DRAMA U RUDNIKU ZLATA: Nakon klizišta nestalo devet rudara u Turskoj - u akciji spasavanja učestvuje 400 spsailaca!

Autor:

Svet

13.02.2024

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je saopšteno iz Ministarstva energetike da se devet rudara vodi kao nestalo nakon što je klizište zahvatilo rudnik zlata "Anagold" na istoku Turske,

DRAMA U RUDNIKU ZLATA: Nakon klizišta nestalo devet rudara u Turskoj - u akciji spasavanja učestvuje 400 spsailaca!

Foto: Shuttestock

Tunel

Uzbuna je odjeknula u provinciji Erzinčan u Turskoj nakon što je došlo do incidenta u rudniku koji upravlja firmom "Liđa Madenčilik".

Prema saopštenju kompanije, trenutno su u toku intenzivne operacije spasavanja kako bi se pronašli nestali rudari.

Rudarski sektor ovog područja potresa ova tragedija, dok se firma "Liđa Madenčilik" suočava sa akcijom spašavanja svojih radnika. Turski ministar unutrašnjih poslova, Ali Jerlikaja, izrazio je ozbiljnost situacije u razgovoru sa lokalnim medijima. Prema njegovim rečima, u potrazi za nestalim rudarima trenutno učestvuje čak 400 spasilaca, što svedoči o ozbiljnosti situacije i angažmanu vlasti u pružanju pomoći.

U međuvremenu, pokrenuta je istraga kako bi se utvrdio uzrok ovog tragičnog incidenta. Očekuje se da će istražitelji pružiti odgovore o tome šta je dovelo do nesreće i koje mere predostrožnosti mogu biti preduzete kako bi se sprečile slične situacije u budućnosti.

Turski ministar unutrašnjih poslova rekao je da se ne zna šta se dogodilo s devet rudara i da je na mestu događaja 400 pripadnika službi za potragu i spasavanje. U akciji spasavanja učestvuje i osoblje agencije za hitno reagovanje AFAD iz susednih pokrajina, preneo je AP.

- Pod zemljom su ostali zatrpani ljudi, njihov broj nije jasan. Počeli su potraga i spasavanje - rekao je guverner Erzinčana Hamza Ajdogdu.

Rudnikom Kopler upravlja kompanija Anagold Majning od 2009, a Jerlikaja je rekao da je tamo zaposleno 667 ljudi.

Gradonačelnik Erzindžana Bekir Aksun izjavio je za Haberturk da je nestalo između 10 i 12 radnika, preneo je AP.

Ovo dramatično dešavanje podseća na važnost bezbednosti na radu i nužnost stalnog praćenja rudarskih operacija. Svi očekuju da će operacije spasavanja biti uspešne i da će se nestali rudari sigurno vratiti svojim porodicama. Pratimo razvoj situacije i čekamo zvanična saopštenja kako bismo saznali više o uzrocima ove tragične nesreće.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading