AMERIMA PROPALA MISIJA NA MESEC: Svemirska letelica se suočila sa tehničkim problemima

Autor:

Svet

08.01.2024

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raketa Vulkan, koja je danas lansirana, koristi dva glavna motora obezbeđena od strane kompanije Blu Origin, koja pripada milijarderu Džefu Bezosu.

AMERIMA PROPALA MISIJA NA MESEC: Svemirska letelica se suočila sa tehničkim problemima

Foto: Blue Origin / Ferrari / Profimedia

Američka privatna misija na Mesec, koja je započela u ponedeljak, suočila se s tehničkim problemom. Astrobotik, kompanija koja stoji iza ovog poduhvata, izvestila je o "anomaliji" na svoj svemirskoj letelici Peregrin koja je sprečila usmeravanje solarnih panela prema Suncu. Bez mogućnosti punjenja baterija, nastavak misije je onemogućen, izveštava BBC.

Podsećamo da je prvi američki lunarni modul u poslednjih 50 godina lansiran ka Mesecu, pokrećući nadmetanje privatnih kompanija u trci za isporuke novih letelica NASA-i i drugim potencijalnim kupcima. Peregrin modul kompanije Astrobotic Technology lansiran je pomoću potpuno nove rakete Vulkan iz kompanije United Launch Alliance (ULA), prenosi AP.

Raketa Vulkan, dugacka 61 metar, predstavlja nadogradnju uspešne rakete Atlas V, koju su proizvele kompanije Boeing i Lockheed Martin u okviru zajedničke kompanije ULA. Pokušaj sletanja Peregrina planiran je za 23. februar, prenosi Blic.

"Astrobotic Technology" iz Pitsburga ima ambiciju da postane prva privatna firma koja uspešno sleti na Mesec, slediće primer samo četiri države koje su to dosad postigle.

Poslednja američka misija sletanja na Mesec bila je 1972. godine, a novi program svemirske agencije Artemis planira povratak astronauta na površinu Meseca u narednim godinama. Pre toga, očekuje se lansiranje modula s četiri astronauta koji će kružiti oko Meseca, verovatno pre kraja ove godine.

Raketa Vulkan, koja je danas lansirana, koristi dva glavna motora obezbeđena od strane kompanije Blu Origin, koja pripada milijarderu Džefu Bezosu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ranko

08.01.2024 23:08

Iposle toliko godina i napretka tehnologije oni c e na s ubjedjivati i dalje da su s e spustili 1969 na mjesec