IZDAJNIKE STIGLA OSVETA, NAJURENI IZ PARTIJE I S FUNKCIJA! Čvrsta kontrola nad republikanskom strankom otvorila put borbi za TRIJUMFALAN POVRATAK u Belu kuću!

Autor:

Svet

09.03.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elizabet Čejni s grupom senatora pokušala da spreči Trampa da se ponovo kandiduje, što ih je koštalo karijere

IZDAJNIKE STIGLA OSVETA, NAJURENI IZ PARTIJE I S FUNKCIJA! Čvrsta kontrola nad republikanskom strankom otvorila put borbi za TRIJUMFALAN POVRATAK u Belu kuću!

Foto: www.profimedia.rs

Da bi došao u poziciju da se revanšira Džou Bajdenu, Tramp je prvo morao da povrati kontrolu u Republikanskoj stranci, gde je deo njenih uticajnih članova iskoristio upad demonstranata na Kapitol 6. januara 2020, da se otvoreno okrene protiv njega.

Tramp je bio nemilosrdan i efikasan jer niko od tih kongresmena danas ne predstavlja ništa u stranci.

PAD S TRONA

Samo dve sedmice pre isteka njegovog predsedničkog mandata, čak 10 republikanskih Kongresmena glasalo je za opoziv Trampa nakon nereda na Kapitolu. U naredne dve godine njih četvoro bilo je prinuđeno da se povuče, a još toliko ih je izgubilo unutarstranačke izbore od kandidata koje je podržao Donald Tramp. Samo dvoje su uspeli da dobiju stranačke izbore i tako ostanu kandidati za reizbor u Kongres, ali su i oni svesni da će po povratku u Belu kuću Tramp zapečatiti i njihovu sudbinu.

Poslednja na Trampovoj listi za osvetu bila je Elizabet Čejni, inače ćerka bivšeg potpredsednika Dika Čejnija, koji je obavljao dužnost u vreme mandata Džordža Buša mlađeg. Čejnijeva je zauzimala treće mesto u hijerarhiji republikanaca kad je izgubila unutarstranačke izbore od Harijet Hejgman, koja je imala Trampovu podršku.

Greh Elizabet Čejni bio je veći nego kod ostalih pošto je ona pristala i da učestvuje u radu komiteta Kongresa, kojeg su osnovale demokrate s ciljem da dokažu da je Tramp bio svestan da je izgubio izbore 2020. i pokušao nasilno da se domogne vlasti.

- Liz Čejni treba da se oseća posramljeno zbog načina na koji se ponašala i zbog svojih zlobnih reči usmerenih ka drugima. Sada konačno može da nestane u dubinama političkog zaborava gde će biti mnogo srećnija nego sada - poručio joj je Tramp.

Greh Čejnijeve je bio što nije podržala Trampovu tvrdnju da je pokraden na predsedničkim izborima 2020.

- Učiniću sve da Tramp više nikad ne uđe u Belu kuću - pretila je Čejnijeva.

NOVA ZVEZDA

To je bilo finale stranačkog rata u kom je Čejnijeva dve godine postepeno gubila pozicije. Prvo je izbačena iz rukovodstva Republikanske stranke u Predstavničkom domu. U njenu fotelju sela je Eliza Stefanik, koju je Tramp nazvao novom zvezdom stranke.Stefanikova je prvo kritikovala Trampovu politiku i glasala protiv njegovog plana za smanjenje poreza 2017. Međutim, usprotivila se opozivu Trampa s funkcije predsednika, što joj se isplatilo kad je trebalo da preuzme funkciju Čejnijeve. Na to mesto bacio je oko i kongresmen Čip Roj, ali je Tramp odmah stavio do znanja da je on nepodoban. Roj je shvatio poruku i sam se povukao. 

Preletač izigran i oteran

Veliki deo Republikanske stranke u kritičnim trenucima posle nereda na Kapitolu ostao je nepokolebljivo veran Trampu, a neki su ubrzo mudro preleteli u njegov tabor. Tadašnji čelnik jedne od frakcija Makarti prvo je govorio da je Tramp moralno dogovoran za nerede na Kapitolu, ali je osetio odakle vetar duva i podržao napore da se Čejnijeva smeni. On je govorio da nije zabrinut što je prvo štitio Čejnijevu i da se raduje što će postati predsednik Predstavničkog doma SAD. Ta želja mu se ostvarila, ali je smenjen godinu dana kasnije.

Guverneri odani vođi po cenu građanskog rata

Odanost republikanskih funkcionera Trampu najbolje se videla kad su guverneri čak 26 od 50 američkih država podržali svog kolegu iz Teksasa Grega Abota u sukobu s Belom kućom i Vrhovnim sudom SAD. Ova koalicija dovela je Ameriku u najtežu ustavnu krizu od one 1861. koja je dovela do četvorogodišnjeg građanskog rata.Podsetimo, Abot je rešio da zaustavi talase ilegalnih migranata koji nadiru iz cele Južne Amerike preko granice s Meksikom, pa je postavio bodljikavu žicu.

Vašington se žalio Vrhovnom sudu da to ometa rad federalne granične policije, pa je stigla naredba da se bodljikava žica ukloni. Na to je guverner Abot poslao Nacionalnu gardu, koja je oterala graničnu policiju i postavila još bodljikave žice, čime je apsolutno otkazao poslušnost Beloj kući i Vrhovnom sudu.

Reakcija Vašingtona je izostala jer su guverneri 26 država poslali Nacionalnu gardu u pojačanje Teksasu. Reč je o gotovo svim južnjačkim državama koje su ratovale sa severom, pa je rizik novog sukoba bio isuviše velik.

Pitanje ilegalne migracije predstavlja jednu od glavnih tačaka Trampovog predizbornog programa. Osim državnih, republikanci za to imaju i partijske razloge.

- U poslednjoj deceniji u SAD je bez smetnje ušlo čak 22 miliona ilegalnih migranata. Umesto da ih po zakonu uhapse i izbace iz zemlje, Bajden i demokrate legalizuju njihov status da bi dobili još toliko zahvalnih birača koji bi im omogućili da večno vladaju Amerikom - objasnio je čuveni novinar Taker Karlson.

OPASNE POLITIČKE AJKULE VREBAJU ŠANSU

3 glavna kandidata za potpredsednika

1. Republikanci će na Nacionalnoj konvenciji od 15. do 18. jula u Milvokiju, Nešvilu, Solt Lejk Sitiju, Pitsburgu i Kanzas Sitiju morati da potvrde i izbor kandidata za potpredsednika SAD, pri čemu će odlučujuću reč imati Tramp.

On još nije otkrio koga je izabrao, a na vrhu liste je odavno guverner Floride Ron Desantis.Desantis ima ambiciju da postane predsednik SAD posle Trampa.

Foto: Tanjug/AP Joe Burbank

Ron Desantis

On je sa 46 godina novajlija u politici u koju je ušao posle službe u mornarici i prvi put je izabran u Predstavnički dom 2012. Samo šest godina kasnije postao je guverner Floride uz Trampovu podršku, ali ga nije poslušao kad mu je rekao da se ne kandiduje za republikansku predsedničku nominaciju. Desantis je dobar Trampov učenik. Novinari kažu da on, njegova žena Kejsi i deca izgledaju idealno za kampanju, ali misle da je Desantis užasan karakter.

- To sam naučio od Trampa. Ako iznervirate medije, oni mnogo govore o vama - rekao je Desantis.

2. Tramp je posebno pohvalio guvernera Teksasa Grega Abota.

Foto: Tanjug/ AP Jay Janner

Greg Abot

Čak je otišao u Teksas da ga pita da li bi voleo da bude potpredsednik Amerike.Ipak, Abot je rekao da nije zainteresovan za tu funkciju.

- Očigledno, veoma je lepo od Trampa što mi je to ponudio, ali je moj fokus u potpunosti na Teksasu. Najavio sam da ću se kandidovati za još jedan mandat za guvernera tako da ostajem u Teksasu - rekao je Abot.

Ipak, malo ko mu je poverovao. Abot je u invalidskim kolicima od 26. godine kad je drvo palo na njega dok je džogirao. Uprkos tome, dogurao je daleko i Teksašani kažu da je češće pokazivao zube političkim protivnicima nego zubaru.

3. Prvi kojeg je Tramp pomenuo kao mogućeg predsednika bio je senator iz Južne Karoline Tim Skot. Reč je o prvom Afroamerikancu koji je postao republikanski senator još od 1978.

Foto: Tanjug/AP David Yeazell

Tim Skot

Ukoliko Skot postane kandidat za potpredsednika, on bi mogao više glasova da odnese Bajdenu, nego da donese Trampu.Iako mnogi smatraju da je Skot autsajder, medijima nije promaklo da on više vremena provodi u Trampovoj kampanji i prikupljanju novca za nju, nego u Senatu, gde je propustio čitav niz važnih glasanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading