KO NE PLAĆA NATO, NEKA GA NAPADNE RUSIJA! Pljušte osude na Trampov račun, on OSTAJE pri svome!

Autor:

Svet

11.02.2024

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom svog predsedničkog mandata, Tramp je bio glasni kritičar Severnoatlantskog saveza, često dovodeći u pitanje nerazmerni finansijski teret koji SAD snose u poređenju sa drugim članicama.

KO NE PLAĆA NATO, NEKA GA NAPADNE RUSIJA! Pljušte osude na Trampov račun, on OSTAJE pri svome!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Bivši predsednik SAD-a i kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp izazvao je kontroverzu svojim nedavnim komentarima o NATO-u i Rusiji.

Prema izveštaju Gardijana, Tramp je izjavio da bi "podsticao" Rusiju da napadne bilo koji član NATO-a koji ne ispuni svoje finansijske obaveze prema savezu. Ova izjava naišla je na snažnu kritiku iz Bele kuće, koja je Trampove izjave nazvala "užasavajućim i neprikladnim".


Trampove provokativne izjave

Tokom događaja u kampanji u Južnoj Karolini, Tramp je ispričao razgovor na NATO samitu gde je navodno rekao lideru "velike zemlje" da SAD, pod njegovim vođstvom, neće braniti "neuredne države". Tvrdio je da je kada su ga pitali da li bi SAD zaštitile neplaćenog člana ako bi Rusija napala, odgovorio da ne bi bili zaštićeni već bi im se umesto toga sugeriralo da plate svoje obaveze, prenosi RT.RS.

Odgovor Bele kuće

Bela kuća je brzo osudila Trampovu izjavu, a portparol Endru Bejts je opisao ideju podsticanja neprijateljskih režima da napadnu bliske američke saveznike kao "užasavajuću i neprikladnu". Bejts je ponovio odredbu NATO sporazuma o kolektivnoj odbrani i naglasio njenu važnost u zaštiti članica.

Trampova istorija sa NATO-om

Tokom svog predsedničkog mandata, Tramp je bio glasni kritičar Severnoatlantskog saveza, često dovodeći u pitanje nerazmerni finansijski teret koji SAD snose u poređenju sa drugim članicama. Čak je i pretio povlačenjem SAD-a iz NATO-a u više navrata. Nasuprot tome, aktuelni predsednik SAD-a, Džozef Bajden, dobio je pohvale za oživljavanje američkih vojnih saveza od preuzimanja dužnosti 2021. godine, osiguravajući da je NATO sada "jači i vitalniji nego ikad", kako je istakao Bejts.

Kao zaključak, Trampove nedavne izjave ponovo su pokrenule debate o ulozi SAD-a u NATO-u i pristupu kolektivnoj odbrani, izazivajući snažne reakcije iz Bele kuće i izazivajući zabrinutost zbog implikacija takve retorike na globalnu bezbednost i američku ekonomiju.

(Gardijan/rt.rs)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading