SEVERNA IRSKA IDE IZ BRITANIJE! Raspadaju se ruševine nekad moćne kolonijalne imperije!

Autor:

Svet

05.02.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Mišel O'Nil saopštila da je konačni cilj ujedinjenje s Republikom Irskom

SEVERNA IRSKA IDE IZ BRITANIJE! Raspadaju se ruševine nekad moćne kolonijalne imperije!

Foto: AP Aaron Chown, www.profimedia.rs, AP Peter Morrison

Velika Britanija nazivana je imperijom u kojoj sunce nikada ne zalazi jer su se njene kolonije nalazile na svim kontinentima, a sad je na pragu potpunog raspada i na svom ostrvu. Severna Irska napravila je korak ka otcepljenju još pre dve godine, kada je na izborima pobedila secesionistička partija Šin Fejn, a nova premijerka Mišel O'Nil izjavila je da održavanje referenduma o konačnom ujedinjenju s Republikom Irskom nije decenijama daleko, kao što to tvrdi vlada u Londonu.

Republika

Foto: AP Peter Morrison

Mišel O'Nil

KATOLICI PREVAGNULI

Šin Fejn zalaže se za nezavisnost Severne Irske od Velike Britanije još od 1922, kad se odvojio veći deo ostrva i formirao Republiku Irsku. Sad je ova stranka prvi put došla u poziciju da predvodi vladu autonomne Severne Irske pošto je na izborima osvojila 27 od 90 mesta u lokalnom parlamentu. Ipak, vlada je formirana dve godine posle izbora, tek kad su se u parlament vratili unionisti, koji se zalažu za ostanak u Velikoj Britaniji jer po zakonu svi moraju da budu proporcionalno predstavljeni.

Škotska ne odustaje od otcepljenja

Škotlanđani su na referendumu 2014. s većinom od 55,3 odsto glasova odlučili da ostanu u Velikoj Britaniji. Međutim, referendum na osnovu kojeg je Velika Britanija dve godine kasnije izašla iz EU sve je promenio, budući da je kompletna Škotska glasala za ostanak u Uniji. London je toga svestan, pa je Vrhovni sud zabranio novo glasanje o nezavisnosti Škotske. Uprkos tome, škotska vlada, koju čine Nacionalna partija i Zeleni, objavila je plan o sticanju nezavisnosti, a premijerka Nikola Sterdžen saopštila da će naći dugi put za otcepljenje ako London odbije da pregovara.

Republika

Foto: AP Aaron Chown

Kralj Čarls

U svojoj nameri da odvoji Severnu Irsku od Velike Britanije i pripoji je Irskoj, Mišel O'Nil oslanja se na promenu u demografskoj strukturi. Ova pokrajina ima 1,9 miliona stanovnika, od kojih su većinu nekad predstavljali protestanti, koji su za uniju s Velikom Britanijom. Međutim, to se promenilo. Po popisu iz 2021, čak 42,3 odsto stanovništva su katolici, koji se zalažu za nezavisnost, a 37,3 protestanti, dok su ostali ateisti. Pritom, katolici imaju mnogo više dece od ostalih.

- Danas su u Severnoj Irskoj više od polovine đaka katolici, a tek trećina protestanti. Za od pet do 10 godina svi oni će postati birači i buduća katolička većina moći će da glasa na referendumu za nezavisnost - naveo je demograf Pol Nolan, čime je ukazao da je rok za sprovođenje referenduma o otcepljenju najkasnije 2034.

London se posvađao i s unionistima

London je uspeo da se posvađa i s unionistima Severne Irske, koji su ga tradicionalno podržavali. Naime, većina od 56 odsto stanovnika Severne Irske 2016. glasala je za ostanak Velike Britanije u EU. A nakon Bregzita, Severna Irska se izborila za pravo da ostane u sistemu slobodnog protoka, ljudi, robe i kapitala EU, dok je London uveo carine. Tako Velika Britanija funkcioniše u dva različita pravna okvira, pa je London pokušao da uvede dodatne procedure za robu koja se kreće između Severne Irske i ostatka zemlje, što je dovelo do svađe s unionistima i pukotine u celovitosti Ujedinjenog Kraljevstva.

KRVAVE DECENIJE

To bi bio kraj borbe u kojoj je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka IRA, vojno krilo Šin Fejna, vodila partizanski rat s britanskom vojskom. Tad su se desile stotine terorističkih napada i uličnih borbi, a britanska vojska je čak streljala pripadnike IRA na licu mesta. Samo u krvavoj nedelji 30. januara 1972. ubijeno je 14 demonstranata, od kojih su petorica ustreljeni s leđa. Ukupno je ubijeno oko 3.500 ljudi, a IRA je organizovala eksplozije kod britanskog parlamenta, pa čak i minobacački napad na rezidenciju premijera Džona Mejdžora u Londonu 1991. Sedam godina kasnije, potpisan je prekid vatre, a Severna Irska je sad sve bliže od nezavisnosti i ujedinjenja s Irskom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading