PLANIRALI DA UBIJU MARTIJA I OPTUŽE SRBIJU: Pakleni plan Albanaca i zapadnih službi

Autor: M. J. - K. B.

Vesti

29.12.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hteli da sklone ključnog svedoka zverstava OVK i ujedno sve svale na Beograd, kaže izvor Republike.

PLANIRALI DA UBIJU MARTIJA I OPTUŽE SRBIJU: Pakleni plan Albanaca i zapadnih službi

Foto: Credit: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia

Albanci u saradnji s nekim zapadnim službama planirali su da ubiju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i krivicu svale na Srbe, saznaje Republika iz bezbednosnih izvora.

Naime, Marti, koji je prekjuče preminuo posle teške bolesti, žestoko se zamerio i Tirani i Prištini kad je otkrio da je teroristički OVK trgovao organima otetih Srba, koji su kasapljeni u zloglasnoj Žutoj kući na teritoriji Albanije. Njegov izveštaj je u Hag oterao terorističke vođe s Hašimom Tačijem na čelu, a Martijevom likvidacijom trebalo je jednim udarcem ubiti dve muve: skloniti ključnog svedoka i ujedno za to optužiti Srbiju.

Sve je počelo kada je 2020. "pouzdani izvor", inače osoba rođena na Kosovu i navodni bivši saradnik srpske službe pod nadimkom Soni, rekao da je kontaktirao s izvesnim K., pripadnikom srpskog podzemlja. Očito imaginarni kriminalac kaže da je dobro što je Tači uhapšen, ali da nije siguran da će biti osuđen i da će, ako Marti bude ubijen, svi verovati da je to učinio Tači i sud neće moći da ga oslobodi. Tada mu Soni sugeriše da nije lako ubiti političara u Švajcarskoj, na šta K. odgovara da je to za njega dečja igra, da je već doneo oružje i da će "uskoro izvršiti atentat" po nalogu srpskih vlasti.

Dve godine pod zaštitom

Marti je zbog pretnji dve godine živeo pod policijskom zaštitom. On je podsetio da ga je bivši premijer Albanije nazvao Gebelsom, a da niko nije reagovao.
- To nije samo napad na mene, već na funkciju izvestioca Saveta Evrope, a albanski političar zaboravlja da kaže da, ako je premijer Kosova morao da podnese ostavku usled istrage, to znači da su istražne radnje pokazale da je bilo ratnih zločina - naglasio je Marti.
Na pitanje da li se plaši, ili se plašio za sebe, rekao je da je dugo bio istražitelj, a to znači da čovek mora da ima inicijativu, da bude hrabar i spreman da preuzme rizik:
- Imam utisak da se sada sve više prave i pomeraju papiri, a sve manje preuzima rizik.

KOMPROMITACIJA

Švajcarska policija Fedpol, na osnovu te priče, pokrenula je istragu, ali je iz sve iz Beograda vrlo brzo demantovano.

- Negiram bilo kakvu umešanost srpske države i mogu vam dati najsnažniju garanciju da nijedna naša institucija, nijedan organ naše vlasti, ne stoji iza zavere za ubistvo Dika Martija. On je veoma cenjen u Srbiji - odgovorio je spoljnopolitički savetnik premijerke Nikola Stojanović.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Božidar Spasić

Nekadašnji operativac DB, Božidar Spasić, za Republiku kaže da su delovi OVK, uz pomoć američke i nemačke obaveštajne službe, činili sve da kompromituju Martija.

- Prva faza, nakon što je objavio izveštaj, bila je tvrdnja da je od Srbije dobio novac da sačini takav izveštaj, ali se utvrdilo da je sve to izmišljotina. Kako je njegov izveštaj u potpunosti prihvaćen u svetu kao veorodostojan, onda su teroristi skovali pakleni plan. Smatralo se da bi njegovom smrću izveštaj izgubio intenzitet. To je bio čist pokušaj nameštaljke jer, ako je ko zaslužan za otkrivanje albanskih zločina, onda je to bio Marti. Kada su shvatili da je bolestan, počeli su da pritiskaju i njega i njegovo okruženje da preinači izveštaj o Žutoj kući, ali im to nije uspelo. Srbija je zauvek zahvalna Martiju na iskrenosti i profesionalizmu i ne bi mu naudila ni na jedan način - objašnjava Spasić.

Karla del Ponte: Zločini gurani pod tepih

Republika

Foto: printskrin

Karla del Ponte

U dokumentarcu posvećenom zločinima OVK pominje se i Karla del Ponte, nekadašnji glavni tužilac Haškog tribunala, koja je, konstatuje se, naišla na tvrd orah u vezi s OVK.
- Kada smo imali konkretne indicije da su i Albanci počinili zločine, pokrenula sam istragu i problemi su počeli. NATO nam nije pomagao, niko nam nije pomogao. Tada sam shvatila da politički niko nije želeo te istrage jer je Kosovo bilo škakljivo, strahovalo se od obnavljanja konflikta - rekla je Del Ponteova i dodala da je bila suočena s ogromnim kritikama, pre svega u vezi s trgovinom organima.

PREDMET MRŽNJE

Međutim, kome je u interesu smrt izvestioca, otkrio je sam Marti, koji je rekao da među pristalicama OVK postoji ogromna mržnja prema njemu. U tom filmu je prvi čovek veterana OVK Faton Kljinaku optužio Martija da je srpski plaćenik, a na pitanje da li je ubio mnogo Srba, rekao je: "Manje nego što je trebalo!"

- Za pretnje s kojima se suočavam danas krivicu pripisujem albanskim vlastima, koje me sistematski napadaju, pa radikalizovane osobe u meni vide metu - rekao je švajcarski izvestilac.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading