SPREMILI ARSENAL ZA HAOS U SRBIJI: Dvojica kosovskih Albanaca uhapšena na prelazu Merdare

Autor: M. J. - T. B.

Vesti

07.01.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U saradnji sa jednom zapadnom zemljom hteli da naoružaju kriminalnu grupu i nemirima destabilizuju zemlju.

SPREMILI ARSENAL ZA HAOS U SRBIJI: Dvojica kosovskih Albanaca uhapšena na prelazu Merdare

Foto: shutterstock

Srpske službe bezbednosti, zajedno s Upravom carina, sprečile su još jedan pokušaj Albanaca s Kosova i Metohije da, uz pomoć stranog faktora, destabilizuju Srbiju.

Kako saznaju beogradski mediji, pripadnici naših službi bezbednosti su u subotu na administrativnom prelazu Merdare uhapsili dvojicu Albanaca iz Prištine starosti 22 i 30 godina koji su pokušali u centralnu Srbiju da unesu veću količinu naoružanja. Prilikom pregleda njihovog vozila srpska policija i carina su u šupljinama sedišta pronašle veću količinu oružja i prigušivača umotanih u folije.

Pripadnik OVK u pritvoru

Prištinski mediji objavili su u petak da je srpska policija, takođe na Merdaru, uhapsila bivšeg pripadnika takozvane oslobodilačke vojske Kosova Hasana Dakaja.

Kako prenosi Koha, tu vest je lansirao Dakajev advokat Dževdet Smakići, koji je rekao da je Dakaj uhapšen u petak ujutru, dok je putovao za Italiju sa svojim bratom. Smakići tvrdi da je Dakaj uhapšen "samo zato što je bivši član OVK" i da je, prema prvim informacijama, poslat u pritvorski centar u Kuršumliji.

KRILI ISPOD SEDIŠTA

- Krijumčarenje je otkriveno kada je u 11.30 na ulaz carinskog punkta pristigao audi A8 kosovskih registarskih oznaka kojim su putovala dvojica putnika iz Prištine. Iako su obojica izjavila da osim ličnih stvari nemaju ništa da prijave, carinici su se odlučili za detaljan pregled. Tada je ispod i u samim sedištima, kao i ispod oplate točkova, otkriven pravi arsenal: 45 komada vatrenog oružja, 31 prigušivač za vatreno oružje i 367 metaka - saopštila je Uprava carina.

Sumnja se da su dvojica Albanaca s Kosova i Metohije, uz instrukcije i pomoć jedne zapadne zemlje čiji je zvaničnik nedavno boravio na Kosovu i Metohiji i koji svesrdno podržava nezavisnost Kosova, oružje želeli da prokrijumčare jednoj kriminalnoj grupi u našoj zemlji. Cilj im je bio da izazovu incidente i haos, ugroze bezbednost naših građana i destabilizuju Srbiju. Oružje je oduzeto, o svemu je obavešteno i tužilaštvo, a istraga je u toku.

Republika

Foto: Printscreen

Miroslav Bjegović

Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, za Srpski telegraf kaže da uopšte nema dilemu šta stoji iza ovog pokušaja.

Šta je sve zaplenjeno

45 komada vatrenog oružja
31 prigušivač
357 metaka

RIZIK OD EUROMAJDANA

- Zapanjujuća količina pištolja s prigušivačem na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, koja je nesumnjivo bila namenjena za tržište Srbije, govori nam da organizovani kriminal ne poznaje granice i nacionalnost. Postavlja se pitanje krajnjeg korisnika, gde bih izdvojio dve mogućnosti krajnje upotrebe: jedne u kriminalnom obračunu migranata na teritoriji Srbije, a druga za pojedince iz delova opozicije koji su spremni da naprave haos na ulicama Beograda za doček srpske Nove godine - smatra Bjegović.

On dodaje da ova druga mogućnost predstavlja veliki rizik od pokušaja izvođenja Euromajdana.

- U krijumčarenju je učestvovala država koja aktivno učestvuje u pokušajima nasilnog preuzimanja vlasti u Beogradu. Smatram da naredni protesti opozicije nisu slučajno zakazani za doček srpske Nove godine, kada će veliki broj građana biti na ulicama. Ti ljudi, zbog masovnosti, mogu biti iskorišćeni za njihove ciljeve - pojašnjava Bjegović.

Jasmina Andrić: Tempirano pred praznik

Republika

Foto: Printscreen

Jasmina Andrić

Jasmina Andrić, urednica časopisa Odbrana i bezbednost, kaže da se Srbija nalazi na tranzitnoj ruti:
- Ruta trgovine narkoticima i oružjem vodi od Albanije do centralne Evrope, tako da ovakve zaplene ne čude. Međutim, s obzirom na to da je ovakav šverc pokušan uoči Božića, možemo pretpostaviti da su planirane i provokacije jer Albanci ne propuštaju da naše praznike izaberu za napad na Srbe. Ako uzmemo u obzir i da smo u postizbornom procesu formiranja Vlade, ovakav šverc, koji je uključivao ozbiljnu količinu oružja, treba ozbiljno shvatiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading