SADA I ALBANIJA ZVECKA ORUŽJEM: Jačaju vojsku i tvrde da je to zbog severa Kosova!

Autor: B. K. - E. S. T.

Svet

24.12.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije tajna da je Tirana još devedesetih opremala teroriste iz OVK

SADA I ALBANIJA ZVECKA ORUŽJEM: Jačaju vojsku i tvrde da je to zbog severa Kosova!

Foto: Tanjug/AP

NATO za Albaniju ima posebna zaduženja kad su Kosovo i Metohija u pitanju s obzirom na to da je Tirana od samog početka i pre izbijanja sukoba na KiM vojno pomagala terorističku organizaciju OVK. Otuda priča iz Tirane da im je potrebno da ojačaju vojsku i da žele da budu desna ruka NATO na Balkanu, kaže penzionisani general Mitar Kovač.

Albanija je saopštila da namerava da ojača svoju vojsku zbog, kako je rečeno, situacije na severu Kosova, kao i da je potrebno da njihove oružane snage uvek budu spremne iako je ova država članica NATO.

POMINJANJE SRPSKE

Albanski ministar odbrane Niko Peleši, obrazlažući najavljene planove, osvrnuo se ne samo na dešavanja na severu Kosova i Metohije već i na Bosnu i Hercegovinu, tačnije na Republiku Srpsku, koja je, pored Kosova i Metohije, tvrdi on, zbog rukovodstva u RS, drugo krizno žarište u ovom regionu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Edi Rama

Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji i osnivač Evroazijskog bezbednosnog foruma, podseća u razgovoru za Sputnjik da je Albanija kao država uvek bila u epicentru kad je reč o pomoći Kosovu, posebno kroz vojnu obuku i pomoć:

- Možemo slobodno reći da je Albanija u kosmetsku krizu uključena i pre devedesetih godina. Sve ono zlo oko naoružavanja terorističke organizacije OVK počelo je iz Albanije, kad su njihovi vojni magacini bili "opljačkani", a u suštini je na taj način legalizovano prebacivanje oružja na teritoriju Kosova i Metohije.

Od tog perioda do danas, ističe Kovač, Albanija, što neposredno, što posredno, učesnik je u izgradnji lažne države Kosovo i takozvane vojske Kosova.

- Albanija ima od NATO posebna zaduženja i ona se u skladu s njima i ponaša - uveren je Kovač.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Profesor dr Mitar Kovač

Tirana, kako smatra sagovornik Sputnjika, čini sve da podupre konstituisanje institucija lažne države Kosovo, prvenstveno pomažući izgradnju samostalnih oružanih snaga Prištine.

- Veliko je zlo što se njihov vojni kontingent nalazi u mirovnoj misiji Kfora na KiM jer je u pitanju vojska države koja je pristrasna i usko povezana s dešavanjima na Kosovu i Metohiji. Drugim rečima, Albanija sve čini da se ostvari projekat lažne države Kosovo i "velike Albanije", što je čini nepodobnom da bude u sastavu Kfora - mišljenja je Kovač.

Još 40 Albanaca u Kforu

Albanija će sledeće godine u misiju Kfor poslati još 40 vojnika, izjavio je albanski ambasador u Prištini Petrit Maljaj. On je podsetio da njegova zemlja trenutno u sastavu Kfora ima više od 100 vojnika.

JEDAN CILJ

I zagovaranje jačanja oružanih snaga Albanije, prema mišljenju Kovača, deo je njihovog interesa da po svaku cenu očuvaju lažnu državu Kosovo.
Kovač skreće pažnju na to da je pominjanje BiH, odnosno RS, od albanskog ministra urađeno samo u cilju da se da na značaju Albaniji kao državi i nekome ko bi mogao da bude, kao deo NATO, neka vrsta navodnog čuvara mira u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading