IZDATA MAPA UPOZORENJA NA CUNAMI! Japan već udario prvi talas, spasioci traže nastradale i preživele! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

01.01.2024

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Današnji dan obeležila je serija od više od 50 zemljotresa koji su uzdrmali Japan, uključujući jedan od magnitude 7,6 stepeni o Rihterovoj skali.

IZDATA MAPA UPOZORENJA NA CUNAMI! Japan već udario prvi talas, spasioci traže nastradale i preživele! (FOTO/VIDEO)

Foto: printscreen/https://twitter.com/

Rušenje desetina zgrada zabeleženo je duž zapadne obale zemlje, gde su vlasti izdale ozbiljna upozorenja na cunami visine do 5 metara. 

Prvi talasi pogodili luku Vadžima

Prvi talasi pogodili su luku Vadžima u prefekturi Išikava u 16.21 po lokalnom vremenu, dok se očekuju dodatni talasi tokom dana. Stanovnicima na zapadnoj obali Japana naređeno je da se evakuišu kako bi izbegli potencijalno opasne talase.

 

 

U japanskom gradu Vadžima srušilo se najmanje 30 zgrada, saopštila je lokalna vatrogasna služba.

Foto: Tanjug/AP

 

Grad je blizu epicentra zemljotresa u Notu, takođe u prefekturi Išikava. Potresi su izazvali veliki požar u Vadžimi, a šokantni snimci pokazuju kako ogroman plamen zahvata stambene zgrade prema lokalnim medijima.

 

 

Japan je jutros pogodilo više od potresa. Zemljotresi su počeli oko 16 časova po lokalnom vremenu i dostigli su magnitude do 7,6, prema podacima japanske meteološke agencije.

Više od 30.000 japanskih domaćinstava ostalo je bez struje, dok vlasti procenjuju obim štete.

 

 

Spasilačke službe pretražuju ruševine

Spasioci sada pretražuju ruševine nekoliko kuća kako bi evakuisali zarobljene stanovnike nakon što je Jošimasa Hajaši, glavni sekretar japanske vlade rekao da je bilo najmanje šest prijavljenih incidenata rušenja kuća na stanovnike.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Premijer Fumio Kišida izrazio je zabrinutost na nacionalnoj televiziji, upozoravajući da se stanovnici pripreme za moguće nove zemljotrese.

Mapa zapadne obale Japana objavljena je s označenim ugroženim područjima i različitim stepenima upozorenja na cunami. Upozorenje za cunami prošireno je na celu zapadnu obalu, od severnog ostrva Hokaido do južnog Kjušua, s posebnim naglaskom na opasnosti u prefekturi Išikava.

 

 

Osim u Japanu, upozorenja su izdata i u Rusiji, Severnoj Koreji i Južnoj Koreji. 

Japanska vojska pridružila se naporima u spasilačkim operacijama kako bi pružila pomoć i podršku građanima.

 

 

Trenutno nema potvrđenih izveštaja o žrtvama ili povređenima, ali situacija ostaje nejasna, dok spasilačke ekipe nastavljaju pretragu ruševina.

Nastavićemo da izveštavamo o razvoju situacije kako budu stizale nove informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading