DETALJI HAPŠENJA FALSIFIKATORA: Imali cenovnik usluga, prodavali diplome i isprave iz štamparije! (FOTO)

Autor:

Hronika

27.04.2024

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uhapšeno 17 članova kriminalnih grupa zbog prodaje falsifikovanih diploma i isprava.

DETALJI HAPŠENJA FALSIFIKATORA: Imali cenovnik usluga, prodavali diplome i isprave iz štamparije! (FOTO)

Foto: MUP Srbije

Pre tri dana, u akciji koju je sproveo MUP Srbije, uhapšeno je ukupno 17 članova iz dve kriminalne grupe koje su se bavile prodajom falsifikovanih diploma i isprava, kao i zloupotrebom svog položaja. Osumnjičeni su, prema saopštenju MUP-a, tokom perioda od aprila 2023. godine do hapšenja, u ilegalnoj štampariji u Rakovici u Beogradu, proizveli preko 400 lažnih javnih isprava, uključujući ugovore, punomoćja, diplome srednjih, viših i visokih škola. Prema sumnjama, njihova nelegalna aktivnost rezultirala je protivpravnom imovinskom koristi od preko 12 miliona dinara.

Cenovnik lažnih diploma


Jedna od neobičnih činjenica koja je otkrivena u vezi sa ovim slučajem jeste postojanje cenovnika kojim je utvrđeno koliko su osumnjičeni naplaćivali svoje usluge falsifikovanja diploma. Prema informacijama koje su procurile iz istrage, postojao je jasno definisan cenovnik za diplome srednjih škola, kao i za diplome fakulteta.

Na ovaj način, kako se sumnja, pribavili su protivpravnu imovinsku korist u iznosu više od 12 miliona dinara.

Sada je otkriveno i da je postojao cenovnik kojim je doređeno koliko košta diploma srednje škole, ali i diplome fakulteta. 

- Diplome jednog privatno fakulteta u Beogradu koštale su od 8 do 12 hiljada evra, a cena je zavisila od smera, diplome srednjih škola su bile nešto jeftinije, dok su cene falsifikovanih ličnih karti ili dokumenata o poklonu, ovlašćenja, ili punomoćja koja su se odnosila na kupoprodaju katastarskih parcela na Kosovu i Metohiji u vlasništvu raseljenih Srba, čime je Albancima bilo omogućeno da nezakonito prijave prebivalište i dobiju državljanstvo Republike Srbije i dokumenta cena išla od 500 evra pa čak do 6.000 evra - objasnio je izvor iz istrage. 

Podsetimo, u nedavnoj akciji hapšenja, policija je uhapsila 17 osoba zbog sumnje da su iskorišćavanjem svog službenog položaja vršili provere kroz zatvorene baze matičnih službi i Ministarstva unutrašnjih poslova radi izrade falsifikovanih dokumenata. Među uhapšenima su dva lica zaposlena u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i jedno lice zaposleno u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Detalji hapšenja

Osobe koje su uhapšene su R. B. (65), A. B. (36), B. D. (48), S. K. (50), B. Đ. (61), D. G. (70.), S. K. (63), I. D. (30), M. B. (73), M. P. (68.), Z. V. (62.), M. N. (62), S. B. (51), N. G.(56), N. P. (55), V. S. (40) i L.R.S. (56). Svi ovi pojedinci se sumnjiče za učešće u ovoj zloupotrebi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading