ZA SVE ZASLUŽNI "EL NINJO" I KLIMATSKE PROMENE! NASA: Porastao globalni nivo mora

Autor:

Svet

22.03.2024

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Analiza NASA-e zasnovana je na više od 30 godina satelitskih posmatranja, sa početnim lansiranjem satelita 1992. godine, a poslednjim 2020. godine.

ZA SVE ZASLUŽNI "EL NINJO" I KLIMATSKE PROMENE! NASA: Porastao globalni nivo mora

Foto: Shutterstcok

Tehnološke inovacije tokom godina donele su veću tačnost merenja. Na primer, radarski visinomeri odbijaju mikrotalase od površine mora, a zatim beleže vreme potrebno da se signal vrati nazad do satelita, kao i jačinu povratnog signala.

Globalni prosečan nivo mora porastao je za oko 0,76 centimetara od 2022. do 2023. godine, skoro četiri puta više nego prethodne godine, saopštila je NASA u četvrtak, pripisujući "značajan skok" moćnom fenomenu El Nino i klimatskim promenama.

Analiza NASA-e zasnovana je na više od 30 godina satelitskih posmatranja, sa početnim lansiranjem satelita 1992. godine, a poslednjim 2020. godine. Sve u svemu, nivo mora je porastao za oko 10 cm od 1993. Stopa porasta se takođe ubrzala, više nego udvostručivši se sa 0,17 cm godišnje u 1993. na sadašnju stopu od 0,43 cm godišnje.

Trenutne stope ubrzanja znače da smo na pravom putu da do 2050. dodamo još 20 centimetara globalnom srednjem nivou mora“, rekla je Nađa Vinogradova Šifer, direktorka NASA-inog tima za promenu nivoa mora i programa za fiziku okeana u Vašingtonu. To bi bila dvostruko veća promena u naredne tri decenije u odnosu na prethodni vek, rekla je ona, stvarajući budućnost u kojoj su poplave mnogo češće i katastrofalne nego danas.

Neposredni uzrok ovakvog skoka je El Nino, koji je zamenio La Ninu od 2021. do 2022. godine, kada je nivo mora porastao za oko 0,20 cm. El Nino je prirodni vremenski fenomen povezan sa poremećajem u obrascima vetra koji znači toplije temperature površine okeana u istočnom i centralnom Pacifiku.


El Nino, koji se javlja u proseku svake dve do sedam godina, obično traje devet do 12 meseci i može izazvati ekstremne vremenske pojave kao što su požari, tropski cikloni i dugotrajne suše. Nasuprot tome, La Nina je vremenski obrazac koji karakterišu neobično niske temperature u Tihom okeanu. U godinama El Nina, mnogo kiše koja bi inače padala na kopno završi u okeanu, privremeno podižući nivo mora“, rekao je Džoš Vilis, istraživač nivoa mora u NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon (JPL). Ali postoji i jasan ljudski trag vidljiv u ovom ubrzanom trendu.

„Dugoročni skupovi podataka poput ovog 30-godišnjeg satelitskog zapisa omogućavaju nam da razlikujemo kratkoročne efekte na nivo mora, kao što je El Nino, i trendove koji nam govore kuda ide nivo mora“, rekao je Ben Hamlington iz JPL-a.

Tehnološke inovacije tokom godina donele su veću tačnost merenja. Na primer, radarski visinomeri odbijaju mikrotalase od površine mora, a zatim beleže vreme potrebno da se signal vrati nazad do satelita, kao i jačinu povratnog signala. Oni takođe proveravaju svoje podatke sa drugim izvorima kao što su merači oseke i satelitska merenja atmosferske vodene pare i Zemljinog gravitacionog polja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)

Loading