RASTE NAPETOST U JAPANU: Uzbuna zbog radijacije, isključeni reaktori u neklearnoj elektrani - požar u Vadžimi posle niza zemljotresa! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

01.01.2024

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svetlu nedavnih snažnih zemljotresa koji su pogodili prefekturu Išikava, japanska vlada i Кomitet za atomsku energiju hitno su formirali štab za sprečavanje nesreća u nuklearnim elektranama.

RASTE NAPETOST U JAPANU: Uzbuna zbog radijacije, isključeni reaktori u neklearnoj elektrani - požar u Vadžimi posle niza zemljotresa! (FOTO/VIDEO)

Foto: printscreen/https://twitter.com/

Odluka je doneta nakon što su se prvi i drugi reaktor nuklearne elektrane Šika privremeno isključili, a hitni štab pojačao je nadzor na kontrolnim tačkama za merenje nivoa radijacije.

 

 

Prema informacijama TV kanala NHК, stručnjaci trenutno prikupljaju podatke o stanju nuklearne elektrane Šika, dok za sada nisu identifikovane vanredne situacije u nuklearnim postrojenjima Кašivazaki-Кariva, Takahama, Oi i Mihama u prefekturi Fukui. Iako su lokalni mediji preneli o cunamiju kod nuklearne elektrane Кašivazaki-Кariva, visina talasa bila je manja od pola metra.

 

 

U međuvremenu, serija snažnih zemljotresa dogodila se na zapadu Japana, uz potrese magnitude 5,7, 7,6 i 6,1 Rihtera. Nakon prvih potresa, koji su se dogodili u ponedeljak popodne, serija novih podrhtavanja registrovana su u prefekturi Išikava.

Mediji izveštavaju o velikom požaru u gradu Vadžima, koji vatrogasne brigade pokušavaju da obuzdaju.

Izdato je upozorenje za cunami duž cele zapadne obale Japana, od severnog ostrva Hokaido do južnog Кjušua, dok se posebna opasnost od cunamija ističe u oblasti prefekture Išikava.

 

 

Podsetimo, u vremenskom periodu od samo 12 minuta, zabeležena su tri potresa, a najjači među njima meren je kao 7,5 stepeni po Rihteru.

Lokalni izveštaji ukazuju na više urušenih zgrada, ogromnu materijalnu štetu na brojnim objektima i ozbiljna oštećenja na putevima, koji su popucali pod pritiskom snažnih podrhtavanja tla. Nakon što su se potresi dogodili, izdato je hitno upozorenje na cunami, a talasi visine do 1,2 metra već su zabeleženi na određenim područjima.

 

 

Do trenutka pisanja ovog članka, nema zvaničnih informacija o eventualnim žrtvama, ali društvenim mrežama kruže snimci koji prikazuju dramatične trenutke kada je tlo počelo da se trese. Hiljade ljudi napustilo je svoje domove i odbijaju se vratiti unutar zgrada iz straha od mogućih naknadnih potresa.

 

 

Stanovnici i nadležne službe sada su u pripravnosti, dok se strahuje od potencijalnih posledica ovih prirodnih katastrofa, prenosi RIA.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading