U NEMAČKOJ PROCURILA DRŽAVNA TAJNA O NATO: Hitno se oglasilo Ministarstvo odbrane

Autor:

Svet

19.02.2024

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačko savezno tužilaštvo istražuje curenje, a odgovornima preti kazna do pet godina zatvora.

U NEMAČKOJ PROCURILA DRŽAVNA TAJNA O NATO: Hitno se oglasilo Ministarstvo odbrane

Foto: Shutterstock

Zvaničnici iz Štralzunda u Nemačkoj slučajno su 2018. godine skinuli veo tajnosti sa podataka o podmornicama NATO prilikom objavljivanja dokumenata o izgradnji gasovoda Severni tok 2, prenosi nemačko izdanje Bild.

Prema pisanju lista, 2018. godine zvaničnici Ministarstva rudarstva Štralzunda objavili su na zvaničnom sajtu dozvolu za izgradnju Severnog toka 2. Uz javne podatke procurile su i poverljive informacije o područjima delovanja i naoružanju podmornica NATO, navodi se u tekstu.

Foto: Profimedia

 

Nemačko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je došlo do kršenja zakona, jer objavljeni podaci omogućavaju procenu vojnih sposobnosti Alijanse, navodi se u članku.

Kako prenosi Bild, nemačko savezno tužilaštvo istražuje curenje, a odgovornima preti kazna do pet godina zatvora.

Kompanija "Nord strim 2 AG" je 26. septembra saopštila da se na jednom od krakova Severnog toka 2 (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije.

Zatim je operator gasovoda Severni tok, "Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.

Rad gasovoda Severni tok obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom Simensovih turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading