LEKARI U ŠTRAJKU, VLADA UMESTO PREGOVORA SPREMA DRAKONSKE KAZNE: Haos u zemlji, ovakav preokret niko nije očekivao

Autor:

Svet

26.02.2024

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napuštanje radnih mesta je ozbiljno narušilo redosled operacija u bolnicama, pa je došlo do brojnih otkazivanja hirurških zahvata i ostalih vrsta lečenja

LEKARI U ŠTRAJKU, VLADA UMESTO PREGOVORA SPREMA DRAKONSKE KAZNE: Haos u zemlji, ovakav preokret niko nije očekivao

Foto: pixabay.com

Južnokorejska vlada dala je danas mladim lekarima rok od četiri dana da se vrate na posao, a u suprotnom će biti kažnjeni zbog organizovanja sedmodnevnog štrajka tokom kojeg je u velikom broju bolnica obustavljeno pružanje usluga.

Južnokorejska vlada izdala je naredbu za povratak oko 9.000 medicinskih stažista i pripravnika na posao kako se ne bi suočili s optužnicama i suspenzijama medicinskih dozvola.

Oni su napustili posao početkom prošle nedelje kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog vladinog plana da se poveća prijem studenata na medicinske fakultete za 65 odsto.

Napuštanje radnih mesta je ozbiljno narušilo redosled operacija u bolnicama, pa je došlo do brojnih otkazivanja hirurških zahvata i ostalih vrsta lečenja, navodi AP.

Vladini zvaničnici kažu da je povećanje broja lekara neophodno da se reši problem brzog starenja nacije.

Trenutni odnos doktor-pacijent u Južnoj Koreji jedan je od najnižih u razvijenim zemljama.

Štrajkači kažu da fakulteti ne mogu da prime toliko novih studenata i kažu da plan neće rešiti hroničan nedostatak lekara u nekim ključnim oblastima, kao što su pedijatrija ili hitne službe. Mladi lekari traže da se vlasti najpre pozabave visinama plata i uslovima rada, a onda povećanjem broja budućih lekara.

Zamenik ministra zdravlja Park Min-su rekao je da vlada neće pokretati disciplinske akcije protiv doktora koji štrajkuju, ukoliko se do četvrtka vrate na posao.

"Krajnji rok im je 29. februar. Dotle ih nećemo smatrati odgovornim za svaku štetu nastalu njihovim odlascima sa posla", rekao je Park.

Međutim, oni koji probiju rok, biće kažnjeni sa najmanje tromesečnom suspenzijom medicinske dozvole, a suočiće se i sa pravnim postupcima, kao što su istrage, potencijalno i optužnice.

Prema zakonu o zdravlju u Južnoj Koreji, vlada može da izda naređenje lekarima i ostalom medicinskom osoblju da se vrate na posao ukoliko postoji pretnja javnom zdravlju.

Odbijanje da se povinuju takvom naređenju im može doneti do tri godine zatvore ili 22.480 dolara kazne, kao i ukidanje lekarske dozvole.

U Koreji ima oko 13.000 stažista i pripravnika, većina od njih radi i obučava se u 100 bolnica, a predstavljaju oko 30 do 40 odsto svih doktora u nekim glavnim bolnicama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading