ZVONI ZVONO ZA UZBUNU NA ZAPADU: Severnokorejski špijunski satelit funkcioniše, snimio osetljive lokacije u SAD (VIDEO)

Autor:

Svet

28.02.2024

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Koreja je najavila da će lansirati još tri špijunska satelita tokom ove godine.

ZVONI ZVONO ZA UZBUNU NA ZAPADU: Severnokorejski špijunski satelit funkcioniše, snimio osetljive lokacije u SAD (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Prvi severnokorejski špijunski satelit funkcioniše i Pjongjang uspešno kontroliše letelicu, izjavio je holandski stručnjak za satelite, Marko Langbruk, sa univerziteta u Delftu.

Langbruk je rekao u utorak da mogućnosti severnokorejskog satelita još nisu poznate, preneo je Rojters.

Satelit je od 19. do 24. februara izvodio manevre, što pokazuje da Severna Koreja ima kontrolu nad letelicom, naveo je Langbruk.

Posle dva neuspeha, Severna Koreja se uspešno lansirala satelit u orbitu u novembru.

Severnokorejski mediji tvrde da je satelit snimio osetljive vojne i političke lokacije u Južnoj Koreji, SAD i na drugim mestima, ali nisu objavili fotografije.

Severna Koreja je najavila da će lansirati još tri špijunska satelita tokom ove godine.

Podsetimo, ministar odbrane Južne Koreje, Šin Von-sik, izjavio je juče da je Severna Koreja isporučila Rusiji oko 6.700 kontejnera municije kako bi je podržala u ratu protiv Ukrajine.

- Procenjuje se da je Severna Koreja isporučila oko 6.700 kontejnera u Rusiju od samita severnokorejskog lidera Kim Džong-una i ruskog lidera Vladimira Putina u septembru - rekao je južnokorejski ministar, prenosi agencija Jonhap.

Prema njegovim rečima, to je dovoljno da se smesti više od 3 miliona artiljerijskih granata od 152 mm ili 500.000 granata od 122 mm. Južnokorejski ministar je rekao da stotine fabrika u Severnoj Koreji rade sa oko 30 odsto svojih kapaciteta zbog nedostatka sirovina i struje, ali da su one koje proizvode artiljerijske granate za Rusiju radile "punim kapacitetom".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading