VELIKA TRAGEDIJA U ALPIMA! Nađena tela petorice nestalih skijaša! ZA ŠESTIM SE TRAGA!

Autor:

Svet

11.03.2024

19:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogromna operacija potrage i spasavanja pokrenuta je u subotu nakon što je grupa skijaša nestala u blizini 3.706 metara visoke planine Tete Blanš.

VELIKA TRAGEDIJA U ALPIMA! Nađena tela petorice nestalih skijaša! ZA ŠESTIM SE TRAGA!

Foto: shutterstock

Tela petorice nestalih skijaša pronađena su u švajcarskim Alpima, saopštila je policija.

Lokalne vlasti i dalje tragaju za šestom osobom.

Ogromna operacija potrage i spasavanja pokrenuta je u subotu nakon što je grupa skijaša  nestala u blizini 3.706 metara visoke planine Tete Blanš. Krenuli su iz Cermata, doma čuvene planine Materhorn, na ski turu prema Aroli duž švajcarsko-italijanske granice.



Pet od šest skijaša pronađeno je u 21.20 "bez znakova života", navodi se u saopštenju policije švajcarskog kantona Vale. Vlasti su ranije rekle za BBC da su svi skijaši švajcarski državljani i da imaju od 21 do 58 godina. Lokalna policija je saopštila da su timovi s obe strane rute bili upozoreni, ali je operaciju ometalo loše vreme. Na Alpima nekoliko dana duva jak vetar, a u protekla 24 sata i pada i jak sneg.

Anjan Trufer, šef vazdušne spasilačke službe Cermata, rekao je da je vreme bilo toliko loše da "letenje nije opcija", uz "veoma jak vetar, jak sneg, veliku opasnost od lavina i nultu vidljivost". Trufer je rekao da je grupu možda savladalo loše vreme, a ne da ih je pogodila lavina, jer su nestali na delu rute Cermat Arola gde je rizik od lavine mali.

Skijaške ture obično prate nepripremljene alpske rute i obično su opremljene tražiocima lokacija i lopatama za lavine. Poslednji signal iz grupe zabeležen je tokom noći. To "nije bilo verbalno", rekao je Trufer, ali je omogućilo spasilačkim službama da steknu grubu predstavu o njihovoj lokaciji. Ruta od Cermata do Arole deo je čuvene "Haute Route" od 120 km od Cermata do Šamonija. Veoma je popularna ali je pogodna samo za najiskusnije skijaše i može trajati nekoliko dana.

Ovo je izuzetno težak trenutak za porodice nestalih skijaša i ceo region. Nadamo se da će vlasti uspeti da pronađu šestog nestalog skijaša i da će se tragedija okončati uz što manje gubitaka.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading