SVE VIŠE STRANIH RADNIKA U SRBIJI! Marisa došla iz Nemačke u Valjevo - i inženjeri pronalaze bolji život kod nas!

Autor:

Vesti

19.01.2024

07:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedostatak radnika u Srbiji nadomešćuje se radnicima iz inostranstva.

SVE VIŠE STRANIH RADNIKA U SRBIJI! Marisa došla iz Nemačke u Valjevo - i inženjeri pronalaze bolji život kod nas!

Foto: Shutterstock

U Srbiji postaje sve uobičajenija pojava da stranci voze gradske autobuse ili se bave dostavom hrane. Razlog tome leži u nedostatku radnika određenih kvalifikacija ili onih koji su spremni raditi za određenu platu.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, prošle godine je izdato 50% više radnih dozvola strancima u poređenju s 2022. godinom, što čini 52.000 dozvola. Stručnjaci očekuju da će se ovaj trend nastaviti, te da će u budućnosti još više stranih radnika dolaziti u Srbiju.

Nekoliko hiljada građana Srbije napustilo je zemlju kako bi tražilo posao u Nemačkoj. S druge strane, retko se čuje da neko iz Nemačke dolazi da radi u Srbiji. Ipak, Nemica Marisa je napustila bogatu pokrajinu Baden-Virtemberg kako bi pronašla posao u Valjevu, tragajući takođe za boljim životnim uslovima.

- Za mene je dolazak ovde bio velika šansa. Ja sam mašinski inženjer, a mi smo u Valjevu otvorili fabriku i želela sam da imam priliku da radim u drugoj zemlji, da upoznam novu kulturu. Vrlo sam zadovoljna, sve je to dobro za mene - rekla je Marisa Vagner iz Nemačke za RTS.

Najviše dolazi radna snaga iz Kine, Turske, Rusije, Indije i Nepala

Marisa je, ipak, izuzetak od pravila. Najviše u našu zemlju dolazi radna snaga iz Kine, Turske, Rusije, Indije i Nepala. I tu se statistika poslednjih godina ne menja. Menja se njihov broj. Nacionalna služba izdala je preko 52.000 radnih dozvola prošle godine, 17.000 više nego godinu ranije.

- Oni uglavnom rade u oblasti građevine, ima tu naravno i pomoćnih građevinskih radnika i zidara, tesara, majstora sa zanatima. veliki broj je prisutan u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i u poslednje vreme za državljane ruske federacije izdajemo veliki broj dozvola u oblasti IT sektora - kaže Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

U zvaničnu statistiku ne ulaze sezonci

Zvanična statistika ne obuhvata strane sezonske radnike, a njihova prisutnost je značajna, posebno u branju voća. Samo prošle godine, preko hiljadu sezonskih radnika, najviše iz Uzbekistana i Egipta, bilo je angažovano za branje voća u Srbiji. Iako se smatra da je udeo stranaca među ukupnim brojem sezonskih radnika relativno mali, primetno je da ih sve češće zapošljavaju i velike kompanije.

- U ovoj strukturi firmi koje angažuju strance u Srbiji, definitivno prednjače velika privredna društva, preko 27 posto firmi koje su bile predmet istraživanja su angažovale strane radnike, takođe privredna društva koja su srednje veličine angažuju strane radnike, njih 21 posto - kaže Todo Terzić, menadžer za regulatornu reformu, NALED.

Jeftina radna snaga, a ne krše zakon

Poslodavac mora izvršiti proveru dostupnosti nezaposlenih domaćih radnika u određenoj struci pre nego što angažuje stranca. Međutim, ova smetnja često nije prevelika. Kada poslodavci žele zaposliti stranca, postavljaju specifične uslove u konkursu, kao što je poznavanje kineskog ili nekog drugog egzotičnog jezika. Na taj način, oni poštuju zakon, a istovremeno dolaze do jeftinije radne snage.

- Za neke sektore gde nam je uvoz radnika iz Kine, Indije, Turske, Nepala potreban, mislim da bi to trebalo da nastavimo. Celokupna ova priča bi trebalo da bude deo šire strategije koju mi nemamo, kod nas se dosta stvari dešava stihijski i po potrebama privrede - napominje Nenad Jevtović iz Instituta za razvoj i inovacije.

- Svakako da postoje inicijative za zaključivanje bilateralnih sporazuma sa većim brojem zemalja iz kojih strani radnici dolaze kako bi se te procedure regulisale na jednostavniji način. Ali sama izmena zakona o zapošljavanju stranaca i zakona o strancima na neki način je već trasirala jedan jednostavniji put za privlačenje stranih radnika - rekao je Zoran Martinović.

Jednostavnije procedure za zapošljavanje stranaca stupaju na snagu već 1. februara. Ministarstvo unutrašnjih poslova će izdavati jedinstvenu boravišno-radnu dozvolu, na tri godine.

Stranaca će biti još više ali to je kažu ekonomisti očekivano jer i na tržištu rada važi osnovni zakon ponude i tražnje, zaključuje RTS.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading