UHAPŠEN STRANI ŠPIJUN! Krio se iza KONSALTING FIRME, a prikupljao tajne podatke

Autor:

Svet

08.01.2024

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom istrage špijunu su u skladu sa zakonom odobrene konzularne posete matične zemlje

UHAPŠEN STRANI ŠPIJUN! Krio se iza KONSALTING FIRME, a prikupljao tajne podatke

Foto: www.profimedia.rs

Kina je danas saopštila da je privela stranog državljanina, rukovodioca inostrane prekomorske konsultantske firme, zbog navodnog špijuniranja u korist Velike Britanije.

Kineska civilna obaveštajna agencija pri Ministarstvu državne bezbednosti navela je da je uhapsila osobu po prezimenu Huang koja je delovala za britanski MI6 rukovodeći istovremeno stranom konsultantskom firmom, prenosi CNN.

Nisu navedeni Huangovo puno ime, pol ili nacionalnost, niti kompanija u kojoj je radio uhapšeni.

Prema nalazima istrage, Huang je počeo da radi sa MI6 2015. godine na obaveštajnim pitanjima, a britanska agencija ga je više puta uputila u Kinu kako bi prikupio obaveštajne podatke i identifikovao potencijalnu imovinu interesantnu za MI6.

Navodi se da je MI6 Huangu obezbedio obuku, kao i profesionalnu špijunsku opremu za razmenu obaveštajnih podataka i komunikacija, kao i da je Huang dostavio Britaniji 17 obaveštajnih podataka, uključujući nekoliko "državnih tajni".

Tokom istrage Huangu su u skladu sa zakonom odobrene konzularne posete matične zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading