KO JE BIO DIK MARTI? Nikad nije prihvatio nezavisnost Kosova i obelodanio mračne tajne "ŽUTE KUĆE"!

Autor:

Svet

28.12.2023

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U izveštaju Dika Martija navodi se da su žrtve kidnapovane na Kosovu i nasilno odvožene u Albaniju.

KO JE BIO DIK MARTI? Nikad nije prihvatio nezavisnost Kosova i obelodanio mračne tajne "ŽUTE KUĆE"!

Foto: Credit: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia

Bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, koji je bio autor izveštaja o trgovini organima na Kosovu u koje je bila uključena teroristička OVK, umro je u 79 godini.

On je svojevremeno obelodanio izveštaj o umešanosti pripadnika OVK u otmice, ubistva i trgovinu organima na Kosovu i u "Žutoj kući" u Albaniji.

Marti nikada nije prihvatio nezavisnost Kosova.

Trgovina ljudskim organima Srba na Kosovu, o kojima se zna malo, a opet dovoljno da su tužitelji Haškog tribunala i Dik Marti uspeli da sklope kockice i naprave jedinstvenu rutu sa četiri lokacije ni do danas nije rešena. Kažu, kada nema tela, nema ni dela. A da unakaženi ostaci nikada ne budi potraženi potrudila se Albanija koja nikada nije dozvolila ispitivanje i eventualnu ekshumaciju masovnih grobnice. Po pitanju ovih istraga ni Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nije se proslavilo, bez obzira koliko sebi želeli da pripišu zasluga. Međutim, srpsko tužilaštvo je prosledilo većinu dokaza Specijalnom sudu za zločine OVK.

U celoj priči posebno je zanimljivo da se za težak zločin protiv čovečnosti najpre zaniteresovao specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

Svi ovi navodi, uz monstruoznije detalje zločina, stoje i u izveštaju istražitelja Dik Martija koji je sproveo istragu. On izjavljuje 2010. da je na osnovu velikog broja ispitanika utvrđeno da se radilo o dobroj organizovanoj trgovini organima i da su ograni civila slati iz Albanije u inostranstvo. Svaka trgovina vredela je više od 50.000 evra. U izveštaju Dika Martija navodi se da su žrtve kidnapovane na Kosovu i nasilno odvožene u Albaniju.

- Prema svedočenjima naših izvora, zatvorenici su održavani u životu, dobro su hranjeni i dozvoljavano im je da spavaju. Čuvari OVK su držali u ograničenim uslovima. Ako bi se pobunili, odmah bi usledile batine. Kako su nam ispričali, zarobljenici su prolazili kroz najmanje dve tranzitne lokacije ili ‘stanice’, pre nego što su isporučivani klinikama.  Te ‘stanice’ su kontrolisali operativci OVK i Dreničke grupe na sledećim lokacijama:  Bicaj – privatna kuća u malom selu, nedaleko od glavnog puta ka Peškopiju, Burelj – na periferiji su zatvorenici zaključavani u dva objekta, a tu je postojala i kuća u kojoj se operativci odmarali, Ripe – dvospratno zdanje označeno kao ‘K’ kuća, ili ‘žuta kuća’, Fuše Kruje – još jedna dvospratna kuća, izdvojena od glavnih puteva, koja je služila kao ‘bezbedno’ mesto ne samo za OVK vojnike, već i za druge grupe za organizovani kriminal umešane u trgovinu drogom i ljudima - piše u Martijevom izveštaju.

Koliko je Hašima Tačija pogodio ovaj dokument pokazuje i to što je javno rekao da će objaviti imena onih koji su svedočili Diku Martiju. Na pitanje da li je to bila neka vrsta pretnje on je odgovorio da to radi jer ne želi ništa da sakrije: “Mi smo otvoreni, transparentni i vrlo solidarni. Svi moramo verovati pravdi. To što Dik Marti krije imena svedoka je njegova stvar ne moja”. Ova rečenica dovoljno govori o bezbednosti svedoka na Kosovu.  Zato je danas gotovo nemoguće otkriti bilo koji novi detalj o zločinima.

Govoreći o poznatoj “žutoj kući”, u selu Ribe nedaleko od Burela na severu Albanije, Dik Marti je pisao da je bila pod kontrolom OVK.

- Čini se da je kuća više imala karakter “putne stanice”, na kojoj su zarobljenici držani u tranzitu do njihove konačne sudbine, a prema određenim izvorima, podvrgnuti naizgled čudnim oblicima “obrade” uključujući testiranje njihove krvi i fizičkog stanja - piše u izveštaju.

U izveštaju piše da su prema svedočenjima ovakvi zarobljenici prvobitno održavani živi, dobro hranjeni i pušteni da spavaju, i tretirani sa relativnom ograničenošću od strane stražara OVK prešli najmanje kroz dva prelazna pritvorska objekta, ili “putne stanice”, pre nego što su ih dostavili operativnoj klinici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading