča Dortmund Keln

Van Basten smatra da bi trebalo ukinuti pravilo ofsajda. On je tu promenu predložio još 2017. godine u vreme kad je bio tehnički direktor FIFA.

U intervju za "Skaj Sport" Van Basten je pojasnio zašto se zalaže za ovako drastičnu promenu.

- I dalje se zanimam za pravilo ofsajda jer sam ubeđen da to nije dobro pravilo. Barem bih pokušao da dokažem da je fudbal moguć i bez ovog pravila, uveren sam da bi bio bolji bez njega. Fudbal je fantastična igra, ali i dalje tvrdim da moramo da uradimov iše da ga unapredimo, da bude spektakularniji, interesantniji, uzbudljviji. Moramo da radimo na tome - kaže bivši napadač Milana.

Holanđanin kaže da bi ukidanje pravila o ofsajdu naterala timove da budu taktički drugačiji i prilagodljiviji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Timovi bi našli način kako da igraju bez toga. Ako nemate tu liniju ofsajda, defanzivna linija bi se pomerila unazad jer bi se plašili da im protivnik ne dođe iza leđa. Ipak, ako se branite preduboko u zoni kaznenog prostora, biće previše igrača unutra i golman neće videti ništa, tako da će svi znati da to nije rešenje. S druge strane, kad se branite, ako nema ofsajda, uvek ćete imati igrača ili dva napred kojim ćete moći da date loptu. Problem je što sada imamo ofsajd pravilo i koliko često pričamo o tome? Vrlo često. Ako ne bismo imali ofsajd, bilo bi i manje problema i timovi bi našli druga rešenja za dobru igru koja bi isto tako bila spektakularna kao i sad, samo bez jednog lošeg pravila. Bilo bi lepo sve to testirati - zaključio je Van Basten.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading