HAOS U NEMAČKOJ NE JENJAVA! Radnici najavili novi ŠTRAJK, zahtevaju bolje plate i uslove, OVO JE POČETAK KRAJA?

Autor:

Svet

22.02.2024

16:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sindikat Verdi, koji zastupa oko 90.000 zaposlenih iz više od 130 opštinskih kompanija, ističe da su pregovori o platama sa poslodavcima u javnom prevozu u zastoju u svim saveznim nemačkim državama

HAOS U NEMAČKOJ NE JENJAVA! Radnici najavili novi ŠTRAJK, zahtevaju bolje plate i uslove, OVO JE POČETAK KRAJA?

Foto: Tanjug/AP

Nemački sindikat Verdi je danas uputio poziv zaposlenima u javnom prevozu da se sledeće nedelje pridruže štrajku upozorenja širom zemlje, kao deo nastojanja da se pojača pritisak na poslodavce u vezi sa sporom oko plata i uslova rada zaposlenih.

Ovo je već drugi put ovog meseca da Verdi organizuje ovakvu akciju, a kako je navedeno, štrajkovi će biti održani u svim saveznim nemačkim državama, osim u Bavarskoj. Glavni dan štrajka planiran je za 1. mart, prenosi Dojče vele.

Stav sindikata Verdi

Sindikat Verdi, koji zastupa oko 90.000 zaposlenih iz više od 130 opštinskih kompanija, ističe da su pregovori o platama sa poslodavcima u javnom prevozu u zastoju u svim saveznim nemačkim državama, kako prenosi Rojters.

Verdi je najavio da će štrajk trajati od ponedeljka do subote, pri čemu će se u pojedinim saveznim državama odvijati različitim danima tokom ovog perioda, uglavnom ceo dan i većinski će trajati nekoliko dana.

Podrška pokreta "Petkom za budućnost"

Pokret "Petkom za budućnost", koji se bavi pitanjima oko klimatskih promena, podržao je ovu inicijativu sindikata Verdi. Takođe, najavili su da će organizovati demonstracije 1. marta, istog dana kada je planiran glavni dan štrajka, kako bi istakli potrebu za većim akcijama u vezi sa klimatskim promenama i za većim ulaganjima u javni prevoz.

Situacija u Nemačkoj

Nemačka se suočava sa nizom štrajkova koji utiču na avionska i železnička putovanja, dok zaposleni, suočeni sa velikom inflacijom, zahtevaju povećanje plata od poslodavaca. Ova situacija izaziva značajne poremećaje u javnom saobraćaju i postavlja izazove kako za putnike, tako i za kompanije koje pružaju usluge prevoza.

(Rojters)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading