TRAMP NE DIŽE RUKE, BORI SE DO KRAJA: Žalio se na odluku suda u Ilinoisu o zabrani učešća na izborima u SAD!

Autor:

Svet

29.02.2024

19:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši američki predsednik, Donald Tramp, danas je podneo žalbu protiv odluke suda u Ilinoisu kojom mu je zabranjeno učešće na unutarstranačkim izborima Republikanske stranke u toj saveznoj državi.

TRAMP NE DIŽE RUKE, BORI SE DO KRAJA: Žalio se na odluku suda u Ilinoisu o zabrani učešća na izborima u SAD!

Foto: Tanjug/Ap

Sudska odluka je proistekla iz navodne uloge Trampa u događajima tokom napada na Kapitol SAD 6. januara 2021. godine.

Trampovi advokati zatražili su od Apelacionog suda da poništi odluku Trejsi Porter kojom je on uklonjen sa glasačkog listića, prenosi američka televizija Si-Bi-Es (CBS).

Advokati uložili žalbu

Trampu je prethodno zabranjeno da učestvuje na republikanskim predizborima u državama Kolorado i Mejn, međutim njegovi advokati su se žalili na obe presude.

Pristalice bivšeg predsednika upale su u Kapitol 6. januara 2021. godine, u pokušaju da spreče američki Kongres da potvrdi pobedu Džo Bajdena na predsedničkim izborima.

Tramp je prethodno održao zapaljivi govor pred pristalicama, rekavši im da odu na Kapitol i ''da se pakleno bore'', prenosi Tanjug.

Vrhovni sud SAD prihvatio da odlučuje o Trampovom zahtevu za imunitet

Podsetimo, Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država prihvatio je zahtev da odluči da li bivši predsednik, Donald Tramp, može da se poziva na predsednički imunitet u slučaju koji se protiv njega vodi, zbog navodnog pokušaja da poništi svoj poraz na predsedničkim izborima 2020. godine.

Sud je naveo da će saslušati argumente i doneti odluku o Trampovom zahtevu za imunitet.

U nalogu se navodi da će taj zahtev, čije rešavanje bi moglo da potraje mesecima, sud početi da razmatra u nedelji koja počinje 22. aprila.

Taj rok omogućava donošenje odluke do kraja redovnog mandata suda u junu, što je brže nego što je uobičajeno kada sud sasluša argumentima, ali ne tako brzo koliko su tužioci želeli, navodi En-Bi-Si njuz (NBC News).

Pravno pitanje o kojem će sud odlučivati je "da li i u kojoj meri bivši predsednik uživa predsednički imunitet od krivičnog gonjenja za ponašanje za koje se tvrdi da uključuje službene radnje tokom njegovog mandata".

Tramp se ranije ovog meseca obratio Vrhovnom sudu SAD, tražeći da interveniše nakon što su niži sudovi odbacili njegov zahtev za imunitet od krivičnog gonjenja zbog navodnog pokušaja da poništi svoj poraz na predsedničkim izborima 2020. godine i da produži odlaganje suđenja protiv njega zbog tih optužbi.

Tramp tvrdi da je tada imao imunitet kao predsednik SAD, prenosi Rojters.

Tramp je zatražio od sudija Vrhovnog suda da obustave sprovođenje presude Apelacionog suda u Vašingtonu o odbijanju njegovog zahteva za imunitet.

Suđenje Trampu pred federalnim sudom u Vašingtonu, koje je bilo planirano za 4. mart, je odloženo, a novi datum nije određen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading