OTKAZI ZA VIŠE OD 16.000 RADNIKA: Na pomolu katastrofa, kompanije šokirale državu

Autor:

Svet

19.02.2024

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako se navodi, jedan od razloga jesu troškovi energije koja je sve skuplja, a tu je još i politika koja traži klimatski neutralnu proizvodnju

OTKAZI ZA VIŠE OD 16.000 RADNIKA: Na pomolu katastrofa, kompanije šokirale državu

Foto: Youtube

Softverska kompanija SAP namerava da ukine 8.000 radnih mesta širom sveta, Kontinental 7.150, Boš 1.200. I ZF Fridrihshafen i Folksvagen objavili su da im više neće biti potrebno toliko zaposlenih, a tu je i građevinska industrija gde su otkazi već počeli.

Nije bolje stanje ni kada su banke u pitanju, a novi šef Bajera, Bil Anderson, najavio je novu strukturu farmaceutskog giganta i stavio do znanja da će biti manje zaposlenih.

Kako se navodi, jedan od razloga jesu troškovi energije koja je u Nemačkoj sve skuplja, a tu je još i politika koja traži klimatski neutralnu proizvodnju.

- Naš svet rada postaje sve brži i kompleksniji. Promena je normalno stanje, a na to moramo da pronađemo odgovor - kaže Juta Rump iz Instituta za zapošljavanje i svet rada u Ludvigshafenu, prenosi DW.

Ekonomska istraživanja IFO iz Minhena, pokazala su da nije najbolja situacija ni za samozaposlene i kompanije sa manje od devet zaposlenih u Nemačkoj. Džimdo-ifo indeks poslovnog raspoloženja za samozaposlene, koji minhenski institut objavljuje od avgusta 2021. godine, u januaru je pao na minus 22,6 poena sa decembarskih minus 17,5 poena.

Vrednost ovog indeksa je u proteklim mesecima takoreći u konstantnom padu. Veliki broj anketiranih samozaposlenih, čak 47,9 odsto, se u januaru žalio na mali broj narudžbina, navodi se na sajtu IFO.

- Opšte ekonomsko okruženje je sve nepovoljnije za samozaposlene - zaključuje stručnjak IFO Katrin Demelhuber, prenosi Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading