TRAMP SE NE ŠALI: Bivši savetnik otkrio namere kandidata za predsednika SAD, NATO u panici

Autor:

Svet

13.02.2024

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najava nekadašnjeg predsednika države koja je izazvala zemljotres u svetu izgleda nikom u zemlji nije prijala. Za razliku od ostatka sveta

TRAMP SE NE ŠALI: Bivši savetnik otkrio namere kandidata za predsednika SAD, NATO u panici

Foto: Tanjug/AP

Kandidat republikanaca na izborima u SAD Donald Tramp najavio je tokom prethodnog vikenda da bi veoma lako u slučaju pobede mogao da povuče svoju zemlju iz NATO pakta.

Ovo upozorenje upalilo je alarm širom planete. Dok bi ostatak sveta verovatno sa glasnim odobravanjem dočekao ovo da se realizuje, unutar Sjedinjenih Američkih Država vlada neverica.

Džon Bolton, bivši savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost, smatra da bi Tramp zaista povukao SAD iz sporazuma sa NATO-om.

Bolton je uostalom i u svojoj novoj knjizi "Povratak velikih sila" najavio ovako nešto od Trampa.

"Ako Tramp pobedi Bajdena, NATO će ostati bez Amerike. NATO bi bio u stvarnoj opasnosti", napisao je Bolton, prenosi CNN.

"Trampovo omalovažavanje američkih bezbednosnih obaveza proteže se i na njihove uzajamne odbrambene sporazume s Južnom Korejom i Japanom", rekao je penzionisani general Džon Keli, koji je služio kao Trampov šef osoblja Bele kuće.

"Poenta je u tome da on nije video apsolutno nikakvu svrhu u NATO-u. Bio je jednostavno protiv toga da ima trupe u Južnoj Koreji, opet, snage odvraćanja, ili da ima trupe u Japanu", rekao je Keli u novoj Boltonovoj knjizi.

“Mislio je da je Putin dobar tip i da je Kim bio dobar tip i da smo saterali Severnu Koreju u ćošak. Tramp smatra da ako SAD nisu u NATO, onda Putin ne bi radio ove stvari", prisetio se Keli.

U "Povratku velikih sila", više savetnika detaljno prepričava kako je Tramp zamalo uklonio SAD iz NATO-a na samitu 2018. u Briselu.

Bivši visoki američki zvaničnik rekao je da je Tramp tadašnjem predsedniku Zajedničkog štaba generalu Marku Majliju i tadašnjem ministru odbrane Marku Esperu izdao naredbe da se SAD povuče iz NATO-a.

Uprkos žestokom protivljenju tom potezu, smatrali su predsednikovo naređenje "zakonitom naredbom" i izradili su planove za izvršenje povlačenja.

"Iskreno, bilo je zastrašujuće jer nismo znali šta će učiniti do poslednjeg trenutka. I mislim, mislim da je gotovo rekao da će izaći iz NATO-a, a onda se povukao", rekao je Bolton.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading