VLASNIK RINGIŠPILA U KURŠUMLIJI PRIVEDEN! Došlo do rušenja konstrukcije na kojoj je bilo 13 mališana, jedno dete životno ugroženo!

Autor:

Hronika

08.05.2024

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uviđaj će obaviti glavni javni tužilac Ojt u Kuršumliji.

VLASNIK RINGIŠPILA U KURŠUMLIJI PRIVEDEN! Došlo do rušenja konstrukcije na kojoj je bilo 13 mališana, jedno dete životno ugroženo!

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ, Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Danas u 13.20 časova u Kuršumliji, iz za sada nepoznatog razloga, došlo je do rušenja konstrukcije ringišpila pri čemu je više od deset lica zadobilo povrede od kojih je najmanje jedno zadobilo teške povrede.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Svi povredjeni su vozilima policije i Doma zdravlja u Kuršumliji prevezena do prostorija službe Hitne pomoći gde im se ukazuje pomoć.

Kako Republika saznaje, vlasnik ringišpila je priveden u policijsku stanicu, a uviđaj će obaviti glavni javni tužilac Ojt u Kuršumliji.

Na ringišpilu bilo 13 mlađih osoba, ( najstariji  rođen 2002., a najmlađi 2014. god) od kojih je sedmoro teško povređeno a jedno od njih i životno ugroženo.

Kako pružiti prvu pomoć?

Prvo proverite stanje svesti. Ukoliko naiđete na osobu koja nepomično leži ili se u vašem prisustvu iznenada sruši na tlo, najpre proverite da li je pri svesti. Osobu uhvatite za ramena i lagano protresite. Zatim je upitajte nekoliko osnovnih pitanja, na primer: kako se zovete, koliko imate godina..?

Ukoliko ne dobijete odgovor, odmah pozovite Hitnu pomoć i pređite na ABC postupak.

ABC - postupak s onesvešćenom osobom

"ABC" je skraćenica stvorena radi lakšeg pamćenja redosleda mera koje sprovodimo kod onesvešćene osobe: A - airway (disajni put) - otvaranje disajnog puta, B - breathing (disanje) - provera disanja, C - circulation (krvotok)- masaža srca i veštačko disanje.

1. Oslobodite disajne puteve

Okrenite onesvešćenu osobu na leđa i zabacite joj glavu, podižući joj bradu prstima jedne ruke dok drugom rukom pritiskate čelo. Usta moraju biti otvorena. Ovim postupkom koren jezika se odmiče od zadnjeg zida ždrela, čime se osigurava prohodnost disajnog puta.

Ponekad ćete morati odstraniti iz usta zubnu protezu ili povraćeni sadržaj.To ćete najlakše učiniti prstom umotanim u maramicu ili gazu.

2. Disanje

Da biste bili sigurni da li osoba diše, približite svoj obraz ustima i nosu osobi koja je u nesvesti i pokušajte da osetite dah na svom licu. Istovremeno osluškujete zvukove disanja i posmatrajte disajne pokrete na grudima i stomaku.

Ovaj postupak ne bi trebalo da traje duže od 10 sekundi.

Ako onesvešćena osoba normalno diše, okrenite je na bok i pozovite Hitnu pomoć. 

3. Oživljavanje

Ukoliko osoba ne diše, odmah započnite postupak oživljavanja. Ako ste sami, a povređena osoba je dete, najpre započnite oživljavanje, pa nakon jednog minuta napravite što kraću pauzu da biste pozvali hitnu medicinsku pomoć.

4. Reanimacija

Ovaj postupak nosi rizik od preloma rebara i povrede unutrašnjih organa, pa ga smete sprovoditi samo kada je baš neophodno. Grudni koš pritiskate 30 puta, zatim povređenom dajete veštačko disanje. Podignite mu glavu i začepite nos, a prste držite ispod brade povređenog lica. 

Lagano uduvavajte vazduh u usnu šupljinu. Ukoliko se grudni koš podiže, vazduh je ušao u pluća. Postupak se ponavlja dok osoba ne povrati vitalne funkcije ili dok ne dođe Hitna pomoć.

Oživljavanje deteta

Ritam davanja vazduha je jedno davanje vazduha - 5 pritisaka. Detetu nemojte previše zabacivati glavu, jer to može zatvoriti disajne puteve.

Ukoliko je u pitanju mala beba, sasvim je dovoljno da za potisak koristite dva prsta, a za veće dete dlan jedne ruke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading