UDARNE VESTI STIGLE IZ ŠPANIJE! Svet u šoku ŠTA je španski premijer JAVNO rekao: Predložiću da je PRIZNAJU!

Autor:

Svet

09.03.2024

20:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je naglasio da Španija zahteva "poštovanje međunarodnog prava od Rusije i od Izraela, prekid nasilja, priznavanje dve države i dostavljanje humanitarne pomoći Gazi."

UDARNE VESTI STIGLE IZ ŠPANIJE! Svet u šoku ŠTA je španski premijer JAVNO rekao: Predložiću da je PRIZNAJU!

Foto: Tanjug/AP

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je u subotu da će predložiti španskom parlamentu da prizna državu Palestinu.

- Predložiću da Španija prizna Palestinu - rekao je Sančez.

- To činim iz moralnog uverenja, za pravednu stvar i zato što je to jedini način da dve države, Izrael i Palestina, mogu živeti zajedno u miru, prenosi AP news. 

Sančez se pridružio drugim evropskim liderima i zvaničnicima vlada koji su izjavili da bi mogli podržati rešenje sa dve države na Bliskom istoku dok raste međunarodno nezadovoljstvo akcijama Izraela u palestinskim teritorijama.

Podrška dve države

Francuski predsednik Emanuel Makron je prošlog meseca rekao da nije "tabu" za Francusku da prizna Palestinu kao državu. Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron je izjavio da Ujedinjeno Kraljevstvo može zvanično priznati Palestinu nakon primirja u ratu Izrael-Hamas.

Sančez je istakao da je njegov stav o sukobu u Gazi sličan podršci svoje zemlje Ukrajini nakon potpunog ruskog napada pre više od dve godine. On je naglasio da Španija zahteva "poštovanje međunarodnog prava od Rusije i od Izraela, prekid nasilja, priznavanje dve države i dostavljanje humanitarne pomoći Gazi."

Humanitarna kriza u Gazi

Njegove izjave na konferenciji o ljudskim pravima u Bilbau stigle su dok su pošiljke pomoći išle ka Gazi usred humanitarne krize u tom regionu i nove međunarodne spremnosti da se radi oko izraelskih ograničenja.

Pet meseci nakon što su pripadnici Hamasa napali Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i uzimajući 250 drugih kao taoce, izraelska vojska je bombardovala teritoriju, ubivši više od 30.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.

(AP news)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Srboo

10.03.2024 16:47

Da,Ali Rusi brane svoje I ne ubijaju civile.