NAUČNICI SE OVAKVOM OTKRIĆU NISU NADALI: Tokom redovnih istraživanja UOČILI ove NEPRAVILNOSTI na Mesecu: Pojavile su se krivine... (VIDEO)

Autor: D.B.

Svet

25.01.2024

09:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici ostali u šoku kada su primetili neobične pojave sa refleksijom.

NAUČNICI SE OVAKVOM OTKRIĆU NISU NADALI: Tokom redovnih istraživanja UOČILI ove NEPRAVILNOSTI na Mesecu: Pojavile su se krivine... (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Mesec, iako poznat po svojoj neospornoj lepoti, krije mnoge tajne koje intrigiraju naučnike širom sveta.

Nedavno otkriće neobičnih reflektirajućih stena na Rajner Gami, jednoj od misterioznih krivina na Mesecu, postalo je predmet intenzivnog proučavanja i debate u naučnoj zajednici.


Čudne krivine na Mesecu

Krivine na Mesecu predstavljaju intrigantan fenomen koji je povezan sa magnetnim anomalijama, ali i dalje izaziva različite teorije o svom uzroku. Naučnici su primetili da su ove krivine povezane sa grupama magnetizovanog kamenja koje odbijaju čestice solarnog vetra, a takođe se pretpostavlja da su mogle nastati usled interakcija između magnetnih anomalija i finih čestica prašine sa električnim nabojem.

"Ta je stena bila jako različita od ostalih"

Otaviano Riš, planetarni naučnik sa Univerziteta Minster u Nemačkoj, i njegove kolege su analizirali oko milion slika raštrkanog kamenja na površini Meseca i otkrili stenu koja je reflektovala svetlost na sasvim jedinstven način. Njihovo otkriće je izazvalo dodatnu pažnju naučne zajednice i podstaklo dalja istraživanja.

Neobična prašina

Iako su stene možda nastale tokom udara kratera, naučnici smatraju da su njihova čudna reflektirajuća svojstva verovatnije posledica tankog sloja prašine koji se nakuplja na nekim, ali ne svim stenama. Ova prašina verovatno ima jedinstvenu gustoću, veličinu ili strukturu, ali tačne karakteristike su još uvek predmet daljih istraživanja.

Dakle, blizu čudnih krivina na Mesecu otkrivene su stene sa neobičnom refleksijom, a uzrok te refleksije bi mogla biti prašina sa, za sada, nedefinisanim svojstvima. NASA planira uskoro da pošalje lander kako bi bolje istražila ove tajnovite magnetne anomalije na Rajner Gami. Ovo otkriće otvara nova pitanja o geološkim procesima na Mesecu i postavlja osnovu za dalja istraživanja koja će nam pomoći da bolje razumemo ovu tajanstvenu svetlost u našem noćnom nebu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading