MISTERIJA SMRTI DŽEFRIJA EPSTAJNA U ZATVORU: Isplivali najnoviji dokumenti - ovako je proveo poslednje dane iza rešetaka!

Autor:

Svet

04.01.2024

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

10. avgusta 2019. Epštajn je pronađen mrtav.

MISTERIJA SMRTI DŽEFRIJA EPSTAJNA U ZATVORU: Isplivali najnoviji dokumenti - ovako je proveo poslednje dane iza rešetaka!

Foto: Profimedija, Tanjug/AP

Dve nedelje pre nego što je završio svoj život, Džefri Epstajn je sedeo u uglu svoje zatvorske ćelije na Menhetnu s rukama na ušima, očajnički želeći da priguši zvuk toaleta koji nije prestajao da šišti.

Luksuzan život sveden na betonsku ćeliju

Epštajn je bio uznemiren i nije mogao da spava, primetili su zatvorski zvaničnici u spisima koje je nedavno dobio Asošiejted pres. Sebe je nazvao „kukavicom“ i požalio se da se mučio da se prilagodi životu iza rešetaka nakon hapšenja u julu 2019. po optužbama za trgovinu seksom i zaveru, njegov luksuzan život sveden je na betonsku, čeličnu ćeliju.

Osramoćeni finansijski moćnik je u to vreme bio pod psihološkim nadzorom zbog pokušaja samoubistva samo nekoliko dana ranije, nakon čega mu je vrat bio prekriven modricama i ogrebotinama. Epstajn je i nadalje, nakon 31-časovnog nadzora prevencije njegovog saomoubistva, insistirao da nije pokušao sebi da oduzme život, rekavši zatvorskom psihologu da ima „divan život“ i da bi „bio lud“ da ga okonča.

10. avgusta 2019. Epštajn je pronađen mrtav.

Foto: Tanjug/AP

 

Dokumentacija koja otkriva detalje smrti

Skoro četiri godine kasnije, AP je pribavio više od 4.000 stranica dokumenata u vezi sa Epstajnovom smrću od Američkog saveznog Biroa za zatvore prema Zakonu o slobodi informacija. Oni uključuju detaljnu psihološku rekonstrukciju događaja koji su doveli do Epštajnovog samoubistva, kao i njegovu medicinsku istoriju bolesti (anamnezu), interne izveštaje agencija, mejlove, beleške i druge zapise.

Kompletna dokumentacija do kojih je došla američka novinska agencija daju najpotpuniji izveštaj o Epstajnovom pritvoru i smrti i haotičnim posledicama koje su usledile. Zapisi su doprineli da se razbiju mnoge teorije zavere koje kruže o Džefrijevoj smrti, naglašavajući kako su fundamentalni propusti Biroa za zatvore, uključujući ozbiljan nedostatak osoblja koji je doprineo njegovoj smrti.

Oni su bacili novo svetlo na zbunjujuću reakciju savezne zatvorske agencije nakon što je Epšsajn pronađen bez znakova života u svojoj ćeliji u sada zatvorenom Metropoliten zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Njujorku.

Foto: Tanjug/AP

Novinari plaćali zaposlenima u zatvoru da bi dolazili do informacija

U jednom imejlu, tužilac uključen u Epstajnov krivični predmet požalio se na nedostatak informacija iz Biroa za zatvore u kritičnim satima nakon njegove smrti, napisavši da je „iskreno neverovatno“ da je agencija izdavala saopštenja za javnost „pre nego što je nama saopštila osnovne informacije kako bismo mogli da ih prenesemo njegovim advokatima, a oni dalje njegovoj porodici.”

U drugom imejlu, visoki zvaničnik Biroa za zatvore izneo je lažnu sugestiju direktoru agencije da su novinari morali da plaćaju zaposlenima u zatvoru za informacije o Epstajnovoj smrti jer su izveštavali o detaljima propusta agencije – dovodeći u pitanje etiku novinara i sopstvenih radnika agencije.

Dokumenti takođe pružaju novi uvid u Epstajnovo ponašanje tokom njegovih 36 dana u zatvoru, uključujući njegov ranije neprijavljen pokušaj da se putem pošte poveže sa drugim pedofilom visokog profila: Larijem Nasarom, doktorom američkog gimnastičkog tima osuđenim za seksualno zlostavljanje više sportista.

Epstajnovo pismo Nasaru pronađeno je i vraćeno pošiljaocu u zatvorskoj poštanskoj prostoriji nedeljama nakon Epstajnove smrti. .

Propust u radu zatvorskih čuvara

Noć pre Epstajnove smrti, on se izvinio i otišao sa sastanka sa svojim advokatima da bi telefonirao svojoj porodici. Prema dopisu direktora jedinice, Epstajn je rekao zaposlenom u zatvoru da zove svoju majku, koja je u tom trenutku bila mrtva 15 godina.

Epstajnova smrt dovela je do pojačanog nadzora Biroa za zatvore i navela agenciju da zatvori Metropoliten popravni centar 2021. To je podstaklo istragu medija koja je otkrila duboke, ranije neprijavljene probleme unutar agencije, Ministarstva pravde sa više od 30.000 zaposlenih, 158.000 zatvorenika i godišnjim budžetom od 8 milijardi dolara.

Interni dopis, bez datuma, ali poslat nakon Epstajnove smrti, pripisuje probleme u zatvoru „ozbiljno smanjenom broju osoblja, neprikladnoj ili nedostatku obuke i praćenju i nadzoru“. Memorandum takođe sadrži detaljne korake koje je Biro za zatvore preduzeo da ispravi propuste koje je razotkrio Epstajnovo samoubistvo, uključujući i zahtev od nadzornika da pregledaju video-snimak nadzora kako bi se osiguralo da službenici obave potrebne provere ćelija.

Epstajnov advokat Martin Vajnberg rekao je da su ljudi zatočeni u ustanovi izdržali „srednjovekovne uslove zatočeništva kojima nijedan američki optuženik nije trebalo da bude podvrgnut.“

- Tužno je, tragično, što je ovakav događaj bio potreban da konačno učini da savezni Biro za zatvore zatvori ovu žalosnu instituciju - rekao je Vajnberg u telefonskom intervjuu.

Foto: Profimedia

 

Dan pre Epstajnove smrti sudija otpečatio nove dokumente sa dokazima

Epstajnovi izgledi su se pogoršali kada mu je sudija 18. jula 2019. odbio kauciju - što je povećalo izglede da će ostati zatvoren do suđenja, a možda i duže. Ako bude proglašen krivim, preti mu do 45 godina zatvora. Četiri dana kasnije, Epstajn je pronađen na podu svoje ćelije sa omčom napravljenom od posteljine oko vrata.

Epstajn je preživeo. Njegove povrede nisu zahtevale odlazak u bolnicu. On je stavljen na stražu samoubistva, a kasnije i na psihijatrijsko posmatranje. Zatvorski službenici su zabeležili u dnevnicima rada da su ga posmatrali kako „sedi na ivici kreveta, izgubljen u mislima“ i kako sedi „glavom uza zid“.

Epstajn je izrazio frustraciju zbog buke zatvora i nedostatka sna. Njegovih prvih nekoliko nedelja u Metropolitan popravnom centru, Epstajn nije imao aparat za disanje za vreme spavanja koji je koristio. Onda je toalet u njegovoj ćeliji procureo i počeo da šišti.

- Još je ostao u istoj ćeliji sa pokvarenim toaletom - napisao je glavni psiholog zatvora u mejlu sledećeg dana.

Dan pre nego što je Epstajn okončao svoj život, savezni sudija je otpečatio oko 2.000 stranica dokumenata u tužbi za seksualno zlostavljanje protiv njega. Taj razvoj događaja, primetili su zatvorski zvaničnici, dodatno je narušio Epstajnov prethodni uzvišeni status.

To su, u kombinaciji sa nedostatkom značajnih međuljudskih veza i „ideja da potencijalno provede život u zatvoru, verovatno faktori koji su doprineli samoubistvu gospodina Epštajna“, napisali su zvaničnici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading