DVOJE UBIJENO, A RANJENO ŠESTORO LJUDI! Ispred zgrade suda u Istanbulu došlo do PUCNJAVE

Autor:

Svet

06.02.2024

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jerlikaja je rekao da je izveden pokušaj napada na kontrolni punkt ispred kapije kod suda Čaglajan u Istanbulu i da su dvoje napadača, žena i muškarac, ubijeni, prenosi Haber turk.

DVOJE UBIJENO, A RANJENO ŠESTORO LJUDI! Ispred zgrade suda u Istanbulu došlo do PUCNJAVE

Foto: Profimedia

Šestoro ljudi, uključujući troje policijskih službenika, ranjeni su danas u pucnjavi ispred zgrade suda u Istanbulu, saopštio je turski ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja, dodajući da je dvoje napadača ubijeno.


Jerlikaja je rekao da je izveden pokušaj napada na kontrolni punkt ispred kapije kod suda Čaglajan u Istanbulu i da su dvoje napadača, žena i muškarac, ubijeni, prenosi Haber turk.

Prema njegovim rečima, utvrđeno je da su napadači bili članovi stranke krajnje levice Revolucionarna narodnooslobodilačka partija/Front (DHKP/C), koju Turska klasifikuje kao terorističku organizaciju.


Ministar pravde Jilmaz Tundž osudio je oružani napad i naveo da su tužioci pokrenuli istragu o napadu.

PROSLTRELNE RANE

Prostrelne rane mogu biti opasne i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti u slučaju prostrelne rane: 
 
Pozovite hitnu pomoć: Odmah nazovite hitnu pomoć i prijavite situaciju. Ako je moguće, navedite lokaciju i bilo kakve detalje o ozljedi. 
 
Osigurajte sigurnost: Ako je okolina još uvijek opasna, premjestite se na sigurno mjesto, ako to možete učiniti bez ugrožavanja vlastite sigurnosti. 
 
Ne dirajte ranu: Nemojte pokušavati izvaditi ili manipulirati objektom koji je uzrokovao prostrelnu ranu, osim ako je apsolutno neophodno. 
 
Stabilizirajte ozlijeđenu osobu: Ako je osoba još uvijek svjesna, pomoću odjeće ili gaze nježno pritisnite oko rane kako biste zaustavili krvarenje. Pazite da ne pritiskate direktno na objekt koji je uzrokovao ranu. 
 
Održavajte osobu toplom: Pokrijte ozlijeđenu osobu dekom ili odjećom kako biste spriječili gubitak tjelesne topline. 
 
Ne dajte im jesti ili piti: Osoba s prostrelnom ranom može trebati hitnu kiruršku intervenciju, pa je važno da ne jedu ni piju ništa dok ne dobiju medicinsku pomoć. 
 
Pratite disanje: Ako je osoba izgubila svijest, provjerite da li diše i ako ne, započnite postupak oživljavanja. 
 
Pratite vitalne znakove: Ako je osoba svjesna, pratite njihove vitalne znakove (puls, disanje) i obavijestite hitnu pomoć o promjenama. 
 
Čekajte dolazak hitne pomoći: Ostanite s ozlijeđenom osobom sve dok ne stigne hitna pomoć. 
 
Napomena: Ovi koraci su općenite smjernice i ne zamjenjuju stručnu medicinsku pomoć. Ako se suočite s prostrelnom ranom, važno je da se odmah obratite hitnoj medicinskoj pomoći.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading