MAŠINOVOĐE U NEMAČKOJ PREKINULE ŠTRAJK! Poslali jasnu poruku: "Dajemo im malo vremena, posle sledi JOŠ JAČA AKCIJA"!

Autor:

Vesti

13.01.2024

06:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Štrajk mašinovođa održan je nakon što su propali pregovori sindikata GDL i Dojče bana o povećanju plata i smanjenju radnog vremena zaposlenima u nemačkoj železnici.

MAŠINOVOĐE U NEMAČKOJ PREKINULE ŠTRAJK! Poslali jasnu poruku: "Dajemo im malo vremena, posle sledi JOŠ JAČA AKCIJA"!

Foto: Philipp Schulze/dpa/dpa via AP/Tanjug

Mašinovođe u Nemačkoj okončale su u petak uveče trodnevni štrajk, a predsednik sindikata GDL Klaus Vezelski pozvao je glavnog operatera železnica Dojče ban da u narednih nekoliko dana razmisli o njihovim zahtevima, a u suprotnom, zapretio jačim i dužim štrajkovima. 

- Nakon što se završi štrajk, daćemo kompaniji malo vremena da dođe k sebi. Ako to ne urade, uslediće naredna industrijska akcija. Biće duže i pogodiće kompaniju još jače - rekao je Vezelski u Berlinu, a prenosi nemački Špigel.

Štrajk mašinovođa održan je nakon što su propali pregovori sindikata GDL i Dojče bana o  povećanju plata i smanjenju radnog vremena zaposlenima u nemačkoj železnici. 

Sindikat traži smanjenje radnog vremena sa 38 na 35 sati nedeljno, povišice od 555 evra mesečno i jednokratni inflacijski kompenzacioni bonus od 3.000 evra. 

Dojče ban nedavno je pozvao GDL da se vrati za pregovarački sto. 

- Spremni smo za pregovore, spremni smo za razgovor - rekla je portparolka Dojče bana Anja Broker u Berlinu. 

U Nemačkoj se, u međuvremenu, nastavljaju protesti poljoprivrednika protiv planova nemačke vlade da ukine subvencije na gorivo.

Poljoprivrednici su proteste započeli u ponedeljak, a planirano je da traju do 15. januara.

Traktorima krenuli na Šolca

Nemački kancelar Olaf Šolc pre dva dana je otvorio fabriku vozova "Dojče bana" (Nemačke železnice - DB) u Kotbusu, a poljoprivrednici koji protestuju protiv mera njegove vlade krenuli su traktorima ka fabrici.

"Der Tagesspiegel" navodi da je Šolc stigao u fabriku i da je obilazio, a da su zbog toga uvedene stroge mere obezbeđenja.

BONUS VIDEO:


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading