NASA SNIMILA „RUPU U NEBU“: Čudni kružne fenomeni primećeni iznad Meksičkog zaliva (FOTO)

Autor:

Svet

08.03.2024

06:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj fenomen nije nov, ali je tek pre 15 godina počeo da se razume.

NASA SNIMILA „RUPU U NEBU“: Čudni kružne fenomeni primećeni iznad Meksičkog zaliva (FOTO)

Foto: youtube/printscreen/thebhp/NASA

NASA satelit Tera nedavno je zabeležio neobičan fenomen iznad Meksičkog zaliva - kavum oblake koje je opisao kao "rupu u nebu". Ovaj fenomen nije nov, ali je tek pre 15 godina počeo da se razume. Kavum oblaci su toliko veliki da su vidljivi i sa Zemlje i iz svemira, često izazivajući poređenja sa "letećim tanjirima" ili nekim drugim neobičnim fenomenom.

 

 


AVIONI I FORMIRANJE KAVUM OBLAKA

Kavum oblaci nastaju kada avioni prođu kroz nizove altokumulusnih oblaka. Altokumulusi oblaci su grupa nepravilnih oblačića bele i sive boje na visinama od 2 do 6 kilometara, sastoje se od superohlađenih kapljica koje ostaju u tečnom stanju i na temperaturama ispod nule. NASA-ina istraživanja su otkrila da veličina kavuma zavisi o uglu pod kojim avion prolazi kroz oblake - plići ugao rezultira većom "šupljinom". Interesantno je to što su istraživanja pokazala da ovakve oblake može da kreira praktično bilo koja vrsta aviona.

UTICAJ TEHNOLOGIJE NA FORMIRANJE KAVUM OBLAKA

Kavum oblaci su zapravo jedinstveni i neobični fenomen koji se ne bi pojavili da nema tehnologije. Oni izgledaju potpuno drugačije od prosečnih oblaka, a sama pojava ovakvih oblaka je povezana sa prisustvom aviona i specifičnim uslovima u atmosferi.

Ovo otkriće postavlja pitanje o uticaju tehnologije na prirodne fenomene i naglašava kompleksnost interakcije između čoveka i prirode.

SNIMAK IZNAD ZAPADNE OBALE FLORIDE

NASA-in satelit Tera snimio je grupe oblaka kavum 30. januara iznad zapadne obale Floride, gde se nalazi aerodrom sa više od 1000 letova dnevno. Ovo područje je postalo posebno interesantno za proučavanje ovog fenomena, s obzirom na gust saobraćaj aviona i česte formiranje kavum oblaka.

Ova otkrića pomažu u boljem razumevanju formiranja i karakteristika kavum oblaka, ali i postavljaju nova pitanja o uticaju avionskog saobraćaja na atmosferske pojave. Ovaj fenomen privlači pažnju kako naučnika tako i javnosti, i dalja istraživanja će sigurno pružiti nove uvide u ovu zagonetnu pojavu.

 

 

BONUS VIDEO:
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading