SVADBA IZ PRVE RUKE: Koliko tačno šta košta i TOP TRIKOVI ZA UŠTEDU!

Autor:

Vesti

27.04.2024

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Restoran, sala, salaš, vikendica ili bilo koje vaše savršeno mesto za svadbu zaista morate na vreme da pronađete.

SVADBA IZ PRVE RUKE: Koliko tačno šta košta i TOP TRIKOVI ZA UŠTEDU!

Foto: shutterstock

Venčanje je kruna ljubavi i slavlje sa dragim ljudima. Cena svadbe jeste veća ove godine, ali probajte da sve izračunate na vreme, od venčanice, burmi, odela, do restorana i dekoracije. Mi smo hteli da napravimo veselje - žurku, tako je i bilo, a evo koliko je šta tačno koštalo.

Dan kada ćete stati na "ludi kamen", ne mora da podrazumeva mesece i mesece pripreme, čega sam smo se mi pribojavali. Međutim, ono što jeste neophodno, to je da se dobro, dobro raspitate i pregledate različite ponude za venčanja. Obiđite što više lokacija, sve možete i posle radnog vremena, uključite u organizaciju porodicu, prijatelje, ukoliko je to potrebno, informišete se putem interneta. Uz malo dovijanja i kompromisa, većinu stvari možete da završite u roku i sami, a otkrićemo vam i nekoliko trikova gde možete da uštedite.

Cena naše svadbe bila je do 14.500 evra, uključujući bend, specijalne efekte, fotografa... Gostiju je bilo okruglo 200, plus šest članova benda, dok je mesto za decu do pet godina besplatno.

Restoran za svadbu

Restoran, sala, salaš, vikendica ili bilo koje vaše savršeno mesto za svadbu zaista morate na vreme da pronađete. To zahteva rezervaciju unapred jer je činjenica da je interesovanje veliko, i često kaparu od 10 odsto. Naš restoran pronašli smo u boemskom delu Zemuna, rezervisali smo u novembru za april, a tada su imali akcijsku ponudu zbog renoviranja sale. Koštalo je 46 evra po osobi uz osnovni meni pića i hrane. Ukupno - 9.500 evra, piše Blic. 

Taj aranžman je inače sada u sezoni više od 55 evra. Mladenci mogu da biraju švedski sto ili set meni, a kada je reč o piću, dozvoljeno je da donesete i nešto svoje, što restoran refundira, mi smo tražili i zamenu za pojedina pića, i za to su nam izašli u susret. Na raspolaganju je i izmena većine jelovnika.

Ovaj restoran je imao kompletan tim, od hostesa, do pomoćnih radnika. Menadžer misli na sve umesto vas.

Naše iskustvo pokazalo je da postoje sale i za manju i mnogo veću cifru, od 35 evra do 180, ali ovo je i neka sredina. Sale koje su jeftinije od 40 evra po osobi uglavnom su na obodima grada i često je njihov izgled jednoličan. Odnosno, za sve dodatne efekte biste morali dodatno da platite.

Muzika i bend za venčanje

Uf, istina je, od benda dosta toga zavisi. Diktiraju atmosferu i jednostavno ako njih "ubodete", na dobitku ste. Birali smo bend prvo prema ličnom osećaju, a onda pogledali i poslušali preporuke. Otišli smo da ih poslušamo još jednom tokom njihovom nastupa. Dilemu nismo imali u vezi njihovog izbora, a sudeći prema komentarima gostiju, nismo pogrešili. Zapravo, najveći kompliment nam i jeste da je bila žurka od prvog do poslednjeg takta.

Njih šest članova računate u redovan broj gostiju, a njihova cifra je bila 3.000 evra. I da, svesni smo da je moglo i upola jeftinije, i verovatno duplo skuplje, ali ovo je stavka oko koje ne treba žaliti dinara. Svirali su praktično za svakog po nešto.

U restoranu su za veselje prilikom iznošenja torte bili zaduženi i trubači, 15 minuta, ali su oni bili gratis od restorana. Takođe, imali smo gudački orkestar, od tri članice koje su svirale sat vremena, a cena je po dogovoru.

Cene fotografa za svadbu

Uglavnom, nećete imati mnogo izbora, ili bar ne besplatno. Restorani i sale u poslednje vreme ovu stavku uslovljavaju tako da vam se ne isplati "dovođenje" fotografa sa strane, jer onda plaćate ceh i za njih, u zavisnosti od dogovora sa vlasnikom restorana.

Ono što jeste dobro, to je da gotovo svaki restoran ima saradnju sa zaista renomiranim foto kućama, koje fotografišu veselja godinama unazad, pa tu nema greške jer znaju svoj posao. Nama je ceo paket, recimo, osnovni, koštao 1.400 evra. U njega je uključeno bilo slikanje pre sale, gosti, cela svadba, dve lokacije, video, "hajljats", kao i posebna obrada fotografija i album. Takođe, posebna, povoljnija cena je i za članove porodice, kada su u pitanju fotografije.

Cena torte za venčanje

Odabrali smo tortu od tri sprata, koja je imala dva ukusa (dva čokoladna i jedan voćni), a platili smo i njenu dekoraciju. Dostava je bila uključena u cenu. Ukupno 300 evra.

Cena dekoracije sale za svadbu

Dekoracija sale bila je sastavljena od svežeg cveća, mini buketa u dve osnovne boje (20 buketića, za svaki sto po jedan), mladenački sto imao je tri cvetna aranžmana sa različitom vrstom cveća. Postavka, ruzmarin za mladoženju i sve to ukupno iznosilo je 240 evra.

Specijalni efekti za svadbe

Suvi led, vatromet, sijalice (ukrasne lampice), magla itd, sve ukupno 750 evra.

Cene venčanice

Iznajmljivanje moje venčanice koštalo je 1.200 evra uz napomenu da je nisam ovde uračunala u cenu svadbe, kao ni odelo za mladoženju. Inače, venčanice u beogradskim salonima uglavnom koštaju od 750 evra pa naviše, i to je cena za zakup haljine. Dok kupovina košta i hiljadama evra.

Ono što je važno jeste da svaka haljina nađe svoju devojku, i izbor je zaista ogroman.

Burme

Izbor burmi je opet stvar ličnog ukusa, a probali smo i recept da vidimo da li je u nekim drugim gradovima Srbije zlato jeftinije. Činjenica je da zlato ne gubi vrednost i da su razlike minimalne.

Ono što je bitnije jeste da znate da vam za izradu burmi treba desetak dana od poručivanja, a ostalo je dogovor sa vašim zlatarem (da li ćete gravuru ili imate specijalne zahteve). Cene su oko 100.000 ukupno za mušku i žensku poput naših, a ima ih od 15.000 dinara do .... mnogo hiljada dinara.

Top saveti - kako da uštedite za spremanje svadbe i venčanja

Verujem da su naše uštede tokom pripreme venčanja bile kombinacije sreće i malo strpljenja. U odnosu na ono na šta smo se pripremali kada je reč o cenama, čini mi se da smo najbolje prošli sa dekoracijom, i možda tortom.

Dodatno, svadba je bila u vreme posta, pa su naš željeni restoran i bend bili "slobodniji" u tim danima. Savet je i da birate i pregovarate s restoranom van sezone, a pokazalo se da mnogi vlasnici cene preporuke, pa je moguće i da tu spustite cifru.

Burme plaćajte na rate, gotovo svaka druga zlatara nudi tu opciju, znatno vam može olakšati finansije, ili bar rasteretiti u određenom periodu.

Venčanicu i aksesoare za mladu birajte kada su sajamski popusti, ima nekoliko datuma tokom godine kada možete da igrate na ovu kartu, ušteda je i do 500 evra.

Tortu birajte u poslastičarnici koja ima svoju veću proizvodnju. Moje iskustvo je da je ispala kao sa fotografije sa Pinteresta koju sam pokazala. Ukus fantastičan, a takođe smo dobili popust zbog saradnje sa restoranom. Bila je teška gotovo 15 kilograma.

Dekoracija je veoma važna jer daje onaj poseban šarm celoj sali i venčanju. Ostavila sam taj deo organizacije do poslednjih dana jer nisam bila sigurna šta odabrati. Preporuka je bilo mnogih, ali cene za takve usluge su bile, bar prema onome što sam ja čula, više stotina hiljada dinara, pa i preko 2.000 evra. Cene uglavnom zavise od toga da li dekoraciju radi već poznat brend, da li je u pitanju sveže cveće, kao i količina.

Odlučila sam se da angažujem cvećarku koja radi na lokalnoj pijaci i prodaje cveće. To je bio pun pogodak. Sve ukupno je koštalo oko 25.000 dinara, a buketi, kao i cela dekoracija su bili savršeni. Cveće je bilo sveže, i sezonsko.

Savet je i da kada je u pitanju dekoracija pregovarate sa restoranom o tome šta mogu da vam ponude. Tu možete da uštedite na vazama, svećnjacima, svećama, stolnjacima, kao i dekoracijom stolica.

"Usputni" troškovi tokom pripreme venčanja

U usputne troškove, ali neizostavne ubrojila bih izlazak matičara, što košta 16.000 dinara ukoliko službenik dolazi u restoran ili salu. Ukoliko se odlučite da čin građanskog venčanja obavite u prostorijama opštine, taksa je tek nešto više od 350 dinara.

Dodatni troškovi su frizura i šminka za mladu, koje su meni bile poklon, ali koštaju od 30 evra pa na gore, u zavisnosti da li saloni imaju posebne cenovnike za mlade.

Kićenje svatova i automobila za mladence je sitniji trošak, ali pripremite se da odvojite za ovu stavku bar 10.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Tagovi

Komentari (0)

Loading