NEMAČKA OPET STAJE! Mašinovođe najavile novi štrajk - 5 dana bez vozova, SVI PREGOVORI PROPALI!

Autor:

Svet

22.01.2024

07:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Štrajk će početi u sredu u 2 sata ujutro i nastaviti do 18 časova u ponedeljak sledeće nedelje.

NEMAČKA OPET STAJE! Mašinovođe najavile novi štrajk - 5 dana bez vozova, SVI PREGOVORI PROPALI!

Foto: Philipp Schulze/dpa/dpa via AP/Tanjug

Nemački sindikat mašinovođa GDL saopštio je danas da je pozvao zaposlene u državnoj kompaniji Deutsche Bahn (DB) na još jedan višednevni štrajk.

Štrajk će početi u sredu u 2 sata ujutro i nastaviti do 18 časova u ponedeljak sledeće nedelje, navodi GDL u saopštenju objavljenom u ranim jutarnjim satima u ponedeljak.

Članovi Sindikata DB Kargo, zaduženi za teretni transport, već su u utorak u 18 časova pozvani na štrajk.

Ponudio im kraće radno vreme i veće plate

Deutsche Bahn je u petak predstavio novu ponudu za plate kako bi GDL vratio za pregovarački sto. Ponuda uključuje mogućnost kraćeg radnog vremena za sat vremena za mašinovođe i pratioce od 1. januara 2026. Ponuda je uključivala i povećanje plata zaposlenih za 4,8 odsto od avgusta i dodatnih 5 odsto od aprila 2025. godine.

Deutsche Bahn takođe nudi mašinovođama i pratiocima mogućnost smanjenja radnog vremena sa 38 na 37 sati nedeljno od 1. januara 2026. uz istu platu. Oni koji se odluče protiv smanjenja dobiće povećanje plate od 2,7 odsto, kaže se u ponudi.

Ništa od dogovora

Ali to nije bilo dovoljno za nove pregovore.

Trećom i navodno poboljšanom ponudom, Deutsche Bahn AG je još jednom pokazao da nastavlja da prati prethodni kurs odbijanja i konfrontacije – nema znakova spremnosti za postizanje sporazuma“, navodi se u saopštenju GDL-a.

Deutsche Bahn je branio svoju ponudu GDL-u. „DB se fokusira na kompromise, GDL previše intenzivira sukob“, rekao je portparol DB.

Ovo će biti četvrti štrajk u aktuelnom sporu o platama. Pred kraj prošle godine GDL je u dva štrajka paralisala velike delove putničkog saobraćaja, nakon čega je u januaru usledio trodnevni štrajk sa sličnim efektom.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading