ČUDO U SVEMIRU: Ujedinilo se troje Amerikanaca i Rus Aleksandar! Iza neverovatne priče stoji OVAJ ČOVEK

Autor:

Svet

04.03.2024

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni će narednih šest meseci u istim prostorijama deliti dobro i zlo

ČUDO U SVEMIRU: Ujedinilo se troje Amerikanaca i Rus Aleksandar! Iza neverovatne priče stoji OVAJ ČOVEK

Foto: Printskrin/Tviter

Raketa kompanije SpaceX koju je osnovao milijarder Ilon Mask poletela je u nedelju sa Floride put svemira.

U raketi se nalaze tri člana američke posade i jedan ruski kosmonaut i narednih šest meseci oni će kružiti zemljinom orbitom deleći dobro i zlo.

Dvostepena raketa Falcon 9 s autonomno upravljanom kapsulom Crew Dragon nazvanom Endeavour lansirana je iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na atlantskoj obali Floride.

Devet minuta nakon lansiranja kapsula Endeavour stigla je u početnu orbitu i odvojila se, uz video uživo iz kapsule koji je prikazivao četiri člana posade vezana jedan do drugoga i odevena u crno-bela odela s kacigama.

"Kakva neverovatna vožnja do orbite. Hvala Space X-u", rekao je astronaut Metju Dominik (42), zapovednik leta, jedan od trojice 'početnika' u svemirskim letovima, kontrolnom centru kraj Los Anđelesa.

"Zaista mi je čast da letim ovim svemirskim brodom nove generacije s novom generacijom posade", rekao je NASA-in veteran Majkl Barat (64) sedeći u kapsuli kraj Dominika.

Četiri člana posade trebalo je da stignu do svemirske stanice rano u utorak nakon 16-satnog leta, spajajući se s orbitalnom laboratorijom oko 420 kilometara iznad Zemlje.

Označena kao Posada 8, ova misija predstavlja osmi dugotrajni tim na ISS-u koji je NASA poslala u raketi SpaceX-a otkako je privatni raketni poduhvat koji je 2002. osnovao milijarder Ilon Mask sa sedištem u blizini Los Anđelesa počeo da šalje američke astronaute u orbitu u maju 2020. godine.

Poslednju posadu ISS-a predvodi Dominik, pilot američke mornarice koji ide na svoj prvi put u orbitu, i Barat - doktor koji je već dva puta bio na ISS-u. 

Tim zaokružuju NASA-in astronaut Dženet Eps (53), inženjerka i bivša tehnička obaveštajna službenica CIA-e, i kosmonaut Aleksander Grebenkin (41), bivši inženjer vojnog aviona. I on i Eps, kao i Dominik, prvi put su na letu za ISS.

ISS-om, dužine fudbalskog igrališta, kao najvećim ljudskim objektom u svemiru, kontinuirano upravlja konzorcijum pod vodstvom SAD-a i Rusije koji uključuje Kanadu, Japan i 11 evropskih zemalja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading