PROTEST LEKARA PARALISAO CENTAR PRESTONICE: Vladi ne praštaju jednu stvar

Autor:

Svet

03.03.2024

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protest je održan dan nakon što je istekao rok, koji je odredila država, da se lekari pripravnici vrate na posao nakon što su započeli štrajk

PROTEST LEKARA PARALISAO CENTAR PRESTONICE: Vladi ne praštaju jednu stvar

Foto: pixabay.com

Hiljade lekara u Južnoj Koreji učestvovale su danas u protestu protiv planova vlade da poveća broj studenata koji se upisuju na medicinske fakultete.

Udruženje koje zastupa privatne lekare, KMA, koje je organizovalo protest, saopštilo je da je protestovalo do 40.000 lekara, objavio je Rojters.

Policija je saopštila da je u protestu učestvovalo oko 12.000 ljudi.

KMA je saopštio da vlada treba prvo da reformiše postojeći medicinski sistem pre podizanja kvote za upis na medicinske fakultete.

Vlada Južne Koreje želi da poveća kvote za upis na medicinske fakultete za 2.000 počev od 2025. godine sa sadašnjeg godišnjeg broja od 3.000 studenata.

Vlada planira da do 2035. poveća te kvote za 10.000 studenata.

Protest je održan dan nakon što je istekao rok, koji je odredila država, da se lekari pripravnici vrate na posao nakon što su započeli štrajk.

Gotovo 9.000 stalnih i doktora stažista u velikim bolnicama, ili oko 70 odsto od njihovog ukupnog broja u Južnoj Koreji, počelo je štrajk krajem februara, što je dovelo do otkazivanja nekih operacija i tretmana i prezaposlenosti hitne službe.

Južnokorejski ministar unutrašnjih poslova Li Sang-min najavio je da mladi lekari neće biti kažnjeni ako se do danas vrate na posao, a, da bi, u suprotnom, mogli da se suoče sa administrativnim i pravnim kaznama, uključujući suspenziju njihovih medicinskih licenci.

Vlada je javno izdala nalog za povratak na posao za 13 doktora, glasnih kritičara vladinog plana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading