Izgubili smo oca, ljudinu i Srbendu!

Autor:

Sport

08.04.2020

03:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čitav svet, od Srbije preko Španije, Turske i Engleske pa sve do Kine oprašta se od legende srpskog fudbala Radomira Antića, koji je posle kratke borbe s bolešću preminuo u 72. godini. Jedan od najvećih srpskih trenera, čovek koji jedini u radnom rezimeu nosi imena Barselone, Reala i Atletika, promenio je živote mnogih fudbalera, saradnika i kolega, koji su, uprkos velikom bolu, smogli snage da opišu kakav je pečat na njih ostavio veliki Radomir, čovek fudbala.

RepublikaFoto: Starsport
Radomir Antić

Iz dalekog Sidneja javio se Miloš Ninković i priznao da mu je Antić promenio životni put pozvavši ga na Mundijal 2010. godine.

- Da nije bilo Antića, ko zna gde bih danas bio. On me je video u Dinamu iz Kijeva i pozvao u reprezentaciju. To mi je promenilo karijeru. Pamtiću dok sam živ kad me je posle poraza od Gane na Mundijalu pozvao i rekao mi da ću biti starter protiv Nemačke. Ubijala me je trema. Mislio sam, šta će biti ako izgubimo, a ja nešto kiksnem. Smirio me je s nekoliko reči, jednostavno mi je rekao da igram kako najbolje umem i neće biti problema. Takav je čovek bio, pozitivan, nasmejan. Sećam se naših okupljanja u Kovilovu. Sačekivao nas je sve pojedinačno, davao nam ključeve od soba sa osmehom na licu. "Ej, mali, ako ti nešto nije po volji, reci mi". Sad je na nekoj drugoj recepciji, tamo sačekuje neke druge fudbalere - rekao je Ninković za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Starsport
Miloš Ninković

PREDAN SPORTU

Legendarnom kapitenu Partizana Saši Iliću prvi odlazak u inostranstvo nije teško pao. Radomir ga je dočekao u Vigu.

- U januaru 2004. godine sam iz Partizana otišao na polusezonu na pozajmicu u Seltu, što je bio moj prvi odlazak u inostranstvo, a Mister me je dočekao i prihvatio kao otac. Beskrajno mu hvala na tome, ali i na divnim godinama u reprezentaciji Srbije, kada sam uglavnom bio standardan kod njega u timu. Radomira sam poslednji put video na Stankovićevom kampu "Deki 5" na Zlatiboru, sve vreme je pričao o fudbalu. Takav je bio Antić, mudar i do poslednjeg atoma predan sportu. Znao je, kao trener, da balansira između šale i discipline, ali rad nije nikada trpeo - rekao je Ilić za naš list.

RepublikaFoto: starsport
Saša Ilić

Aleksandar Rogić bio je pomoćnik Radomiru Antiću na klupi reprezentacije, kasnije i na klupi kineskih klubova Šandonga i Hebeja.

- Radomirovu smrt doživljavam kao gubitak člana porodice jer za mene on je bukvalno bio drugi otac. I ne samo to, bio mi je učitelj, savetnik, najveća podrška i čovek od kojeg sam naučio sve što znam o fudbalu. Neizmerno će mi nedostajati jer od kada smo se upoznali pre nepunih 12 godina pa sve do pre mesec i po dana nije prošlo nikada više od nekoliko dana da se ne čujemo i ne razgovaramo o fudbalu. Od njega sam naučio kako da gledam četiri utakmice istovremeno na televiziji. Mister je bio u bolnici u poslednja tri meseca, a iskreno i slutio nisam da će ga bolest savladati - rekao je Rogić i dodao.

INDUKOVANA KOMA

Đorđe Tomić upoznao je Antića kao kadet Partizana, kasnije su im se putevi ukrštali u Ovijedu i Atletiku iz Madrida.

- Možda ljudi ne znaju, ali Robert Prosinečki je kao jedan od najboljih igrača Evrope došao u Real na njegov nagovor, a mogao je da bira klub u kom će da igra. Takođe, Slaviša Jokanović je stigao u Ovijedo zahvaljujući Radomiru. Bio je pravi predstavnik srpskog mentaliteta u najboljem izdanju. Nema tog čoveka, posebno Srbina, kome nije pomogao. Nikoga nije zaboravljao. Na svakom koraku je Srbiju promovisao na najbolji način i voleo je više nego bilo šta. Pravi Srbenda - kaže Tomić i dodaje.

- Mnogo mi je teško pao njegovo prerani odlazak jer je mogao još najmanje 10 godina da uživa u životu sa decom i unucima. Poslednji put sam ga video prošlog avgusta, kada smo satima pričali i sjajno se družili. Međutim, već u decembru su se stvari sa zdravljem zakomplikovale, prvo žučna kesa, pa jetra, a zatim pankreas. Bio je nedeljama u indukovanoj komi i već tada smo pomislili da ovo neće izaći na dobro - plačljivim glasom završio je Tomić.

RepublikaFoto: Starsportphoto/Srđan Stevanović

Miško: Pamtiću sat koji mi je kupio od Toletovih para

Najuticajniji košarkaški menadžer u Evropi Miodrag Miško Ražnatović zastupao je Antića u sporu sa FSS pred sportskim sudom u Lozani, koji je okončan u Radomirovu korist. Posle okončanja procesa, Antić je zastupniku zahvalio na fin način.

- Koliko je gospodin Antić bio veliki čovek i trener, najbolje govori nadimak Mister, po kom su ga svi u Evropi znali. Nakon što je naša tužba u Švajcarskoj odnela pobedu, pobedu pravde, Radomir mi je u znak zahvalnosti poklonio vredan sat, koji ću večno čuvati kao uspomenu na njega - istakao je Miško i ekskluzivno otkrio još jednu anegdotu o bivšem selektoru Srbije:

- Budući da dugo poslujem u Turskoj, čelnici Galatasaraja su me zamolili da ga ubedim da preuzme klupu tog fudbalskog kluba. Međutim, Radomir je ponudu iste sekunde odbio jer, kao nekadašnja igračka legenda Fenerbahčea, ne bi mogao sebi da dozvoli da trenira najvećeg rivala plavo-žutih.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading