HOĆE LI AMERIKANCI USPETI DA SPUSTE LETELICU NA MESEC? Nakon 52 godine na korak od ISTORIJSKOG uspeha, ''Odiseja'' u svemiru! (VIDEO)

Autor:

Svet

22.02.2024

23:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sonda kompanije Intuitiv mašins pokušava da sleti u oblast lunarnog južnog pola, što je do sada uspelo samo indijskoj letelici Vikram.

HOĆE LI AMERIKANCI USPETI DA SPUSTE LETELICU NA MESEC? Nakon 52 godine na korak od ISTORIJSKOG uspeha, ''Odiseja'' u svemiru! (VIDEO)

Foto: Unsplash/ mikepetrucci

Letelica „Odisej“ ili IM-1 pokušaće noćas, oko pola sata nakon ponoći, da bezbedno sleti na Mesec.

Cilj ove misije je spuštanje u krater Malapert A u regionu južnog pola. Ukoliko se ova „Odiseja u svemiru“ završi uspešno, biće to prvo sletanje američke letelice na Zemljin satelit od 1972. i kraja misije Apolo, prenosi Telegraf.

Na iznenađenje mnogih, letelicu nije napravila američka agencija NASA, već privatna kompanija Intuitiv mašins iz Hjustona.

Doduše, NASA je odabrala tu kompaniju za partnera i platila joj 118 miliona da odnese naučne instrumente na Mesec. Misija je deo programa Artemis, kojim Amerika planira da vrati ljude na Mesec. Ime programa je odabrano jer je starogrčka boginja Artemida (na engleskom Artemis) sestra bliznakinja boga Apolona (na engleskom Apolo), po kome je nazvan uspešni program lunarnih ekspedicija šezdesetih i sedamdesetih godina.

Iako postoji prenos sletanja, nije reč o direktnom prenosu kamerom, jer „Odiseju“ nema ko da snima na Mesecu, već se prate dešavanja u komandi, dok će se na ekranu videti podati koje i komanda dobija. Do 10 minuta pred sletanje biće uključena i kompjuterski generisana grafika, najavljeno je iz kompanije.

Za razliku od japanske letelice SLIM, koja je sletela na Mesec 29. januara, kada se više od dva sata nije znalo da li je sletanje uspelo ili nije, iz Intuitiv mašins su najavili da će se u roku od 15 sekundi znati da li je sve prošlo dobro.

- Koristićemo robotska klešta da ispitaju delove Meseca gde bismo mogli da pošaljemo astronaute. Kada je pre šest godine industrija rekla da može ovo da uradi, rekli su da će to biti jeftinije i brže. Čini se da će biti tako. Ali danas ostaje da vidimo da li će biti uspešnog sletanja. Mesec nema vazduh, ne možemo da koristimo padobrane da usporimo letelice, već mora da se kontroliše sve motorima. To nije lako - rekao je dr Džoel Kerns, zamenik administratora za istraživanja u Direktoratu za naučne misije NASA.

(Telegraf)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading